HWSW

Új funkciókkal venné rá üzleti előfizetésre a cégeket a Dropbox

Vadonatúj funkciókkal gazdagodik a Dropbox for Business. A cél a mintegy négymillió céges felhasználó konvertálása az üzleti csomagok felé, és visszavágni a gyors ütemben fejlődő versenytársaknak.

Megújította üzleti felhasználóknak kínált szolgáltatását a Dropbox - jelentette be a cég hivatalos blogja. A bejegyzés szerint [1] a Dropbox for Business vadonatúj képességeket kap, amelyek egyrészt segítenek azt megkülönböztetni a "mezítlábas", konzumer szolgáltatástól, másrészt javítják a cég versenyképességét a konkurens szolgáltatásokkal (Google Docs, Microsoft OneDrive vagy Box.com) szemben.

A bejegyzésben a Dropbox használati adatokat is közölt, eszerint jelenleg mintegy 80 ezer céges ügyfél fizet a Dropbox for Businessért, Ez rendkívül alacsony számnak tűnik, a korábbi statisztikák szerint a szolgáltatásnak mintegy 300 millió felhasználója van, közte 4 millió vállalkozás. A most bemutatott új funkciók célja így elsősorban e cégek konverziója a tavaly bejelentett [2] és idén április elején indult [3] Dropbox for Business felé.

Új biztonsági beállítások

Az üzleti felhasználók igényeihez alkalmazkodva új szerkesztési szabályokat tesz elérhetővé. A megosztott mappákban található dokumentumoknál az egyes felhasználók jogosultságai részletesen módosíthatóak, így beállítható, hogy az egyes állományok fölött ki rendelkezik írási (szerkesztési) joggal és kinek van csak olvasásra lehetősége. A régen várt funkcióval megelőzhetőek a véletlenül törölt dokumentumok és az illetéktelenek általi szerkesztés is, a jogosultságokat a dokumentum tulajdonosa állíthatja be.

A megosztott dokumentumokhoz immár jelszavas hozzáférés is előírható, illetve ez a hozzáférés időben is korlátozható. Ez utóbbi akkor jön jól, ha a céges dokumentumokat csak ideiglenesen szeretnénk megosztani egy ügyféllel vagy külső munkatárssal, az együttműködést követően pedig visszavonnánk a hozzáférést. Ez persze nem akadályozza meg az állományok lemásolását, az újabb verziókat (például friss adatokat) azonban már nem látja a letiltott fél.

Végre: keresés

Hamarosan megérkezik a Dropbox nagy fejlesztése is, a teljes szöveges keresés, amely a feltöltött dokumentumokban egységesen képes kutakodni. Vagyis a jövőben nem csak az állomány nevére, hanem annak tartalmára is kereshetnek a felhasználók, ami drámaian leegyszerűsíti majd a szükséges információk megtalálását. A funkció eddig a Dropbox egyik nagy hiányossága volt például a Google Docs-szal szemben, az élesedésre azonban még néhány hónapot kell várni a cég szerint. A tartalomban való keresés a Dropbox teljesen saját fejlesztése, a szükséges technológiákat házon belül készítette a cég, ezt egészítette ki néhány kulcsfontosságú elemet fejlesztő cég felvásárlása.

xSok felhasználó számára szintén újdonság lehet az áprilisban bemutatkozott "Project Harmony", amely a dropboxos fájlok közös szerkesztését teszi lehetővé Microsoft Office környezetben. Az együttműködés nem teljesen valósidejű (mind például a Google Docs esetében), de működő megoldás és fényévekkel jobb, mint a dokumentumok oda-vissza küldözgetése emailen.

A cég két fontos új programozási interfészt (API) is bemutatott, amellyel külső fejlesztők a Dropbox bizonyos képességeit beemelhetik saját alkalmazásaikba. Az egyik ilyen a Shared Folder API, amellyel a letöltött fájlok szinkronizálhatóak oda-vissza a Dropbox felhőjében tárolt verzióval, alkalmazáson belülről. A Document Preview API a második fejlesztés, ezzel a nemrégiben bemutatkozott előnézeti funkció implementálható külső alkalmazásban, így anélkül olvashatóak a dokumentumok, hogy azok teljes verzióját le kellene tölteni. A most bejelentett új képességeket az Drobox for Business előfizetéssel rendelkező adminisztrátorok mától már élesíthetik önként, a hivatalos, kötelező bevezetés később lesz várhatóan esedékes.

"Az adatvédelem ellensége"

A Dropbox az agresszív terjeszkedés fázisa után lassan a konszolidáció felé fordul, az ingyenes felhasználók (elképesztően drága) megszerzése után most a fizetős csomagok felé terelés, illetve a céges ügyfelek megszerzése került a középpontba. Ez logikus, a cég lassan a tőzsdei rajtra készül, a befektetők pedig egészséges bevételeket és ha nem is profitot, de fenntartható méretű veszteséget szeretnének látni. Az új stratégiának megfelelően a cég most nyitja meg londoni irodáját, amely az európai vállalatok felé fordulásként értelmezhető.

A cég erőfeszítéseit ugyanakkor igen erősen beárnyékolja, hogy adatvédelem terén problémásnak számít. Nemrég lett a cég igazgatótanácsi tagja a Bush-kormány vitatott teljesítménnyel rendelkező külügyminisztere, Condoleezza Rice, aki a nemzetbiztonsági kérdésekben is sajátos nézeteket vall. Nem csoda, hogy Edward Snowden legutóbbi interjújában kereken az "adatvédelem ellenségeként" bélyegezte meg a céget [4], az amerikai nemzetbiztonsági hatóságokkal való igen aktív együttműködése miatt és amiatt, hogy a vállalat elutasítja a "zero knowledge", vagyis teljes titkosítás mellett történő adattárolást (igaz, ez utóbbi lehetetlenné tenné a fent említett funkciók nagy részét).

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] https://www.dropboxatwork.com/2014/07/new-collaboration-sharing-features/
[2] https://www.hwsw.hu/hirek/51296/dropbox-for-business-vallalati-cloud-online-tarhely.html
[3] https://www.hwsw.hu/hirek/52124/dropbox-app-carousel-mailbox-online-cloud-tarhely.html
[4] http://www.theguardian.com/technology/2014/jul/17/edward-snowden-dropbox-privacy-spideroak
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/52616/dropbox-for-business-microsoft-onedrive-felho-tarolas-cloud.html
Író: Gálffy Csaba (galffy.csaba@hwsw.hu)
Dátum: 2014. július 24. 11:34
Rovat: vállalati it