:

Szerzők: Koi Tamás, Gálffy Csaba

2013. szeptember 25. 14:46

Cisco NCS: skálázódás magasfokon

A Cisco ígérete szerint a jelenleginél olcsóbban és hatékonyabban kezelhetik az internetre kötött eszközök által generált, exponenciálisan növekvő adatmennyiséget a nagy hálózati operátorok a gyártó által most bemutatott komplex hálózati-infrastruktúra megoldással.

A következő években exponenciálisan megnövekvő hálózati adatforgalom hatékony és olcsó kezelésére kínál új megoldást a Cisco tegnap bemutatott új gerinchálózati routere, a Network Convergence Systems (NCS). A telekommunikációs hálózatokat üzemeltető cégek számára kínált új routerek nem csak a Cisco saját fejlesztésű maghálózati elemeivel működnek együtt, hanem más gyártók megoldásaival is, a rendszer segítségével így a hálózatok kapacitása és funkcionalitása egyaránt rugalmasan bővíthető. Az NCS sorozat fejlesztésére a gyártó 450 mérnöke dolgozott három éven keresztül, a projekt költségvetése negyedmilliárd dollár volt.

Az NCS a Cisco eddigi legnagyobb kapacitású útválasztói, a Carrier Routing System (CRS) család fölé érkezik, mint nyers átviteli sebessége, mind portsűrűsége magasabb a korábbi csúcsmodellnél. Az NCS nagy újdonsága, hogy egyben biztosít IP-MPLS és optikai kapacitást, illetve integrált switch funkcióval is rendelkezik, ez a CRS család esetében nem érhető el. Az NCS jelenleg kifejezetten gerinchálózati feladatra specializált eszköz, a CRS széleskörű funkciókínálatát nem képes egyelőre kiváltani. A gyártó ígérete szerint ez a következő években változni fog, a CRS különböző képességei fokozatosan megjelennek majd az NCS-ben is.

A frissítés nem jár majd leállással, köszönhetően az ISSU (in-service software upgrade) képességnek, amely leállás és sebességcsökkenés nélküli rendszerfrissítést tesz lehetővé. A CRS család esetében is lehet kisebb javításokat telepíteni kiesés nélkül, az NCS-t azonban az alapoktól arra tervezték, hogy a teljes rendszer frissíthető legyen. Ehhez mind a backpane, mind a kártyák egyes elektronikai egységei (memória, háttértár, stb) duplázottak, míg az egyikre rákerül a friss rendszer, a másik dolgozhat nyugodtan.

Az NCS termékcsalád három új tagja mutatkozott be tegnap, mindegyikük a Cisco saját fejlesztésű, szeptember első felében bejelentett nPower X1 architektúrájára épül, a gyártó ígérete szerint a lapka hamarosan a CRS routerekben is helyet kap majd. A Cisco szerint az új processzornak hála az NCS teljes "zero packet loss" és "zero topology loss" működésre képes, vagyis extrém terhelés mellett is képes a rábízott csomagok összes adatát megőrizni és azokat továbbítani. A rendszer támogatja az IP-MPLS routingot, az IP over DWDM (dense wavelength-division multiplexing) hálózatokat, QoS és QoE forgalomszabályozást és hálózatvirtualizációs kiterjesztéseket is.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A három tagból álló család legerősebb példánya, a Cisco CRS rendszereinél is alkalmazott IOS-XR operációs rendszer módosított, újabb változatát futtató NCS 6000 család tagjai maximális, sokszekrényes kiszerelésben másodpercenként akár 1,3 petabitnyi adat átviteléig is skálázódnak, ezzel a gyártó szerint a rendszer egy másodpercnél rövidebb idő alatt képes továbbítani a Netflix teljes könyvtárkínálatát. A rendszer kártyánként 1 Tbps adatforgalmat kezel, egy kártya 10 x 100 gigabites Ethernet-portot tartalmaz.

Az NCS 6000 sorozattal egyidőben elérhetővé vált az NCS 2000 sorozat, mely elsősorban optikai hálózatok igényeinek felel meg, illetve a jövő év első felében jelenhet meg az NCS 4000 sorozatú konvergens optikai platform. Ez a rendszer egyszerre nyújt optikai és Carrier Ethernet támogatást. Az új platform összes eleme beilleszthető a Cisco Open Networking Environment (ONE) architektúrába, mely egyaránt támogatja a szoftveresen definiált hálózatokat (SDN) és a hálózati funkciók virtualizációját (NFV).

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 16:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.