Szerző: Gálffy Csaba

2014. szeptember 8. 15:21

Frissítette egylemezes tárolóját a Synology

Frissítette belépő szintű, egylemezes tárolóját a Synology. A DS115j egyszerű hardvert, de a nagyokéval megegyező szoftvert kapott, így jó NAS lehet az olcsó tárolót keresők számára.

A Synology DS115j hardveres szempontból azonos alapokra építkezik, mint a kétlemezes DS214e, a processzor egy 800 MHz-es Marvell Armada 370, ezt 256 megabájt RAM egészíti ki. A felújított modell az elődhöz képest sokat gyorsult, a gyártó szerint a folyamatos átviteli sebesség (megfelelő meghajtóval) 103 megabájt másodpercenként, ami 28 százalékkal gyorsabb, mint korábban. Az Armada processzor immár megkapta a kiegészítő lebegőpontos egységet is, ami a multimédiás feladatok végrehajtását gyorsítja fel. Egy tárolónál ilyen feladat például a tárolt fotókból thumbnail generálása)

A hálózati kapcsolatra egy gigabites Ethernet-csatlakozó fogható be, ezek felül két USB 2.0-s port áll készenlétben, ide nyomtató vagy külső meghajtó is csatlakoztatható. A tároló viszonylag szerény fogyasztású, terhelés alatt a tipikus áramfelvétel 12,6 watt, terhelésen kívül, álló meghajtóval ez 3,85 wattig esik. Megfelelően csendes merevlemezt választva a DS115j csendes is, a zajszintje mindössze 18,1 dB(A), az egységtől egy méterre mérve.

A DS115j-n a Synology elismert operációs rendszerének, a DSM-nek a legfrissebb, 5.0-s verziója fut. A kis tároló minden szoftveres funkciót támogat, amit a nagyobb modellek is, így van Cloud, Photo, Video és Audio Station modul, és természetesen telepíthetőek a platformra a külső alkalmazások is. Nem hiányzik a DLNA-szerver funkciós sem, de Samsung Smart TV-k, Google Chromecast, Roku és Apple TV támogatás is van. Ráadásul a tároló képes automatikusan szinkronizálni a felhős tárolókkal is, így a Google Drive, Dropbox, Baidu is támogatott.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az új belépő szintű modell 2,5 és 3,5 hüvelykes merevlemezes meghajtókat, illetve SSD-ket képes fogadni, a maximális támogatott kapacitás 6 terabájt - a kompatibilis, bevizsgált meghajtók listája itt érhető el. A tárolón futó operációs rendszer ext3, ext4, FAT, NTFS és HFS+ fájlrendszereket támogat, utóbbiból kizárólag 2 terabájtos maximális méretig készíthetünk partíciókat.

Érdemes külön is kiemelni, hogy a tároló az otthoni (vagy céges) kamerarendszer videójának rögzítésére is használható, a Synology alapból két kamerás licencet biztosít a NAS-hoz, ez pedig maximum ötig bővíthető, ennyi IP-kamera egyszerre érkező képét tudja fogadni a DS115j-n futó Surveillance Station. A tároló nettó listaára 130 dollár, az Egyesült Államokban "hamarosan" elérhető lesz, a hazai rajtról és árról egyelőre nincs információnk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról