:

Szerző: Gálffy Csaba

2014. november 6. 13:18

Masszív fejlesztések a Google felhős infrastruktúráján

Egyértelműen a fejlesztők és előfizetők igényei után igyekszik fejleszteni felhős infrastruktúráját a Google, a most bejelentett változások mind ilyen igényekre való reakciók. A nagyvállalatok dedikált hálózati hozzáférést kapnak, a Docker konténerek és a Managed VM-ek pedig a PaaS és az IaaS szint közötti átmenetet teremtik meg.

Container Engine

Az idei év egyik legfontosabb újdonsága cloud-környezetben a Docker konténertechnológia. Röviden a szabad szoftveres Docker segítségével az alkalmazás becsomagolható egy olyan formátumba, amely tartalmazza a futtatáshoz szükséges összes komponenst. Az így kapott konténeres alkalmazás pedig gyakorlatilag bárhol futtatható, amely támogatja ezt a formátumot. A Google most bejelentette, hogy a Container Engine beizzításával immár saját felhőjén is hivatalosan támogatja a Dockert.

A konténerekhez a Google extra szolgáltatást is nyújt, az összefűzött alkalmazásokhoz logolás, felügyelet és menedzsment is elérhető, amely már figyel a Docker sajátosságaira. A konténerek egyébként a Compute Engine infrastruktúráján és virtuális gépein futnak, a Container Engine erre a meglévő rendszerre épül rá. A megoldás szépsége, hogy a konténeres alkalmazások nagyon jól mozgathatóak public cloud infrastruktúrák, on-premise és public adatközpontok, vagy éppen fejlesztői és éles környezetek között.

App Engine - továbbfejlesztve

A Google platformszolgáltatása az App Engine, amelynél csak az alkalmazásra kell figyelni, az alsóbb rétegeket, a skálázódás egyéb elemeit, a hálózatot a Google automatizált rendszere biztosítja. A szolgáltatás most új fejlesztés kapott, elérhetőek menedzselt virtuális gépek is, amelyek megtartják az automatikus skálázódás képességét, azonban a fejlesztő immár szabadon választhatja meg a szoftverstack egyes elemeit, így például használhat Node.js-t vagy bármely programozási nyelvet.

Az irány nagyon érdekes, ugyanis csökkenti az absztrakció szintjét, vagyis a fejlesztő/üzemeltető a rendszert rugalmasabban használhatja, mint a klasszikus App Engine-t. A Google számára ez fontos felismerés, a cég ugyanis eredetileg a legmagasabb absztrakciós szintről, egy igen korlátozott PaaS (platformszolgáltatás) szintjén kezdte a publikus felhőszolgáltatás nyújtását, a fejlesztők azonban (ezek szerint) nem értékelték a gyors, olcsó, automatizált, azonban nagyon kötött rendszert. A Managed VM funkció egyelőre béta státuszban érhető el, minden előfizető számára.

Cloud Interconnect

Szintén idei fejlemény, hogy a nagy felhős infra-szolgáltatók elkezdtek figyelni a nagyvállalati felhasználók igényeire. Ezek között pedig egyik első az adatközpontokhoz való egyedi hozzáférés, amellyel elkerülhető, hogy a céges adatok a "nyílt internetet" érintsék a vállalati és a Google-féle adatközpont között, a kommunikáció végig dedikált, ellenőrzött, ismert vonalkon közlekedhet. A biztonság mellett nem mellékes, hogy az ilyen vonal teljesítménye kiszámítható és állandó.

A Cloud Interconnect IX-ei - van a közelben.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Google most három, ehhez kapcsolódó új megoldást jelentett be. Egyrészt a Google hálózatához közvetlenül lehet kapcsolódni (direct peering) 70 különböző forgalomkicserélő központban, 33 országban. Másrészt elérhető a Google partnerein keresztül a dedikált vonalak bérlése, ilyent több szolgáltatótól (Equinix, IX Reach, Level 3, TATA, Telx, Verizon, Zayo) is vásárolhatnak a nagyvállalati ügyfelek. Harmadszor a cég bejelentette, hogy hamarosan indul a VPN-alapú elérés is, ez jövő hónaptól lesz széles körben elérhető.

Menetrendszerű árcsökkentés

Nincs már felhős bejelentés árcsökkentési hullám nélkül. A Google most megint masszívan visszavágta az árakat: a bejövő adatforgalom után felszámolt díj 47 százalékkal esik, a Persistent Disk Snapshots ötödére (79 százalékkal), a Persistent Disk SSD felére (48 százalékkal) lesz olcsóbb, a Cloud SQL pont negyedével lesz olcsóbb.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.