Szerző: Hlács Ferenc

2014. március 11. 16:06

Frissült a Synology tárolók operációs rendszere

Megérkezett a Synology DiskStation Manager 5.0, a vállalat NAS szerver operációs rendszerének legújabb verziója. A frissítés ingyenes, a megújult szoftver pedig a hozzá tartozó mobil alkalmazásokkal együtt számos új funkcióval egészült ki.

A Synology már a CES-en bemutatta NAS-okra szánt operációs rendszere, a Linux-alapú DiskStation Manager (DSM) legújabb, 5.0-s verziójának bétaváltozatát, most azonban a szoftver elnyerte végleges formáját és már letölthető a gyártó oldaláról, de a frissítés a korábbi verzióból is elindítható.

DynDNS szolgáltatást is kapnak a NAS-ok

A gyártó a rendszer legújabb verziójában nem hagyta érintetlenül a felhasználói felületet, a DSM 5.0 átláthatóbb, könnyebben kezelhető interfészt kapott, ami számos új funkcióval is kiegészült. A DSM 5.0-ban többek között egy új, QuickConnect nevű, ingyenes DynDNS szolgáltatást is találunk, amelynek köszönhetően az interneten keresztül anélkül érhetők el a Synology NAS-on tárolt adatok, hogy ahhoz a router beállításaival kellene bajlódni. A QuickConnect a vállalat mobil alkalmazásaival is probléma nélkül együttműködik.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A fejlesztések nem merülnek ki ennyiben, a legfrissebb DSM-ben például a Cloud Sync segítségével a Google Drive-ban, Dropboxban vagy Baidu Cloudban tárolt adatok is szinkronizálhatók a NAS-sal, de már a Synology szerverek közötti kétirányú szinkronizálásra is lehetőség van, a Cloud Station Clienten keresztül. A vállalat továbbá hatékonyabb biztonsági mentéseket ígér Snapshot Manager pluginjével, ami a VMware vSphere-hez és Windowsra is elérhető.

A mobil appok is frissülnek

A mobilos felület és a multimédiás tartalmak kezelése is fejlődött, a fényképalbumok áttekinthető dokumentumfa nézetben jelennek meg, a Photo Station funkcióval pedig a fényképek és videók már YouTube-ra és Flickr-re is közvetlen feltölthetők. A Video Station AC3 áteresztés támogatással egészült ki az Apple TV-hez, a hangminőség javítása érdekében. A fájlkezelés mobilról is egyszerűbbé vált a DS file appal, amelyben az ikonok már előnézeti képpel is kiegészültek, továbbá az archiválás és linkmegosztás funkciók is megjelentek.

A DS videóval a kiválasztott videók offline megtekintésre is elmenthetők, továbbá, akárcsak a DS audio (mind az androidos, mind az iOS-es verzió) Chromecast-támogatást is kapott. Az androidos DS photo+ pedig már képes az Apple TV-re streamelni a fényképeket. Az IT-adminisztrációt a Central Management System (CMS) segíti, használatával több száz NAS is kezelhető egyetlen felületről. A DSM 5.0 ingyenesen érhető el a 2010-es, vagy újabb Synology DiskStation és RackStation szerverek tulajdonosai számára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról