Szerző: Dojcsák Dániel

2014. április 11. 12:06

Hollandiában már a privát célú letöltés is illegális

Az Európai Bíróság mérlegelte az üreshordozó-díjak és a privát célú letöltések összefüggéseit és úgy döntött, hogy törvénytelen az a gyakorlat, amikor az otthoni használatra történő illegális letöltésekért cserébe a hardver- és adathordozó gyártókat terhelik meg jogdíjakkal.

A holland minta egyáltalán nem egyedülálló, sőt, épp azért érdekes a döntés, mert néhány országot (például Szlovákiát) leszámítva szinte mindenhol Európában bevett gyakorlat, hogy a természetes személyek nyugodtan tölthetnek le jogvédett zenéket és filmeket, az mégsem számít bűnnek, ugyanis a jogtulajdonosok kompenzációt kapnak az adathordozók és a lejátszók árába épített díjakon keresztül.

Nem akarják a kereskedők fizetni a warezolók örömét

Így a jogdíjterhelés szétterül a teljes piacon, nem csak a valódi felhasználók fizetik meg a díjakat a valódi mértékben, hanem mindenki, aki a kereskedelmi úton szerzi be a jogsértésre alkalmas termékeket. Azok is, akik mondjuk a családi fotóikat vagy a céges adataikat írják ki CD-re és azok is, akik az egyébként is jogosított tartalmaikat tárolják azon, például egy okostelefonba tett memóriakártyán a Spotify-ról szinkronizált zeneszámokat. Magyarországon az üreshordozó jogdíjak mértéke viszonylag magas, az Artisjus ezen úgy próbál segíteni, hogy szélesíti a kört, ami után fizetni kell. Idén már a tabletek is érintettek, a pontos összegeket és körülményeket egy korábbi cikkünkben már körüljártuk itt.

Az Artisjus által hivatkozott gazdasági elemzések teljesen helyénvalónak találták az illegális letöltések miatt keletkezett lyuk betömését az eddigi módszerrel, sőt, a rendszer fejlesztését látná üdvösnek az elemzők nagy része, például azzal, hogy egyre több eszköztípus után kellene fizetni. A holland példa viszont ennek éppen ellentéte, a bíróság szerint elfogadhatatlan, hogy a lakosság harmada jogosítás nélküli tartalmakat fogyaszt, azokat illegális helyekről szerzi be, a szabályozás pedig még támogatja is ezt.

Az egyelőre ugyan csak elvi döntés szerint törvénytelen a warez feletti szemhunyás, illetve az elektronikus, fájlok tárolására alkalmas eszközök megsarcolása. A bírósági eljárás néhány elektronikai áruházlánc és gyártó keresetére indult, ugyanis azok jogtalannak találták, hogy az ő termékeik drágábbak lesznek emiatt. Ráadásul Hollandia környékén is megvan a "helyi Szlovákia”,  Luxemburgban ismeretlen fogalom az üreshordozó jogdíj, így Franciaországból, Hollandiából és Belgiumból ugyanúgy megéri átjárni CD-t, memóriakártyát, zenelejátszót és az egyéb érintett termékeket vásárolni, mint nálunk. Természetesen az online boltok ott is megkönnyítik a vevők dolgát, a távolság ott sem akadály. A holland kereskedők szerint így az üreshordozó díj jól látható versenyhátrányt okoz nekik és veszélyezteti a belső piacot, sőt, az adott országban működő jogtulajdonosok is hátrányt szenvednek. Ez érthető, ugyanis a nem megfizetett jogdíjakból értelemszerűen nem részesülnek.

Nem jó így!

A bíróság szerint a rendszer még úgy sem tolerálható, hogy a magyarázatok között ott van a kultúra szabad áramlásának biztosítása is. Erre hivatkozva a bírák szerint nem lehet feláldozni a szerzői jogok védelmét, sem tolerálni a kalózkodást. A döntés szerint a legalizálás bátorítja az embereket az illegális fájlcserére, hiszen törvényessé teszi azt. Ugyanez az ellentmondás már évtizedes múltra tekint vissza, Magyarországon az Artisjus védi a szétterített jogdíjas rendszert, miközben a filmforgalmazás jogait képviselő ASVA klasszikusan szembe ment ezzel.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A döntés megjegyzi, hogy a jelenlegi rendszer bünteti azokat, akik nem illegális forrásból szerzik be a tartalmakat, hiszen ők a lejátszók vásárlásakor is megfizetik a jogdíjakat, illetve akkor is, amikor az iTunes, Spotify előfizetést befizetik vagy megvásárolják a CD-t, DVD-t. A döntés biztosan hatással lesz más országokra is, további eljárások indulhatnak és néhány éven belül akár fel is borulhatna a mostani rendszer. Ami miatt erre mégis kicsi esély van, hogy a logika ugyan azt diktálná, hogy meg kell szüntetni a mostani rendszert, de azzal a jogtulajdonosok elveszítenék ezt a bevételt és nem valószínű, hogy a lakosság warezoló harmada ettől bármit is változtatna a szokásain.

Az pedig nem túl életszerű, hogy a hatóságok újra hajkurászni kezdjék a letöltőket és mp3-letöltésért vonjanak drága eljárás alá embereket, mint 10 évvel ezelőtt az USA-ban volt divat. Franciaországban sem lett nagy siker a fájlcsere megzabolázására tett kísérlet. Mindenesetre a holland kormány megerősítette, hogy szerzői jog által védett tartalmak letöltése mostantól személyes célokra sem engedélyezett. Várjuk a fejleményeket.

a címlapról