Szerző: Gálffy Csaba

2014. december 1. 15:00

Jelszókezelőt vett az Intel

Elkezdte saját identitáskezelő platformját kiépíteni az Intel, ennek az erőfeszítésnek lesz része a most felvásárolt PasswordBox jelszókezelő-rendszer is.

Felvásárolta a kanadai PasswordBox jelszókezelő szolgáltatást az Intel - jelentette be a chipgyártó ma. A tranzakció értékét a cég nem közölte, azt viszont igen, hogy a megszerzett vállalatot biztonsági divíziójába, a McAfee-ból született Intel Security-be integrálja majd, a januárban beindított komplex identitáskezelési platform (Safe Identity) erősítésére. A PasswordBox adatai szerint mintegy 14 millió felhasználó töltötte le eddig a szolgáltatáshoz kapcsolódó kliensappokat, így viszonylag jelentős felhasználói bázisra tett szert a bimbózó piacon. A szegmens két másik nagy szereplője, a LastPass és a 1Password, amelyek a PassportBoxhoz hasonló szolgáltatást nyújtanak és még nagyobb ügyfélbázissal rendelkeznek.

A jelszó halálára

Az már-már közhely, hogy erősen idejétmúlt a jelszavas védelem az online szolgáltatások esetében. Egy-egy felhasználó annyi különböző helyre regisztrál, hogy képtelen mindenikhez egyedi jelszót generálni, ami katasztrofális hatású, ha egy gyengén védett szolgáltatást feltörnek. Az egyik járható utat a jelszókezelő rendszerek jelentik, amelyek egy erősen védett adatbázisban tárolják a különböző szolgáltatásokhoz tartozó felhasználónév-jelszó párosunkat, így a felhasználó a kényelem csökkenése nélkül használhat nagyon erős egyedi jelszót minden oldalon és appban.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A jelszókezelők kritikus eleme a könnyű kezelhetőség, vagyis ne legyen ezeket nehezebb használni, mint a mindenhol azonos jelszót megadni. Emiatt e rendszerek lényege, hogy a tárolt jelszavakat automatikusan beillesztik a szükséges belépési űrlapokra, ezt tudja egyébként a fent emltett PasswordBox is. Ráadásul nem csak szolgáltatások, hanem platformok és eszközök között is hidat tud a PasswordBox kínálni, így az erős jelszavakat nem kell kézzel beirogatni.

A rendszer másik kritikus eleme, hogy az adatbázist igen erősen védeni kell, hiszen ha az a támadó kezébe kerül, akkor az áldozat összes fiókjához egy csapásra hozzáférhet. Ezeknek a cégeknek így a kényelmes megoldás fejlesztésén túl a biztonságos tárolás a legfontosabb kompetenciája, a jelszavakat kétfaktoros autentikáció, erős egyedi jelszó és egyéb fogások is őrzik.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról