Szerző: Bodnár Ádám

2013. július 8. 15:12

Itt a Cisco CRS-X, a legnagyobb teljesítményű router

Távközlési szolgáltatók gerincáhálózatába szánja a CRS család új tagját a Cisco. A CRS-X a kategória kilenc éve megjelent első tagjánál tízszer nagyobb sávszélességet kínál.

Bemutatta a Carrier Routing System (CRS) termékcsalád legújabb tagját a Cisco. Az első generáció azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy másodpercenként 100 terabitet megközelítő sávszélességet kínált, a 2004-ben bemutatott CRS-1 modellnél az új változat majdnem tízszer gyorsabb, feltehetően innen a CRS-X elnevezés is.

Egy standard CRS-X szekrényben 32 modul helyezhető el, a modulhelyenként kínált 40 Gbps sávszélességnek köszönhetően egy ilyen konfiguráció teljes sávszélessége 12,8 terabit. Egy rendszerbe legfeljebb 72 szekrény fürtözhető össze, ami 922 terabites sávszélességet jelent. A CRS-X bővítőkártyák változatosan konfigurálhatók, lehet egy 100 GbE, két 40 GbE, vagy tíz 10 GbE port lehet egy modulban.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Cisco még 2012-ben vásárolta meg a Lighwave vállalatot, amely optikai adatátviteli megoldásokat fejleszt. Ennek a cégnek az optikai és elektromos átvitelt kombináló megoldására volt szükség ahhoz, hogy megszülethessen a CPAK optikai adóvevő, amelyet idén márciusban mutatott be a cég. Ez kisebb és kevesebbet fogyaszt mint a korábbi CFP generációs megoldások, állítja a cég, így sűrűbben helyezhetők el. A CRS-X már ezeket az új típusú CPAK bővítőmodulokat alkalmazza, ennek köszönhetően a rendszer energiatakarékosabb az elődeinél. A CPAK technológia további előnye, hogy a hálózatüzemeltetők egyazon kártya interfészeit is különböző átviteli sebességekkel és kábelhosszokkal használhatják.

A 2013 májusában kiadott, legfrissebb Cisco Visual Networking Index (VNI) Forecast szerint 2012 és 2017 között a globális internetforgalom megháromszorozódik, így 2017 végére eléri az 1,4 zettabájtot. Ezzel a növekedéssel a szolgáltatói hálózatoknak is lépést kell tartania, a Cisco szerint erre szolgál a CRS-X. A CRS-1 2004-es megjelenése óta a világ 750 távközlési szolgáltatója közel 10 ezer CRS rendszert állított üzembe. A felhasználók a jelenlegi eszközük megtartása mellett tudják routerüket fejleszteni és "fájdalommentesen" migrálhatnak  10, 40 vagy 100 gigabites sebességre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról