Szerző: Gálffy Csaba

2015. május 14. 11:30

Tisztes negyedévet zárt a Cisco

Nem tarolta le az IT-piacot a Cisco az elmúlt negyedévben, de a várakozásoknak megfelelő, egészséges teljesítményt mutatott a vállalat. A cég hálózatos üzletága is tudott nőni, a kiegészítő részlegek pedig dinamikusan bővülnek.

Lássuk a sarokszámokat: a negyedévet a Cisco 12,1 milliárdos bevétellel és 2,4 milliárdos profittal zárta, előbbi 5,1 százalékos, utóbbi 11,7 százalékos növekedésnek felel meg az előző év hasonló időszakához viszonyítva. A növekedés üteme nem különösebben meglepő, a cég lassan, de folyamatosan tudja hizlalni bevételeit, a HP vagy az IBM aggasztó zsugorodási spirálja itt nem érhető tetten.

A felszín alatti átalakulás

A földrajzi régiókat tekintve viszonylag homogén teljesítményt mutat a vállalat teljesítménye, az összes nagyobb régióban 1-2 százalékkal nőttek a termékrendelések, nincs kiugróan jól vagy rosszul teljesítő kontinens. A vásárlói szegmensek már nem ennyire egyszínűek: a nagyvállalatok és a közszféra 7-7 százalékos, a kereskedelmi szegmens pedig 6 százalékos növekedést mutatott, a Cisco hagyományos piaca, a hálózati szolgáltatók rendelései viszont 7 százalékkal zsugorodtak. Ez utóbbi mutatja, hogy a felszín alatt komoly átalakulás zajlik a vállalat háza táján. A legerősebbnek egyébként az Egyesült Államok bizonyult, a közszféra 10 százalékkal (ezen belül a szövetségi költés 24 százalékkal) nőtt, de a vállalati szféra is 21 százalékkal tudott bővülni.

A termékkategóriák alapján a szerveres üzletág tudott a legdinamikusabban fejlődni, 21 százalékos bővüléssel 801 millió dolláros negyedévenkénti forgalmat realizált. Ez persze eltörpül a "két nagy", a switching és routing üzletág mögött, amelyek 3,6 illetve 2 milliárdos forgalmat generáltak, 6 illetve 4 százalékos növekedéssel. Jól teljesített még egyébként a biztonsági üzletág, amely 14 százalékos bővülést mutatott, úgy tűnik, a Cisco jól pozicionálja magát a növekedéssel kecsegtető piacokon, így gyorsan nőnek a hagyományos hálózati lábak mellé újabbak.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A cég az elmúlt időszakban egyébként a hálózatos területen is nagyot dobbantott, az integráltan vezérelhető, új generációs hálózati eszközök a Cisco beszámolója szerint nagyon jó fogadtatásban részesültek. Az új, ACI-t támogató Nexus 3000 és 9000 sorozat éves szinten 144 százalékos növekedést tudott elérni. A 2012-ben felvásárolt Meraki integrációja is sikeresnek bizonyult, éves szinten duplázódtak az eladások.

A nemrég bejelentett vezetőváltási folyamat tehát átalakulás közben, de alapvetően nyugodt környezetben zajlik a következő hónapokban, sem drámai irányváltás, sem komolyabb átszervezés nem látszik a Cisco közeljövőjében. A pénzügyi adatok alapján a vállalat jól érzett rá a hálózati eszközökkel kapcsolatos elvárások átalakulására, így nem lett igazuk azoknak, akik szerint az új generációs eszközök helyben hagyják majd a céget. Nagy kérdés persze, hogy a pénzügyi év végén, júliusban a vezetői székbe ülő Charles "Chuck" Robbins milyen irányba viszi tovább a vállalatot, nagy változásokra azonban középtávon sem érdemes számítani.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról