Szerző: Dömös Zsuzsanna

2015. április 23. 13:34

Facebook profilokkal vegyíti a telefonhívást a Hello

Hívásmenedzselő, tárcsázó alkalmazást tesztel androidon a Facebook. A Hello névre keresztelt app a telefonunkban található kontaktlistát fésüli össze a Facebookon hozzáférhető információkkal. Ennek köszönhetően azokat is tudja azonosítani, akik, bár ismerőseink, de nem találhatók meg címjegyzékünkben, továbbá kulcsszavakra keresve a közelünkben található egységeket is felhívhatjuk.

Napról-napra gördülnek ki a hétköznapi feladatok végzését megkönnyítő appok, a fejlesztők által egyik legelhanyagoltabb funkció mégis a hagyományos, egyszerű telefonhívás. Bár számos alkalmazás létezik a hívások menedzselésére (például a Truecaller), nem számít különösebben elterjedt megoldásnak a felhasználók körében - a többség beéri a natív, beépített tárcsázókkal. Ezek amellett, hogy nem tartalmaznak túl sok kényelmi funkciót, még számos hiányossággal küzdenek: nem mindig azonosítják be a hívószám tulajdonosát, a kontaktok nehezen kezelhetők és rendszerezhetők, és nem használják ki az olyan technológiai újdonságokat, mint mondjuk a Wi-Fi hívás.

Erre kínál megoldást a Facebook Hello alkalmazása, amely a közösségi oldal gráfján alapuló gazdag információhalmazt aknázza ki, és vegyíti az alapvető hívási tevékenységekkel. Az app a Facebookon hozzáférhető adatokat használja fel a hívások azonosításához, kezdeményezéséhez, és lehetőséget ad arra is, hogy vendéglátó egységeket, szórakozóhelyek telefonszámához férjünk hozzá kulcsszavas keresés után - pontosan ugyanúgy, ahogy a Google-féle, Nexusokon található tárcsázó. Az alkalmazás egyelőre csak androidon tesztelhető az Egyesült Államok, Brazília, és Nigéria területein, és csak később gördül ki több országban.

Mozgósítja az információkat

Gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy bejövő hívás esetén az app azonosítani próbálja a szám tulajdonosát, ehhez átfésüli a címlistánk kontaktjait és a Facebookon is hozzáférhető profilok adatait. Amennyiben a felhasználó barátunk (vagy ha nem barátunk, de nyilvánosak az információk), a híváshoz mellékeli a profilján található képet, e-mail címet és más kiegészítő adatokat, még azt is, ha épp aznap van a születésnapja. Az app ezt olyan személyekkel is megteszi, akik bár nincsenek címlistánkban és nem is barátaink, de telefonszámuk nyilvánosan elérhető a közösségi oldalon. Az azonosításnak feltétele, hogy a másik fél adatvédelmi beállításai lehetővé tegyék a hozzáférést.

Az app segítségével blokkolhatók a nemkívánatos számokról intézett hívások is, amelyek tiltás után automatikusan a hangpostafiókra lesznek átirányítva. Engedélyezhető opció a többi felhasználó által már többször jelentett, hamis vagy zaklató jellegű hívások blokkolása is, ezzel megelőzhető a spamek és reklámcélzatú hívások fogadása.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Hello azonban nem csak személyek profiljából, de a közelünkben található üzletek, éttermek és más egységek nyilvános oldalaiból is kiszűri az információkat az egyedi keresőmotor segítségével. Például, ha pizzériát keresünk, akkor egyszerűen a "pizza" kulcsszóra keresve az app listázza a helyi pizzériákat, amelyeket egy érintéssel már tárcsázhatunk is. Ez a keresési funkció más területeken is hasznosítható, mondjuk kontaktszerzés céljából - ha munkahelyünk nevére keresünk rá, a hívható személyek listájára azokat gyűjti egybe, akik szintén megadták munkahelynek az adott céget, vagy korábban volt közük hozzá. A lehetőség adott VoIP-n keresztüli Wi-Fi-s hívásra is, amit a Messengerre való átirányítással old meg az app, amennyiben a másik fél is telepítette a platformot.

Androidot hódítana a Facebook?

A Hello bár meglehetősen egyszerű appnak tűnik, mégis fontos lépés a Facebook mobilos stratégiájában. Az intézkedés még egy próbálkozás az irányban, hogy a közösségi oldal valamilyen módon szorosabban összefonódjon az Android operációs rendszerrel - ezt célozta meg az elbukott Facebook Home projekt is, amely a hírfolyam tartalmát csempészte volna az okostelefonok asztalára, és lezárt képernyőjére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról