Szerző: Gálffy Csaba

2014. november 12. 11:58

Automatikusan frissül az androidos WebView

Automatikus frissítést kap a jövőben az androidos fragmentáció egyik utolsó bástyája, a WebView is - jelentette be a Google. A lépés hatása csak hosszabb távon lesz érzékelhető, de fokozatosan kikopik majd a fixen beépített böngészőmotor az Androidból.

Az androidos fragmentáció újabb területét támadja meg az Android legfrissebb kiadásában a Google. A Lollipoptól fogva ugyanis a webes felületeket megjelenítő beépített böngésző (WebView) is kikerül az alap Androidból, így külön, a Play Store-on keresztül frissíthetővé válik. Ennek megfelelően a komoly fragmentációt okozó webes nézet is egységessé válik - legalábbis a Lollipop elterjedését követően.

A Google még a KitKat kiadásával, 2013-ban állította át a WebView-t chromiumos alapokra, ami jelentős frissítést és funkcióbővülést hozott, azóta azonban ez a rész befagyott, a beépített böngésző a platformon nem frissült, csak ha a gyártó adott ki frissítést az egész rendszerhez. Ennek megfelelően a KitKat  4.4.0 és 4.4.2 között Chromium 30, 4.4.3 és 4.4.4-ben pedig Chromium 33 hajtja a WebView-t. Az ennél korábbi Android-verziókban pedig értelemszerűen még ennél is korábbi böngészőmotor dolgozik.

Mi az a WebView?

Minden mobilplatform rendelkezik beépített böngészőmotorral, amellyel alkalmazásokon belül jeleníthet meg webes tartalmakat. A Facebook híres próbálkozása például a HTML5 appokkal ezeket a WebView-nézeteket használta a felület megjelenítésére, de ez a lehetőség minden fejlesztő számára adott, amit széles körben használnak is az alkalmazások. Probléma azonban, hogy minden Android-verzió más és más böngészőmotort használ, amelyek között nem csak funkcionális, hanem komoly megjelenítésbeli különbségek is vannak - ezeket eddig a fejlesztőnek saját hatáskörben kellett lekezelnie. Ez a közeljövőben sem fog persze változni, a korábbi Androiddal kiadott, nem frissülő telefonok fokozatos kikopása fogja csak véglegesen megoldani a problémát.

A frissíthető WebView több szempontból is fontos. Egyrészt a webes biztonság rohamléptekkel fejlődik, az egy éves böngészőmotor elképesztően elavultnak számít már és egészen biztosan tartalmaz támadható kódot is. A rendszeres frissítésekkel a WebView alapját adó Chromium ugyanolyan biztonságosan tartható majd, mint a Chrome, így ez a támadási vektor kevésbé lesz jelentős.

WebView, emulátorban - a keresztplatformos fejlesztők imádják.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A biztonságon túl a funkciókínálat dolgában is fontos előrelépést hoz majd a Google döntése. A modern webes API-k, a WebRTC, Web Audio, WebGL vagy Web Components is elérhető lesz a WebView-n keresztül, ami hatalmas új lehetőségeket kínál a fejlesztők számára. A Lollipop alapból a Chromium 37-es verzióját használja, ez a KitKathoz mellékelt 33-as kiadáshoz képest is rengeteget fejlődött.

Miért baj a "rendszer"?

Az Androidnak ma már alapvetően két fontos része van: maga a tulajdonképpeni operációs rendszer, amelyet a gyártók fejlesztenek a mobilszolgáltatókkal partnerségben, és ők is telepítik azt a telefonra. Ez a rész monolitikusan frissíthető, ehhez pedig a Google, a gyártó és a szolgáltatók közös erőfeszítése szükséges - emiatt is rendkívül lassú az androidos telefonok frissítése például az iOS-hez képest, ahol a megjelenést követő pillanatban az összes kompatibilis iPhone vagy iPad szoftvere azonnal az új verzióra upgrade-elhető.

Ahogy a Google felismerte, hogy ez a modell fokozatosan leszakadó modelleket, fragmentálódó API-készletet jelent a platform számára, azonnal stratégiát váltott és megteremtette a Play Store-on keresztül közvetlenül és a Google által központosítva frissíthető Play Services részt. A folyamat beindulása óta a cég ide szervezte ki gyakorlatilag az összes saját alkalmazását. A kezdetekben a Gmail apptól a Mapsig minden a rendszer része volt, ezeket fokozatosan tette frissíthetővé a platformtulajdonos. A megközelítés előnye, hogy az Android merev része folyamatosan zsugorodik, a frissíthető rész aránya pedig folyamatosan nő.

a címlapról