Szerző: Bodnár Ádám

2012. november 19. 10:10

Hálózatmenedzsmentben érdekelt céget vett a Cisco

Bejelentette a Meraki nevű, felhőből menedzselhető hálózati eszközöket gyártó startup felvásárlását a Cisco.

Először nem akarta eladni magát a Ciscónak a Meraki, aztán a megemelt vételár és a garantált szervezeti önállóság miatt létrejött az üzlet, írta meg a cég mintegy 300 dolgozójának küldött levelében Sanjit Biswas elnök-vezérigazgató.

A Merakit 2006-ban alapította az MIT számítástechnikai tanszékét elhagyva Sanjit Biswas, John Bicket és Hans Robertson. A felhőből menedzselhető hálózati eszközöket kínáló cég az azóta eltelt idő alatt dolgozóinak létszámát 300-ra növelte, megrendeléseinek állománya a múlt évben elérte a 100 millió dollárt, bevétele pedig 150 százalékkal emelkedett - a pontos összeg nem nyilvános. A Merakiba története során olyan cégek fektettek mint a Google és az egyik legnagyobb technológiai kockázatitőke-befektető, a Sequoia Capital, amely számos informatikai cég sikerében játszott szerepet, többek között a Ciscóéban is.

Biswas a dolgozóknak küldött levelében kifejtette, a Cisco több héttel ezelőtt kereste meg ajánlatával a Merakit, de a startupnak akkor még az volt a határozott álláspontja, hogy elutasítja a felvásárlást és tovább dolgozik azon, hogy a céget tőzsdére vigye. Később azonban megváltozott a vélemény, ahogy a Cisco feltehetően növelte a vételárat, illetve garantálta a Meraki számára a függetlenséget. A megállapodás értelmében a kis cég továbbra is saját központjában működik, nem költözik a Cisco főhadiszállására. "A Cisco is rájött hogy olyan kultúrát és környezetet építettünk fel San Franciscóban, amely lehetővé tette fenomenális tehetségek felkutatását és megtartását minden részlegünknél" - írja Biswas.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Meraki elsősorban közepes vállalatokat céloz meg termékeivel, amelyek jellemzője az interneten át történő felügyelet lehetősége. A portfólióban Wi-Fi eszközök, biztonsági berendezések, hálózati kapcsolók, illetve mobil eszközök távoli felügyeletére alkalmas szoftverek is. A Meraki kínálata nem csak bekerül a Cisco portfóliójába, a vállalat technológiáit felhasználva a Cisco már meglevő termékeit és "felhősíteni" fogja. "A Meraki akvizíciója lehetővé teszi a Cisco számára hogy egyszerű, biztonságos, cloud menedzselt hálózatokat kínáljon a közepes vállalatok számára. Ezeknek a cégeknek ugyanolyan informatikai elvárásai vannak mint a nagyvállalatoknak, de nem rendelkeznek összetett informatikai megoldások implementáláshoz szükséges szakértelemmel" - mondta az ügylet kapcsán Rob Soderbery, a Cisco Enterprise Networking Group vezetője.

A Cisco 1,2 milliárd dollárt fizet a Merakiért, amely készpénzből és a dolgozók megtartását célzó részvényopciókban egyenlít ki. Az ügylet a hatóságok jóváhagyása esetén a  Cisco második pénzügyi negyedévében zárul le, amely januárban ér véget.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról