:

Szerző: Gálffy Csaba

2014. december 2. 15:32

IDC: csak az iPhone tartja az árát

Keményen fogja az iPhone-ok árát az Apple, az IDC elemzése szerint hosszabb távon sem esik a készülék átlagos eladási ára. Ezzel szemben az amúgy is olcsó Android és Windows Phone átlagára továbbra is csökkenni fog, bőven 200 dollár alá.

Az új kutatás izgalmas eleme, hogy az IDC immár a mobilos platformokat nem csak darabszám, hanem összérték alapján is összehasonlítja. Ennek alapján már sokkal jobban látszik, hogy a darabra viszonylag csekély számú iPhone miért tud továbbra is rendkívül releváns maradni a globális piacon, míg a Windows Phone továbbra sem képvisel értelmezhető piaci erőt világszinten.

Mi van ma?

A kutatás szerint 2014-ben eladott androidos okostelefonok összértéke eléri a 255 milliárd dollárt, tehát egy egészen elképesztően nagy piacról beszélünk. Ez a kutatók szerint 1,06 milliárd telefonból áll össze, ami 240 dolláros átlagos eladási árat jelent telefononként. Szintén hatalmas értékű, bár jóval kisebb méretű az iPhone-világ, az iOS-szel szerelt telefonok 178 milliós darabszámához 166 milliárd dolláros összérték társul, ami egészen elképesztő 654 dolláros átlagos eladási árat jelent. A drága iPhone-oknak köszönhető, hogy az iOS részesedése a globális piacon darabszám szerint 13,8 százalék, míg értékben 30,4 százalékra tehető.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A kutatás harmadik rendszerként a Windows Phone-t emeli ki, amely 35 milliós darabszámával 2,7 százalékos részesedést harcolt ki a piacon. E telefonok azonban rendkívül olcsóak, az IDC csak 222 dolláros átlagárat saccol, ami még az Android 240 dolláros értékénél is jóval alacsonyabb. Ennek megfelelően a Windows Phone érték szerint még apróbb, mindössze 7,8 milliárd dollár, ami két százaléknyi részesedést jelent az okostelefonos piac összbevételéből.

Ahogy ilyenkor mindig meg szoktuk jegyezni, ezek globális, aggregált adatok, amelyek elfedik a régiók közötti, jelentős különbségeket: míg az Egyesült Államokban az iOS-Android verseny darabszámban is közel kiegyenlített (értékben pedig látványosan az iPhone felé dől), Európa egyes országaiban a Windows Phone-nak van az átlagosnál erősebb jelenléte - köztük Magyarországon is.

És mit mutat a kristálygömb?

Az IDC a jelenleg rendelkezésre álló információk, a korábbi trendek és az iparági szereplőkkel való háttérbeszélgetések nyomán modellezni próbálta, hogy ezek a számok hogyan nézhetnek ki 2018-ban. A piackutatók nem túl meglepő megállapítása, hogy az okostelefonos piac lassan telített, a továbbiakban a növekedés üteme látványosan lelassul majd.

Az első szembetűnő megállapítás, hogy a modell szerint 2018-ra nem nő tovább érdemben az androidos okostelefonok összértéke, a mai 255 milliárdról 275 milliárdra emelkedik a piac nagysága. Ezzel egyidőben viszont a darabszám viszont további félmilliárddal emelkedik, ennek együtthatójaként pedig az átlagos eladási ár nagyot zuhan, 184 dollár közelébe. Ez legkönnyebben azzal magyarázható, hogy a piac növekedését adó új telefonok a belépő szinten jelennek meg a fejlődő országokban, amelyek leviszik az átlagot, de az általános árerózió a közép- és csúcskategóriát is érinteni fogja.

Ugyanez a hatás nem érvényesül azonban az IDC szerint az Apple térfelén, ahol az átlagos eladási ár minimális eséssel 635 dolláron áll meg 2018-ra. Ennek megfelelően az érték az eladásokkal szinte lineárisan skálázódik, a modell szerint a darabszám 178-ról 240 millióra emelkedik, az összértékesítés pedig 117 millióról 163 millióra, ezzel az iPhone-ok már a telefonpiac 33,8 százalékát teszik ki értékben - ami elképesztően magas arány az 12,8 százalékos mennyiségi részesedéshez képest.

A Windows Phone esetében a modell a darabszám triplázódását várja, az idei 35 millió helyett 105 milliós eladásokra számít az IDC négy év múlva. Ezzel együtt azonban az átlagos ár itt is tovább olvad, 181 dollárra, ami az Android várt átlagárával azonos szintet jelent. Az előrejelzés szerint a következő pár év sem segíti a Windows Phone globális relevanciáját, értékesítésben alig haladja meg a részesedés az 5 százalékot, értékben pedig a 4 százalékot.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.