Szerző: Gálffy Csaba

2013. december 5. 16:19

Vigyázzunk, mire telepítünk Windows 8.1-et!

Folyamatos kék halál lehet a következménye annak, ha valaki néhány éves Intel hardverre kíván Windows 8.1-et telepíteni, az idén kiadott operációs rendszerrel ugyanis számos, amúgy kiválóan használható platform támogatását szüntette meg a gyártó. A Windows telepítő nem figyelmeztet.

A Windows 8.1 viszonylag apró váltásnak ígérkezett a számítógép-felhasználók számára, legalábbis ami az architektúrát illeti. Az Intel szerint ennek nem kell így lennie, a gyártó ugyanis különösebb hírverés nélkül megszüntette néhány, rendkívül népszerű hardverplatformjának támogatását. Érdemes így vigyázni, hogy mely számítógépeket frissítünk Windows 8-ról 8.1-re, ajándékunk ugyanis egyes esetekben instabil, folyamatos fagyást mutató operációs rendszer lehet.

Az Intel grafikus feldolgozóegységeinek és Wi-Fi hálózati kártyáinak támogatási listája szerint a Windows 8.1-hez már rengeteg hardver nem kap frissítést, köztük számos olyan, amely Windows 8 alatt támogatott. A GPU-k között elképesztő módon a 2010-ben bemutatkozott Clarkdale/Arrandale család támogatása is megszűnt, a még mindig modernnek számító, mindössze három éves, "első generációs Core architektúra" nevet viselő hardverhez már nem jár hivatalos grafikus meghajtó Windows 8.1 alá.

Drámaibb a visszalépés a Wi-Fi lapkák támogatásában, Windows 8-ról 8.1-re egy csapásra több generációról mondott le az Intel. A kegyvesztettek listáján a PRO/Wireless 3945ABG és a Wireless WiFi Link 4965AGN mellett a WiFi Link 5100 és 5300 található meg. Az első két egység korábban is korlátozott támogatást élvezett, a Windows 8-cal szállított alapértelmezett meghajtón kívül nem kaptak egyebet, a stabil működést azonban az Intel hivatalosan is garantálta. A Wi-Fi kártyák problémája azért különlegesen fontos, mert ezek a hardverelemek kötelezőnek számítottak minden centrinós noteszgépben, így a telepített bázis világszerte hatalmas lehet. Az említett, támogatásból immár kiesett vezeték nélküli vezérlők rendre a Napa, Santa Rosa és Montevina kódnevű platformok szerves részét képezték.

Gyakori vendég lehet nem támogatott hardveren.

Legrosszabb forgatókönyv

A támogatás megszűnése alapesetben nem okozna komoly problémát, a Windows 7-hez vagy Windows 8-hoz kiadott meghajtók a legtöbb esetben jól működnek Windows 8.1 esetében is. A helyzet sajnos most nem ez, a meghajtó egy rejtett hibája előjön Windows 8.1 alatt, a hibát pedig a támogatás leállására hivatkozva az Intel nem javítja. A fórumok tanúsága szerint felhasználók tucatjai találkoznak ezzel a problémával, a hiba létezését pedig a Wireless WiFi Link 4965AGN vezérlő esetében saját hardveren is tudtuk reprodukálni, a Windows 8.1 telepítését követően a Dell Latitude D630 gyakorlatilag óránként összeomlott, a vezeték nélküli hálózati vezérlő meghajtójára hivatkozva.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a Windows korábbi frissítéseitől és javítócsomagjaitól eltérően a 8.1 a telepítést követően nem távolítható el, így az instabilitást elhárítására az egyetlen megoldás a rendszer teljes újratelepítése. Ehhez mindenképp érdemes biztonsági mentést készíteni, ennek időtartamára úgy biztosíthatjuk a rendszer működőképességét, ha lekapcsoljuk a Wi-Fi csatlakozást (hardveres kapcsolóval), amennyiben hálózati tárhelyre készítünk mentést, akkor azt érdemes vezetékes kapcsolaton keresztül megoldani. Érdemes megjegyezni, hogy tapasztaltaink szerint a Windows 8.1 telepítője egyáltalán nem figyelmezteti a felhasználót a kompatibilitási problémára, a rendszer minden gond nélkül települ a nem támogatott vezérlővel rendelkező számítógépre.

Százezreket érinthet

A Windows XP támogatásának leállításával feltehetően felhasználók százezrei fognak modernebb operációs rendszerre váltani itthon is, az Intel támogatási politikájának köszönhetően azonban a néhány éves hardverrel rendelkező felhasználók nem futtathatják támogatottan a Microsoft legmodernebb operációs rendszerét. A legjobb választás a lehetőségek (Vista, 7 és 8) közül egyértelműen a 7-es, amely teljes körű támogatást kap mind az Intel, mint a Microsoft oldaláról. A felhasználók értetlensége a problémával szemben érthető, a megszűnő támogatással rendelkező platformok teljesítmény és funkcionalitás szempontjából sem számítanak egyáltalán elavultnak, a vezérlők egy része például támogatja az N-es szabványú Wi-Fit, az Arrandale/Clarkdale generáció integrált GPU-ja pedig régebbi játékok alatt most is elfogadható teljesítményt nyújt.

Csupán a kontraszt kedvéért érdemes megjegyezni, hogy az Apple legújabb operációs rendszere, a néhány hónapja megjelent Mavericks futtatásához 2007-es vagy újabb Mac szükséges, vagyis az almás cég képes akár 6 éves hardverrel rendelkező számítógépet is támogatni (Wi-Fi modullal egyetemben).

Az értesüléseket a Microsoft és az Intel hazai képviselete nem kívánta kommentálni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról