Szerző: Voith Hunor

2015. április 8. 11:00

Kikapcsolja a “Ne kövess!” opciót a Microsoft

Kikapcsolja a Windows 10-ben érkező böngészőjében a Microsoft az Internet Explorer 10 óta alapbeállításként bekapcsolt Do Not Track (DNT, ne kövess) opciót – jelentette be a vállalat adatvédelmi vezetője. A lépést azzal indokolta, hogy a W3C változtatott a DNT-hez kapcsolódó ajánlásán, a Microsoft pedig annak kíván megfelelni.

Változtat a böngészőkben található Do Not Track (DNT, ne kövess) opcióhoz fűződő gyakorlatán a Microsoft – jelentette be a vállalat adatvédelmi területért felelős vezetője egy hivatalos blogbejegyzésben. Ennek értelmében a valamikor nyáron megjelenő, Windows 10-ben érkező Internet Explorer és az egyelőre csak Project Spartan kódnéven ismert böngésző alapbeállításban már kikapcsolt DNT opcióval fog települni a felhasználók gépeire.

A Microsoft a DNT funkciót először az IE 9-ben tette elérhetővé, majd később 2012-ben, a böngésző 10-es verziójában tette alapbeállításban bekapcsolttá. Ez a lépés nagy port kavart az online hirdetési piacon: bár azok szereplői ezt megelőzően megegyeztek abban, hogy tisztelni fogják a bekapcsolt DNT-t, ezt a vállalást csak abban az esetben voltak hajlandóak teljesíteni, ha a felhasználók önszántukból aktiválták a funkciót. (Hivatalosan egyébként az egyik legnagyobb hirdetői szövetség, a Digital Advertising Alliance sem írja elő tagjainak a DNT kérések elfogadását). A többi nagy böngészőgyártó akkor és azóta sem követte a Microsoft példáját, a redmondi vállalat viszont az IE 10 kapcsán határozottan kiállt döntése mellett – akkori indoklása szerint a felhasználók már gyárilag egy szigorú adatvédelmi beállításokkal ellátott böngészőt szeretnének.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A helyzet odáig fajult, hogy a DNT szabvány egyik megalkotója, Roy Fielding 2012 őszén egy olyan módosítást adott ki az Apache-hoz, melynek használatával a webszerver az IE 10 felől érkező DNT kéréseket egyszerűen figyelmen kívül hagyta. Fielding szerint a Microsoft akkora már régóta tudatában volt annak, hogy számos weboldal üzemeltetője amúgy is így tesz, és a redmondi vállalat csak az adatvédelem hamis illúzióját kelti a jóhiszemű felhasználókban, miközben az élesített DNT funkció a gyakorlatban vajmi keveset jelentett. Fielding módosítása megjelenése után néhány héttel ki is került az Apache forráskódjából, de a Microsoft egészen az elmúlt napokig nem változtatott álláspontján.

A most bejelentett változtatást a vállalat a W3C (még mindig csak) szabványtervezetének módosításával indokolta. A dokumentumba ugyanis bekerült az a kitétel, hogy kifejezett felhasználói döntés szükséges a DNT kapcsoló aktiválásához, mintegy tükrözve az egyéni szabad döntést. A Microsoft azt ígéri, hogy a jövőben egyértelműen és részletesen fogja dokumentálni a funkció aktiválásának módját, ugyanakkor a meghátrálás az online hirdetők komoly győzelmeként is értelmezhető. A Netmarketshare adatai szerint az Internet Explorer 10-es és 11-es verziói együttesen az asztali böngészők piacának 30 százalékát birtokolják – ha a minden otthoni Windows 7, 8 és 8.1 operációs rendszerre vonatkozó, ingyenes Windows 10-re való frissítési lehetőség nagy sikert arat, az alapbeállításban már kikapcsolt DNT-vel rendelkező új böngészők gyorsan átvehetik a korábbi változatok helyét.

Arra, hogy egyes böngészőkben hogyan lehet aktiválni a DNT opciót, a donottrack.us weboldalon keresztül lehet részletes leírásokat találni.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.

GEMINI

3

Licencelné az Apple a Google generatív MI modelljét

2024. március 18. 10:34

A Google Gemini hozná el a generatív képességeket az iPhone-okra, legalábbis már zajlanak az erről szóló tárgyalások. A részleteket egyelőre még nem véglegesítették a felek.