:

Szerző: Gálffy Csaba

2014. március 25. 12:42

Brendan Eich a Mozilla új vezetője

Hatalmas feladatot örököl Brendan Eich, a Mozilla új vezetője. A JavaScript atyjaként híressé vált Eich korábban a szervezet műszaki vezetője volt, a jövőben azonban nem a fejlesztés részleteire, hanem a vízióra fog koncentrálni. A böngészőháború helyett pedig jön a mobil operációs rendszerek és az online szolgáltatások csatája, immár a Mozillával is résztvevőként.

Egy teljes évnyi keresés után találta meg új vezetőjét a Mozilla Alapítvány - jelentette be a szervezet. Az új elnök-vezérigazgató Brendan Eich, aki a pozíciót azonnali hatállyal átveszi. Eich az alapítvány élén az ideiglenes vezető Jay Sullivant váltja, aki az AVG-hez igazoló Gary Kovacs után vette át a hajókormányt. Kovacs tavaly áprilisban távozott a Mozilla éléről, az alapítvány azóta kereste a végleges utódot, Eich kinevezésével várhatóan újra hosszabb távra megoldódik a Mozilla vezetésének kérdése.

Brendan Eich a Mozilla Alapítvány egyik alapítója, szakmai hírnevét a JavaScript nyelv megalkotójaként szerezte. Karrierjét a Silicon Graphics berkeiben indította, ahol hét évig az operációs rendszer és a hálózati stack fejlesztésén dolgozott. 1995-ben igazolt a Netscape-hez, ahol a Mocha, majd LiveScript, végül JavaScript néven híressé vált nyelv kidolgozása volt a feladata. 1998-ban részt vett a Mozilla.org alapításában, a szervezetben a szoftverarchitektúráért felelős vezető pozíciót kapta meg, a szervezet munkájában azóta is aktív szerepet vállal, igazgatótanácsi tagként, műszaki vezérigazgatóként dolgozott 2005 óta, és részt vett a Rust nyelv megalkotásában is.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Eich kinevezése mentén a Mozilla vezetése kissé átalakult. A mindennapi működésért felelős vezérigazgató (chief operating officer, COO) Li Gong lesz, a pozíciója beolvasztja a korábban különálló műszaki vezérigazgató feladatkört is (felhős szolgáltatások, a belső IT, az áruház, a mobil és kutatás, valamint a platformfejlesztések).

A szabványcsatán túl: mobil rendszer és online szolgáltatások

"A Mozilla a Webről szól, ahol a felhasználók és a fejlesztők egyaránt prosperálhatnak és kifejezhetik magukat, a kereskedelmi, profitorientált technológiák korlátozásai nélkül. A Mozilla szervezete és a Firefox termékek segítenek egyensúlyban tartani a Webet minden felhasználó számára, nem pedig a legmagasabb profit érdekében." - fejezte ki a szervezet misszióját Reid Hoffman, az igazgatótanács tagja. "Brendan Eich, mint alapító és a webes technológiák tisztelt innovátora különösen jól illeszkedik a Mozilla élére, mélyen érti a szervezet értékeit és műszaki vízióját."

Eich a CNET-nek adott interjúban mesélt vezetői víziójáról. A böngészőháború helyére ma már a cloud-szolgáltatások csatája lépett, ahol a különböző szereplők próbálják ökoszisztémájukba becsalni, majd ott foglyul ejteni (és monetizálni) a felhasználót. A szervezet ez ellen már nyitott egy frontot a Do Not Track mozgalom kapcsán, az azonban nem vezetett átütő eredményre.

Ahogy az Internet Explorer dominálta a böngészőpiacot egyszer, úgy dominálja most az Android az okostelefonokat, a Google pedig az online szolgáltatásokat - olvashatunk az interjú sorai között. Az ilyen, alternatíva nélküli piac káros a felhasználóknak és káros az egész iparágnak - állítja Eich. A Firefox OS, és a mögötte színre lépő online szolgáltatások (például a Mozilla Location Service) olyan alternatívát kínál, amely már puszta létezésével is irányt ad a piac fejlődésének. Az interjúban Eich nem nevezi meg a Mozilla versenytársait a piacon: "Nincs lista az ellenfeleinkről. Mindenhol barát-ellenségeink vannak." - utal az Apple, a Facebook vagy a Google felé kialakult viszonyra.

A Mozilla elsődleges prioritása most a Firefox OS, emellett természetesen folyik a mobilos és asztali böngésző fejlesztése is. A mobilos rendszer számára a kihívás a tömeges elterjedés lesz, erre fókuszálja most erőforrásait a szervezet, ennek eredménye például a nemrég bemutatott 25 dolláros modell is. Eich szerint az elterjedés fontos előfeltétele annak, hogy a fejlesztők és a felhasználók felé is vizibilissé váljon a platform, ennek birtokában pedig felfelé is elkezdhet terjeszkedni a rendszer.

Megosztó vélemények

Az új vezető kinevezését nem fogadta osztatlan öröm, Eich ugyanis korábban aktívan, pénzzel támogatta a melegházasság betiltását célzó népszavazási kezdeményezést Kaliforniában. Az LA Times által összegyűjtött információk szerint Brendan Eich, magát a Mozilla munkavállalójaként feltüntetve 1000 dollárt adott a melegházasságot tiltó törvény támogatói oldalának. Ez minden más cég esetében magánügy lenne, a Mozilla Alapítvány azonban egyszerre nyitottságot támogató civil szervezet és tech-cég, komoly, a köz érdekében végzett munkával, soraiban olyan szakemberekkel, akiknek idealizmusa hajtja a projektet előre. Nagy kérdés, hogy ilyen személyes nézetekkel Eich hogyan tudja ezt a kultúrát megőrizni és vezetni, a Mozilla-fejlesztők véleménye erősen megoszlik a kérdésben (itt egy pro, itt pedig egy kontra vélekedés).

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 03:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.