Szerző: Gálffy Csaba

2015. január 22. 12:03

Indul a nagy Windows töredezettségmentesítés

Nagyon fontos üzleti döntést hozott a Microsoft: egy évig ingyenes frissítésként kínálja a Windows 10-et a Windows 7 és Windows 8 felhasználóinak. Miért születhetett ez a döntés, milyen hatásai lehetnek és milyen vízióba illeszkedik mindez? Összeszedtük a rendelkezésre álló információkat.

Zászlajára tűzte a platform egységesítését a Microsoft, a cél érdekében pedig egy évnyi Windows-bevételről is hajlandó lemondani -  jelentette be a cég tegnap. A döntés logikus és várhatóan népszerű is lesz, a siker azonban rengeteg, a Microsofttól jobbára független tényezőtől függ. Az idő mindenesetre a Microsoftnak dolgozik, kérdés, a fejlesztőknek lesz-e türelme.

Universal apps - vagyis WinRT, mint platform

Nyilván nem újdonság, de érdemes elismételni: a Windows 8-cal a Microsoft bevezetett egy vadonatúj, a korábbi windowsokkal nem kompatibilis szoftverplatformot, a WinRT-t. A cég már többször hangsúlyozta, hogy a WinRT hosszú távon nem a Win32 kiegészítője, hanem annak leváltására hivatott. A PC-piacon azonban ez a platform aggasztóan alacsony részesedéssel rendelkezik, a WinRT-s appokat futtatni képes számítógépek aránya 13 százalék alatt marad, lassan két és fél évvel a rajt után.

A Windows 8 alacsony részesedése a vállalatot különösebben nem zavarná, a Vista-féle krízist is komolyabb megrázkódtatás nélkül túlélte a vállalat. A Vista azonban (fejlesztői szempontból) nem volt új platform, így a cég leírhatta a rendszert veszteségként és tovább tudott lépni. A Windows 8 alacsony penetrációja azonban visszafogja az új fejlesztői platform, a WinRT terjedését, ez pedig egy olyan probléma, amelyet a platformokban utazó Microsoft már nem seperhet a szőnyeg alá.

Az aggasztó helyzet drasztikus megoldást igényelt, a Microsoft pedig hajlandó ezt meglépni: a Windows 10 ingyenes frissítés lesz. A WinRT terjedésének legnagyobb akadálya jelenleg a Windows 7, amely "új XP" módjára még ma is növeli részesedését, elsősorban ezt hivatott letörni az ingyenes upgrade lehetősége.

Windows-mint-szolgáltatás

A cégnek arra is van stratégiája, hogy mi legyen azokkal, akik már felszálltak a Windows 10-vonatra. Azt már korábban elmondta a vállalat, hogy a Windows 10 szakít a korábbi Windowsok életciklus-modelljével és eltörli a szokásos főverzió-alverzió-javítócsomag paradigmát. Ehelyett a Windows 10 folyamatosan fejlődik majd, a Microsoft rendszeres frissítéseket ígér, amelyek nem csak a biztonsági réseket foltozzák, de a rendszer funkciókészletét is folyamatosan bővítik. Nagyvállalati ügyfeleknek marad a darabosabb frissítgetés, a konzumer oldalon azonban a folyamatos frissítés az alapértelmezett.

Együtt előre a folytonos vonalon!

A tegnapi bejelentésen elhangzott a "Windows-as-a-service" kifejezés, ez takarja az új paradigmát. A Microsoft egy olyan Windowst képzel el, amely az online szolgáltatásokhoz hasonlóan minden felhasználónál azonos verziót mutat, nincsenek lemaradók. A Microsoft, mint platformtulajdonos szempontjából ez abszolút kritikus: a fejlesztőknek egy teljesen egységes, fragmentációtól mentes terepet biztosít, ezzel tud versenyképessé válni az iOS és az Android ellenében. A felhasználónak tehát viszonylag kevés tennivalója van, egyszer kell telepíteni a Windows 10-et, onnan a Microsoft már nem fogja magára hagyni.

Új rendszer, nem támogatott hardveren?

A teljes körű hardveres kompatibilitás a most bejelentett stratégia sarokköve - enélkül az előző évtizedben ragadt több, mint félmilliárd felhasználót nem lehet feltuszkolni a Windows 10-es vonatra. A Microsoft nagyon határozottan állítja, hogy a Windows 10 (és jövőben esedékes frissítései) minden olyan hardveren képesek futni, amelyen a Windows 7 és a Windows 8 is. Ebben nagy segítség, hogy a Windows 7-tel (sőt, Windows Vistával) bevezetett driver-modell az újabb Windowsokkal is kompatibilis, így a nagyon régi eszközillesztők is működőképesek maradnak. Elvben tehát évtizedes hardvereken is futni fog a Windows 10, hiszen a hardverigények nem nőttek, a driverek pedig kompatibilisek.

Gyakori vendég lehet a gyártó által már nem támogatott hardveren.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Ez azonban nem a teljes igazság, ahogy azt korábban a Intel Santa Rosa és Montevina platformot használó notebookok tulajdonosai már megtapasztalhatták. Az Intel ugyanis a Windows 8-cal befejezte a platformok kötelező részét képező Wi-Fi lapkák támogatását és megtagadja az újabb frissítések kiadását. Az elérhető legfrissebb driver azonban hibás, és e hiba Windows 8.1 alatt sűrűn elő is jön, ilyenkor látványos kékhalállal búcsúzik a rendszer. A következmény: a felhasználó nem telepítheti a 8.1-es frissítést, mivel hardvere nem támogatott.

Nagy kérdés tehát, hogy a gyártói támogatást már elvesztő, problémás driverekkel rendelkező hardverek hogyan fognak együttműködni a Windows 10-zel. Amennyiben a felhasználók tömegesen ütköznek ilyen problémákba egy-egy apróbb frissítési ciklus után, mint a Windows 8-8.1 váltásnál, azon könnyen megbukhat a Windows 10-zel ígért "örökélet".

Platformháború - saját magunk ellen

A hardveres problémákon túl is komoly kihívásokkal kell megküzdenie a Microsoft egységesítő kezdeményezésének. A jóval több, mint félmilliárd felhasználóval rendelkező Windows 7 elképesztő tehetetlen tömeget jelent, pusztán a megszokás, a végfelhasználók passzivitása, az informatikát nem követők hiányos ismeretei mind-mind akadályt jelentenek a terv végrehajtásában. Részben ezért okos ötlet, hogy az ingyenes frissítés időkorlátos: faék egyszerűségű, de működő taktika lehet arra, hogy a frissítésre egyáltalán hajlandó felhasználókat záros határidővel átállítsa az új rendszer használatára.

A Windows 8-cal is rengeteg újítást kapott a motorháztető alatt a Windows, ez a Windows 10-zel is folytatódik - új memória- vagy energiamenedzsment, gyorsabb működés jellemzi az újabb rendszereket. Ezen felül a Windows 10 a felhasználói felületet is jó irányba fejleszti tovább, az egységes értesítések vagy a virtuális asztalok mind-mind hiánypótló funkciók. Ennek ellenére a nagy tömegek számára, Win32-es alkalmazások futtatásához bizony a Windows 7 is tökéletesen alkalmas marad - öt évig még biztosan.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.