:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. május 30. 08:00

Csökkent a szerverek piaca az év elején

Nyilvánosságra hozta az első negyedéves szerverpiac alakulását bemutató sarokszámokat az IDC és a Gartner. Bár a konkrét számok eltérnek, abban mindkét elemzőcég egyetért, hogy az eladott gépek száma pici nőtt, a gyártói árbevétel viszony csökkent.

Az első negyedévben 10,9 milliárd dollár értékben szállítottak le szervereket világszerte, derül ki az IDC által közzétett adatokból. A vállalat szerint a gyártói árbevétel éves szinten 2,2 százalékot csökkent ezzel, sorozatban ez volt az ötödik olyan negyedév, amikor az eladások éves összehasonlításban estek. A rivális Gartner szerint 11,3 milliárd dolláros volt a piac, ami 4,1 százalékos csökkenést jelent éves szinten. Mindkét elemzőcég egyetért abban is, hogy a gyártók által leszállított gépek száma növekedett. Az IDC által publikált adatok szerint 2,1 millió gép fogyott világszerte összesen, ami 2,1 százalékos bővülés éves alapon, a Gartner 2,36 millió gép eladását becsülte ugyanerre az időszakra, szerintük ez 1,4 százalékkal több mint egy évvel korábban.

x86 uralom

A piacot nagyjából azonos trendek uralják mint az elmúlt években. Megállíthatatlanul tör előre az x86, miközben gyorsan eladhatatlanná válik minden, ami nem az. Az IDC úgy becsli, a most eltelt időszakban 4,9 százalékkal 8,9 milliárd dollárra nőtt az x86-os szerverek forgalma, amellyel a teljes piac több mint négyötödét tették ki. Eközben a nem-x86 szerverek (mainframe, RISC) eladásai 25 százalékkal 2 milliárd dollárra estek vissza - igaz, a teljes képhez hozzátartozik, hogy a szegmenst uraló IBM tavasszal frissítette POWER processzorcsaládját, így az első negyedévben nem nagyon volt oka senkinek a régi generációból vásárolni.

Matt Eastwood, az IDC elemzője szerint a szerverpiaci mozgásokat alapvetően ugyanazok a trendek (vagy éppen buzzwordök) határozzák meg, mint az informatikában minden mást: a mobil, a cloud, a big data és a social. A szerverpiacra lefordítva ezek azt okozzák, hogy egyre híznak a nagy cloudszolgáltatói központok, ahová főleg sűrűségre optimalizált gépeket vásárolnak, illetve a vállalati automatizált, virtualizált adatközpontok, amiket sokan szeretnek privát cloudnak hívni. "A végeredmény, hogy a számítási kapacitás egyre kevesebb és egyre nagyobb vállalati és szolgáltatói adatközpontban konszolidálódik" - mondta Eastwood.

Vezet a HP

A szervergyártók rangsorát a HP vezette darabszám és érték alapján egyaránt. A kaliforniai cég a Gartner szerint 2,9 milliárd dolláros árbevételt ért el, ami éves szinten 2,3 százalékos, tehát nagyjából a piaci átlagnak megfelelő csökkenést és 25,5 százalékos bevételarányos részesedést jelentett. A cég által leszállított szerverek száma meghaladta az 534 ezret, ez 7,9 százalékos csökkenés 2013 azonos időszakához viszonyítva.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A második helyet a dobogón a bevétel tekintetében az IBM szerezte meg. A HP és az IBM néhány éve még fej-fej mellett küzdött az elsőségért, mára ez a harc eldőlt, az IBM bevétele a mainframe- és RISC-piaci kitettség miatt gyorsan apad és a Lenovo-ügylet miatt a jövőben a cég akár a legnagyobb forgalmú szervergyártók közül is kikerülhet, valahová az Oracle szintjére visszaesve. Az IBM 2,2 milliárdos forgalmat bonyolított a szerverpiacon, mindössze 166 ezer gép eladása mellett, előbbi 25 százalékos, utóbbi majdnem 28 százalékos csökkenés tavalyhoz képest.

A harmadik legnagyobb szervergyártó forgalom alapján a Dell. A kizárólag x86 rendszereket kínáló cég mára az IBM nyakára mászott, bevétele meghaladta a 2 milliárd dollárt is, miközben az eladott gépek száma felülmúlta a 464 ezret. A negyedik legnagyobb árbevételű szervergyártó már a Cisco, a vállalat a blade szegmensben az UCS-ek segítsgével épített ki előkelő pozíciót, ennek köszönhetően a mostani negyedévben egyedüliként tudott növekedést elérni a vezető gyártók között. A Cisco szerverpiaci forgalma a Gartner szerint 37 százalékkal emelkedett, meghaladva a 616 millió dollárt, megelőzve az 573 millióval álló Fujitsut.

Feltör Ázsia

A legtöbb gépet értékesítő szervergyártók között két kínai céget is találunk a Gartner listáján, a Huaweit és az Inspurt. Ezek elsősorban a hazai piacon aratnak sikereket és a jövőben várhatóan egyre erősödik a befolyásuk, Kínában láthatóan kinyilvánított cél az elszakadás az amerikai technológiától, elsősorban biztonsági okok miatt. Igaz, a Huawei és az Inspur gépei szinte teljesen amerikai know-howra épülnek és amerikai gyártók alkatrészeit tartalmazzák.

Érdemes megnézni a Gartner listáján az "others" sort, a most lezárt negyedévben a leszállított gépek 26 százaléka származott "más" gyártóktól. Ennek oka elsősorban az, hogy a nagy cloudközpontok jellemzően nem a klasszikus vállalatiszerver-gyártóktól (HP, IBM, Dell, stb,) vásárolnak, hanem akár egyedi megrendelés alapján, több tízezres nagyságrendben közvetlenül az ázsiai gyártóktól (pl. Foxconn). A jövőben valószínűleg az ilyen cégek aránya növekedni fog és talán egyik-másik be is kerülhet a nagy gyártók közé darabszámok alapján.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.