Szerző: Hlács Ferenc

2014. szeptember 29. 12:20

Szigorúbb lesz az androidos gyártókkal a Google

Szigorúbb követelményeket állít a gyártók felé a Google az Android rendszer külsejével kapcsolatban. A vállalatok továbbra is használhatnak saját felhasználói felületet, azon viszont a keresőóriás szolgáltatásainak a megfelelő helyen kötelező jelleggel szerepelnie kell - legalábbis amíg igényt tartanak a Play Store-hozzáférésre.

Egyre szorosabban fogja mobil operációs rendszerét a Google. Noha az egyes vállalatok előszeretettel húznak saját felhasználói felületet az Androidra, a népszerű rendszer az utóbbi időben az eltérő gyártótól származó készülékeken is kezd egyre egységesebb külsőt ölteni. A The Information értesülései szerint ez nem véletlen, a Google ugyanis számos vizuális elemet és egyes funkciókat is kötelezővé tett a rendszerben.

Ezek között ott van a főképernyőn elhelyezett Google keresés widget, illetve a Play Store alkalmazásbolt ikonja, de ugyanitt kell szerepelnie egy 13 Google alkalmazást tartalmazó mappának is - ezek a Chrome, Maps, Drive, YouTube, Gmail, Google+, a Play Store Zene, Filmek, Könyvek, Játékok és Újságos szekciói, de itt van még a Google+ Photos és a Hangouts is.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A cég többi alkalmazását sem lehet túlságosan elrejteni, a Street View, Voice Search és a Naptár, ahogy a vállalat fogalmaz, "legfeljebb egy szinttel lehet a főképernyő alatt". A Google nemcsak a kinézet, de a funkciók terén is alkalmaz bizonyos megkötéseket, a fizikai Home gomb esetében például azt hosszan lenyomva tartva a keresés kell hogy előugorjon, virtuális gombnál pedig arról fölfelé söpörve kell megjelennie az opciónak. A vállalat emellett megjelenítheti a "Google trademark", illetve az "Android brand feature" feliratokat, mikor a készülék bebootol.

A felsoroltak nagy része már senkit nem ér meglepetésként aki forgatott már a kezében friss Androiddal felszerelt készüléket, ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy miután egy nyílt forrású operációs rendszerről van szó, hogyan tud a Google hasonló igényeket támasztani a gyártók felé. A válasz egyszerű, a cég a Play Store alkalmazásbolt, a Play Services, illetve a fent említett szolgáltatások használatához tűzi ki feltételeit - ez pedig gyakorlatilag az Android-ökoszisztéma gerincét jelenti. Persze a gyártóknak enélkül is lehetőségük van használni a rendszert, mint ahogy azt az Amazon is teszi, teljesen átalakított felülettel és saját szoftverbolttal - ugyanakkor a Google által biztosított óriási szoftverpalettát és felhasználói bázist valószínűleg kevesen akarják elhagyni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról