Szerző: Gálffy Csaba

2015. április 9. 11:00

A Jelly Bean és a KitKat uralja az Android-ökoszisztémát

Egy szempontból egyértelműen az Android az új Windows: a felhasználók nagyon nagy része csak új telefonnal kap friss verziót. Ennek egyenes ági következménye, hogy ma sok éve kiadott Android-verziók dominálják a Google-féle ökoszisztémát.

2013. október 31 - ekkor jelentette be a Google azt az Android verziót, amely immár átvette a legnépszerűbb kiadás címét a Jelly Bean különböző alverzióitól. Igen, a KitKat, amely most 41,4 százalékkal az élre került, szinte pontosan másfél éves, ami az okostelefonos ökoszisztémák világában bizony nagyon sok időnek számít. A KitKat részesedése ráadásul tovább nő, igaz, csupán fél százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest.

Még ennél is ijesztőbb, hogy a Jelly Bean, amely 33 hónapja érkezett, ma is a telefonok 40,7 százalékán fut. A három alverzió (4.1, 4.2 és 4.3) rendre 16.5, 18,6 illetve 5,6 százalékos részesedéssel bír, ha egymilliárd eszközből álló telepített bázist veszünk alapul, akkor ez összesen több, mint négyszáz millió okostelefont és tabletet jelent. A verzió részesedése csupán minimális mértékben olvadt, az előző havi statisztikához képest 1,9 százalékpontos a visszaesés.

A futottak még kategória zászlóvivője nem a legfrissebb Lollipop és nem is az Ice Cream Sandwich, hanem a Gingerbread, amely viszonylag stabilan állt 6,4 százalékon, fél százalékpontos olvadással. Az ICS (Android 4.0.x) ehhez képest 5,7 százalékon áll, gyakorlatilag stagnáló részesedéssel. Az 5.x Lollipop viszont szinte megduplázta részesedését, az 5,4 százalék már 2,1 százalékpontos növekedésnek felel meg. Ez utóbbi valószínűleg annak köszönhető, hogy sorban piacra kerültek immár a lollipopos tömegtermékek is, illetve több telefon is megkapta a gyártótól a frissítést. Jellemző, hogy ezek a lépések együttesen is csupán 2,1 százalékpontos növekedésre voltak jók.

Összehasonlításképp egy hazai app, a Budapest/Debrecen Menetrend használati statisztikája

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Metodológia: a fenti adatok a Google Play Store app statisztikái alapján készültek. Ez már alapból kizárja a 2.2-es verzió előtti telefonokat, azokat ugyanis a bolt már nem támogatja. További fontos elem, hogy a részarányok kizárólag a Google-féle Android verziókat mutatják, a Play ökoszisztémán kívül játszó Android-forkok (kínai modellek, Amazon termékek) ebben egyáltalán nem szerepelnek. Ez fontos, mivel a gigantikus kínai piac érdemben módosíthatná ezeket a számokat, mivel az ott értékesített telefonok által futtatott szoftververziók jelentősen eltérhetnek a globális számoktól.

Play Services, vagyis Android újragondolva

A Google már viszonylag régen belátta, hogy az Android bizony soha nem fog úgy frissülni, mint az iOS, a gyártók és a hálózati szolgáltatók ellenállása miatt a telefonok naprakészen tartása a gyakorlatban kivitelezhetetlen. A cég ezért már egy ideje új stratégiával próbálkozik, a legtöbb alkalmazást leválasztotta a gyártó "uralma" alá tartozó operációs rendszerről és azokat saját hatáskörben, központosított Play Store segítségével frissíti. Ebbe a körbe a Maps és a Gmail appok mellett nemrég bekerültek olyan kritikus elemek is, mint a WebView, illetve változatos API-k kerültek át tömegével gyártói hatáskörből a Google hatáskörébe. Ezek a döntések azonban (az ökoszisztéma nagy tehetetlensége miatt) több éves átfutással rendelkeznek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról