:

Szerző: Dojcsák Dániel

2014. április 29. 10:51

70 milliárd dollárosra nőhet a mobilapp-piac

Ugyan a mobil alkalmazásoknál az ingyenes appok hódítanak, ez mégsem jelenti azt, hogy a fejlesztők bevétel nélkül maradnak. Sőt, az üzleti modellek fejlődésével ugrásszerűen nőhet az alkalmazásokból származó bevétel a következő években.

A mobil appokra specializálódott Digi-Capital tanulmánya szerint 2017-re akár 70 milliárd dollárnyi forgalma lehet az alkalmazáspiacnak. Jelenleg ugyan a legnagyobb szeletet a játékok hasítják ki a tortából, de a kutatás szerint ez nem lesz sokáig így. 2017-re a nem-játék alkalmazások a mostani 26 helyett már a bevételek 51 százalékát hozzák majd. A várakozások szerint az évenként átlagosan több mint 61 százalékkal több bevételt generálnak majd az alkalmazások.

Tim Merel, a londoni Digi-Capital ügyvezetője szerint azt ma már mindenki tudja, hogy a mobilappok fontosak és a piac oroszlánrészét a játékok viszik el. Ők viszont azzal egészítik ki a triviális gondolatot, hogy az egyensúly el fog tolódni és más kategóriák jönnek fel. Már most látható, hogy rengeteg szoftverszolgáltatás jön fel, amiken belül előfizetéses, in-app vásárlásos és egyéb módon is termelhető bevétel.

App-as-a-service

A növekedésnek pedig továbbra is motorja a mobilhasználat és a mobilinternet-használat dinamikus növekedése. Jól látszik az is, hogy a piacon a felvásárlások mennyisége és értéke is növekszik, csak az elmúlt évben 35 milliárd dollár értékben történtek mobilos akvizíciók a Facebook 19 milliárdos WhatsApp felvásárlását nem is számítva. A trend pedig folyamatosan növekedő, 2014 első negyedévében a felvásárlások értéke 7 milliárd dollár volt, ami éppen kétszerese a tavalyi adatnak. Az akvizíciók között természetesen megtalálhatóak különböző stratégiák, van ahol a vásárlás a növekedést biztosítja, van ahol egy piaci konszolidáció a cél, de jelentős számban vannak defenzív lépések is. Azonban ma már nem számít minden értékesnek, ami a mobilappos piacon van, a befektetők és felvásárlók tudatosan keresik a jó gazdasági teljesítményre képes megoldásokat.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A jelenlegi piacon alapvetés az ingyenes alkalmazás és az azon belüli vásárlási lehetőség, ami az árbevételek 90 százalékát adja. Ez azonban csak a játék kategórián belül igaz és csak azért tűnik ennyire erősnek az IAP, mert ma a játékoké a legerősebb szegmens - a kategória összes letöltésének 40 százalékával az árbevételek 74 százalékát generálják. A nem-játék appoknál ez az arány már nem működik, ott az ingyenes letöltés és IAP kombináció ugyan a letöltések 60 százalékát adja, de a bevételeknek csak 26 százalékát.

Sokkal inkább működik az előfizetéses modell, leginkább a SaaS mintára építve. Jelenleg a sport, fitnesz, e-egészségügy és média területeken láthatóak erősebb előfizetésre építő szereplők, de a későbbiekben szinte bármilyen funkció, akár egy jól felépített költségkövető és -elemző program vagy egy kommunikációs vagy geolokációs alkalmazás is elképzelhető egy ingyenes alapverzióval és egy csak előfizetőknek elérhető teljes változattal. Az előfizetéses rendszer legnagyobb csábereje, hogy az összeg ugyanolyan kicsi, mint amennyit általában fizetni szoktak az emberek egy alkalmazásért. Néhány dolláros előfizetési díjat könnyebben kifizetnek havonta, mintha ugyanazért a termékért egyszeri akár száz dolláros összeget kellene letenni.

A tanulmányból egy ingyenes áttekintő is elérhető a Digi-Capital oldalán keresztül letölthető formában itt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.