Szerző: Bodnár Ádám

2014. május 15. 11:22

A várakozásoknál jobb eredmény és kilátások a Ciscónál

Az amerikai és európai megrendelések erősödésének köszönhetően a korábbi várakozásoknál és saját előrejelzésénél is jobb eredményekkel zárta harmadik pénzügyi negyedévét a Cisco. A vállalat szerint a világgazdasági környezet javulása az IT-költéseken is tetten érhető, a kilátások biztatóak.

Majdnem 7 százalékot ugrott a Cisco részvényárfolyama tegnap este, amikor a vállalat közzétette a harmadik pénzügyi negyedévének eredményeit, amelyek felülmúlták az előzetes várakozásokat. Igaz, hogy a bevétel 12,2 milliárd dollárról 11,55 milliárdra esett egy év alatt, de az 5,5 százalékos csökkenés kisebb volt az elemzői várakozásoknál és a cég saját, 6-8 százalékos előrejelzésénél is. A 2,18 milliárd dolláros nettó profit és a részvényegységenkénti 42 centes eredmény is magasabb volt annál, amit a Wall Street szakértői erre az időszakra jósoltak.

A Cisco a technológiai piac egyik barométere, a vállalat teljesítményén jól le lehet mérni, milyen állapotban van a gazdaság és a szervezetek mennyire hajlandóak IT-re költeni. A most publikált eredmények szerint a fejődő piacok (tipikusan a BRIC országok) továbbra is nehéz helyzetben vannak, a rendelések 13 százalékkal estek vissza a Brazília, Oroszország, India, Kína és Mexikó országokat tartalmazó BRIC+M "régióban". Jól teljesített ugyanakkor az Egyesült Államok, ahol 7 százalékkal erősödött a Cisco forgalma, Európában pedig 4 százalékkal múlta felül a tavalyi harmadik pénzügyi negyedévét.

Érdekelnek a Scrum Guide újdonságai?

Gyere el május 18-án Scrum Update meetupunkra, és mindent megtudhatsz a változásokról.

Érdekelnek a Scrum Guide újdonságai? Gyere el május 18-án Scrum Update meetupunkra, és mindent megtudhatsz a változásokról.

Ha a vállalat teljesítményét termékcsoportonként vizsgáljuk, azt látjuk, egyedül a "data center" (UCS szerverek és Nexus switchek), a biztonság és a vezeték nélküli hálózati eszközök során volt növekedés, a többi csökkent, egyik-másik jelentősen. A termékbevétel bő harmadát kitevő switchek 6 százalékkal kevesebb bevételt hoztak mint tavaly, a routerek terén 10 százalékos volt a visszaesés, a szolgáltatói videomegoldásokból 26 százalékkal kisebb összeg folyt be, a csoportmunka-termékek forgalma pedig 12 százalékkal múlta alul az egy évvel korábbit.

John Chambers elnök-vezérigazgató az elemzők részére rendezett konfereciahíváson elmondta, az ügyfelek nagyon élénken érdeklődnek a tavaly bejelentett Nexus 9000-es sorozatú switchek iránt, azonban még több negyedévnek kell eltelnie addig, mire a switchek értékesítéséből származó bevétel növekedésnek indulhat. Ugyanez igaz a routerekre is, az CRS-X és NCS 6000 termékek forgalma nagyot nőtt, de ezek még nagyon újak, életciklusuk elején járnak, eladásuk jelenleg fut fel, még keveset tudnak hozzátenni a Cisco eredményeihez.

Az elemzők által figyelt bruttó eredményhányad az előző negyedévben elért 53 százalékról nagyot ugorva 62,7 százalékra kúszott fel, köszönhetően a szigorú költségkontrollnak. A jelenleg is zajló negyedik negyedévre a vállalat ugyanilyen nyereségességi mutatót vár, a részvényenkénti eredményt pedig 51-53 cent közé lőtte be a vezetés.

Május 18-19-én biztonságos szoftverfejlesztés és Scrum újdonságaira fókuszáló meetupokat rendezünk, 2 nap alatt összesen 10 klassz előadással.

a címlapról