:

Szerző: Gálffy Csaba

2014. november 3. 12:14

Megújult a Google könyvjelző-kezelője

Továbbgondolta a könyvjezlő-kezelő felületét a Google, a Chrome-hoz készült új beépülő teljesen átveszi a könyvjelzők fölötti hatalmat. Érdekes fejlesztés, és a Material Design révén releváns is, kérdés, 2014-ben pontosan milyen haszna van ennek.

Telepíthető a Chrome "Stars", a Google hosszú ideje titokban fejlesztett új könyvjelző-kezelő rendszere. A Stars kódnév helyett az új könyvjelző-kezelő a fapados "Bookmark Manager" néven jelent meg, a cég valóban nem erőltette meg magát a fantázianév keresésével, és az ilyenkor szokásos bejelentő poszt is elmaradt a Chrome blogból.

Bookmarks-as-a-Service

Az új Bookmark Manager legszembetűnőbb újdonsága a megújult felület, amely teljesen lecseréli a Chrome hasonló funkcióját. A beépülő modul nem csak a könyvjelzők funkciót veszi át teljesen, hanem a címsorban található csillag ikont is lecseréli sajátjára, az elemre kattintva pedig már a modernizált felület köszön be. A szolgáltatás természetesen szinkronizál a különböző eszközök között, de erre a kiegészítő nélkül is képes volt a Chrome, amennyiben megtettük a szívességet és bejelentkeztünk a Google-felhasználóval a böngészőbe.

A könyvjelzők egyszerű listája helyett színes kezdőlapot kapunk, minden elem képpel jelenik meg, ha pedig nincs kép, egy színes placeholder téglalapot kapunk. A felületet az Android Lollipopra is jellemző új Material Design határozza meg, a UI sűrűn és szépen animálja az átmeneteket vagy a könyvjelzők újrarendezését. A felület egyébként egyszerű fájlkezelési paradigmát használ, egyszerre több elem is kijelölhető egérrel, majd ezek áthúzhatóak a különböző mappákba (a shift-klikk és a control-klikk azonban nem használható).

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A "Stars" kódnéven fejlesztett új rendszer elméletileg szükségtelenné teszi a könyvjelzők mappába helyezését, a továbbfejlesztett kereső hatékonyan tud keresni az ömlesztett, rendezetlen könyvjelzőtömegben is. Ha mégis ragaszkodnánk a rendszerezéshez, a Bookmarks Manager automatikusan tematikus mappákba tudja szortírozni a könyvjelzőket, az oldalak tartalma alapján. A "Stars" azonban nem csak a felületet újítja meg, hanem egyenesen online szolgáltatássá emeli a könyvjelzőinket, az egyes mappák ugyanis megoszthatóak - akár publikusan, akár egy-egy felhasználóval.

Tölthető, telepíthető

A fejlesztés mindenki számára szabadon elérhető a Chrome beépülő moduljainak boltjából, azonban a Google érdekes módon még nem jelentette be az érkezését. A felhasználók visszajelzéséből úgy tűnik, hogy futtatásához a Chrome abszolút legfrissebb verziójára van szükség, így ha nem működik valamiért, indítsuk újra a böngészőt (ez gondoskodik a frissítés telepítéséről).

Meglepő, hogy a Google számottevő erőforrást fektetett a "Stars" fejlesztésébe, az ehhez hasonló könyvjelző-szinkronizáció és -megosztás nagyon hosszú ideje általánossá vált a weben, a Delicious vagy a StumbleUpon még a múlt évtizedben érte el sikerei csúcsát, ahogy a keresztböngésző Xmarks is régen volt a hírekben. A fejlesztést az magyarázhatja, ha a Google a telemetriai adatok alapján továbbra is jelentős felhasználói aktivitást lát a könyvjelzők esetében - ezeket az adatokat azonban cég nem osztotta egyelőre meg.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 04:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.