:

Szerző: Hlács Ferenc

2014. március 28. 11:49

Borsos árú digitális papír a Sonytól

Méretes digitális jegyzetfüzetről rántotta le a leplet a Sony. A Digital Paper nevű eszköz nagy méretű érintésérzékeny e-Ink kijelzőt kapott, amelyre stylus segítségével jegyzetek is készíthetők. A digitális papírért azonban több mint ezer dollárt kell majd kifizetni.

Meglehetősen szokatlan termékkel állt elő a Sony, amely egyszerre próbálja meg helyettesíteni az e-book olvasót, a papírt és a tollat. A jókora, 13,3 hüvelykes, Digital Paper névre keresztelt táblagép prototípusát a gyártó először tavaly mutatta be, noha akkor még nem volt több puszta techdemónál. Az immár hamarosan a boltokba kerülő eszközt e-Ink panellel szerelték fel, különlegessége pedig, hogy stylus is társul hozzá, így akár jegyzeteket is készíthetünk vele. Az 1200x1600 pixel felbontású kijelző 16 szürkeárnyalatot képes megjeleníteni, ráadásul hajlékony, és a toll mellett természetesen szabad kézzel is kezelhető, háttérvilágítást azonban nem kapott.

A gyártó szerint a készüléket elég háromhetente tölteni, amit USB-n keresztül tehetünk meg, a dokumentumok feltöltésére pedig Wi-Fin van lehetőség. A Digital Paper 4 gigabájt belső tárhelyet kapott, ezt microSD-kártyával tovább bővíthetjük. Az eszköz 6,8 milliméter vékony, és 358 grammot nyom. A kütyü talán legkomolyabb gyengesége, hogy egyelőre csak és kizárólag a PDF formátumot támogatja, más fájltípust sem megnyitni, sem szerkeszteni nem lehet vele, valamint külső szoftvereket sem telepíthetünk rá. Sovány vigasz ugyan, de a Microsoft Word, PowerPoint és Excel fájlok legalább a táblagépen PDF formába konvertálhatók.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Sony megoldása jókora kijelzőjével és a tollas bevitellel első látásra vonzónak tűnhet, hiszen nem kell folyamatosan ki-be zoomolni a terebélyesebb dokumentumok olvasgatása közben, azokat ráadásul néhány odafirkantott jegyzettel is kiegészíthetjük, korlátozott képességei azonban könnyen eltántoríthatják a potenciális vásárlókat. Aki pedig még ennek fényében is rátenné a kezét a Digital Paperre, az valószínűleg majd az árcédulát látva gondolja meg magát: a digitális jegyzetfüzet nem kevesebb mint 1100 dollárba kerül.

Ekkora összegért várhatóan nem kígyóznak majd tömött sorok a Sony üzletei előtt, mikor a készülék májusban elérhetővé válik. A vállalat szerint ugyanakkor az eszközt nem is elsősorban otthoni felhasználásra, hanem azokba az irodákba szánják, ahol máig rengeteg papírral dolgoznak, például a jogi területek, vagy a kormányhivatalok.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.