Szerző: Voith Hunor

2015. április 22. 11:30

Átszervezi működését az Opera

Nagyszabású szervezeti és működési átszervezésbe kezdett az Opera, értesült több norvég lap is. A cég célja megszüntetni a fejlesztési tevékenység eddigi fragmentáltságát, és az egyes termékek fejlesztését egy-egy régióba koncentrálja. A lépés mintegy öt százalékos létszámleépítéssel jár.

Költséghatékonysági és munkaszervezési megfontolásokból jelentősen átalakítja fejlesztési tevékenységét az Opera, értesült több norvég lap is. Az információk szerint a cég a jövőben egy-egy termék fejlesztését szeretné egy adott régión belül tartani, ezért ennek a célnak megfelelően konszolidálja a fejlesztőcsapatokat. A vállalat kommunikációs igazgatója, Karin Greve Isdahl a Dagens Naeringslivnek megerősítette a döntést, és elmondta, hogy az átszervezés következményeként mintegy öt százalékos létszámleépítést hajtanak végre, így az 1500 fős globális alkalmazotti létszám 70-75 fővel fog csökkenni a következő hónapok során.

Az Opera norvég központjából harminc embert küldenek el, egy elbocsátott fejlesztő blogbejegyzésében azt írta, ez gyakorlatilag a teljes norvég desktopos csapatot jelenti, ez a fejlesztési tevékenység ugyanis – a vélhetően a jóval alacsonyabb bérköltségek miatt – Lengyelországban fog koncentrálódni. A döntés következményeként még svédországi és amerikai alkalmazottak munkaviszonya szűnik meg. A hírek szerint a távozók három hónap felmondási időre járó bért, valamint ezen felül 3-4 havi végkielégítést kapnak, és az Opera aktívan segít nekik új munkahely keresésében. Tove Selnes, a cég személyzeti igazgatójának elmondása alapján ez nem lesz túl nehéz, már eddig is rengeteg fejvadász és más vállalat vette fel velük a kapcsolatot. A fentebb említett volt fejlesztő szerint jó esély van rá, hogy volt kollégái közül sokan a Vivaldi csapatában fognak landolni.

Online Kubernetes Security alapozó képzést indítunk!

A hazai piacon egyedülálló és hiánypótló képzést indít a HWSW november 2-án.

Online Kubernetes Security alapozó képzést indítunk! A hazai piacon egyedülálló és hiánypótló képzést indít a HWSW november 2-án.

Az Opera vezetősége arról nem kívánt nyilatkozni, hogy mekkora megtakarítást remélnek az átszervezéstől. Azt viszont elmondták, hogy ez nem egy drasztikus költségcsökkentési folyamat első üteme, hanem egyszeri korrekció. Az Opera a tavalyi év utolsó negyedéves eredményei éves szinten masszív (72 százalékos) bevételnövekedést mutattak, ugyanakkor az AdColony, videós mobilhirdetési platform felvásárlásához kötődő egyszeri tételek miatt a nettó eredmény negatívba csúszott.

A mobilos bevételek növekedése mellett viszont a desktopos forgalom durván megcsappant – miközben az asztali böngésző felhasználói tábora 8 százalékkal 55 millióra nőtt, a bevétel éves összehasonlításban 20 százalékot zuhant. Ennek legfőbb oka az orosz rubel riasztó mértékű elértéktelenedése volt, de a kitettség mértéke egyáltalán nem tetszett a befektetőknek, és a negyedéves jelentés publikálását követően az Opera részvényei zuhanórepülésbe kezdtek, egyetlen nap alatt 44(!) százalékot veszítve értékükből.

A cég pénzügyi mutatói azonban egyáltalán nem adnak okot ilyen mértékű bizalomvesztésre, ezt az átszervezés kapcsán nyilatkozó vezetők is újra igyekeztek hangsúlyozni. A mobilos böngészők piacán az Opera Mini stabilan tartja 8 százalék körüli részesedését, a megjelenített reklámok és az azokból származó bevétel pedig gyors ütemben emelkedik.

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 25. 12:40

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.