:

Szerző: Gálffy Csaba

2014. február 3. 16:47

Megúszta a Twitter, bevásárolt szabadalmakból

Elkezdte védekező szabadalmi portfólióját építeni a Twitter, az IBM lett az első támadóból a szabadalmak értékesítője. Tőzsdei cégként muszáj már erre költeni.

Szabadalomsértéssel vádolta meg a Twittert az IBM tavaly novemberben és pert helyezett kilátásba. A közösségi hálózatot üzemeltető cég nem esett pánikba, a jogászok és az üzletemberek leültek tárgyalni, a végeredményt pedig most jelentette be a két cég: a Twitter mintegy 900 szabadalmat vásárolt meg a Nagy Kéktől, a tranzakciót keresztlicencelési megállapodással is megfejelte a két vállalat. A tranzakció egyéb részletei, köztük az adásvétel és a licencelés ára nem nyilvános.

A keresztlicencelés egyébként a szabadalomháborúk világában a megnemtámadási szerződésnek felel meg, a két cég ugyanis teljeskörű licencet biztosít a másiknak saját licenceihez, így jogilag kötelező módon lemond az ilyen csata vívásához szükséges fegyverekről. Ilyen szerződést kötött múlt héten a Samsung és a Google, ami a hosszabb távú, stratégiai szövetséget jelzi előre.

Tőzsdei cégnél alap

A Twitter tavaly lett nyilvánosan kereskedett cég, a novemberi tőzsdei rajtkor a vállalat birtokában mindössze kilenc bejegyzett és 95 függő szabadalom volt, ez a szám messze alulmúlja a nagyobb tech-cégek portfólióját. A szerény szellemi tulajdon védtelenné teszi a céget a szabadalmi perekkel szemben, amelyeket jellemzően az a cég nyer, amely több szabadalomsértést tud rábizonyítani ellenfelére. Ennek oka, hogy a szabadalmak jelentős része olyan tág megfogalmazással bír, hogy ma már lehetetlen olyan szolgáltatást, szoftvert vagy fizikai terméket létrehozni, amelyre ne lehetne szabadalomsértések tucatjait rábizonyítani, így maga a szabadalomsértés ténye gyakorlatilag adott, a kérdés, kié súlyosabb.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A terület sajátos logikája mentén még a kiépített portfóliók értékét eredetileg alábecsülő cégek (például a Google) és elkezdte tucatjával, majd százával, majd ezrével vásárolni a szabadalmakat, ezek jelentik ugyanis az egyetlen igazi védelmet az ilyen perek ellen. Úgy tűnik tőzsdei cégként a Twitter sem állhat ellen ennek a trendnek, erre utal legalábbis, hogy most nagy tételben vásárolt ilyen bejegyzett szellemi tulajdont.

A most átadott szabadalmak igen széles palettán mozognak. Van közte olyan is, aminek akár köze is lehet a Twitter működéséhez, például a videós tömörítéshez kapcsolódó szabadalmakról feltételezhető, hogy a Twitter a beágyazott videók megjelenítésénél talán hasznát veheti. Nehezebben, de még mindig elképzelhető, hogy a cég fel tudja majd használni a nemzetközi postai levelező címek validáláshoz kötődő szabadalmat, az azonban egészen biztos, hogy a félvezető lapkák károsodásának megelőzése nem kapcsolódik a vállalat üzleti tevékenységéhez. Az IBM által eredetileg novemberben felvetett, a Twitter által potenciálisan megsértett szabadalmak közül egy került át az utóbbi céghez, ez egy általános, "összekapcsolt számítógépekre" vonatkozó szabadalom (a többihez a keresztlicencelés kapcsán fér hozzá a Twitter).

Ebből pénzt lehet csinálni!

Az IBM lassan 20 éve vezeti a legtöbb szabadalmat bejegyző vállalatok listáját. Ez nem véletlen, a cégnél komoly üzleti modell a szellemi tulajdon "gyártása" és értékesítése, amely mára egymlliárd dolláros üzletté nőtte ki magát. A cég berendezkedése egyébként tükrözi ezt, a mérnökök számára komoly ösztönzőket épített ki az IBM a hasznos, monetizálható szabadadalmak bejegyzéséhez. Így kialakult rendszere van a szabadalmaztatásnak, a jogi tanácsadástól a pontos megfogalmazásig a szervezet mindenben segíteni tud. A cég nem is fukarkodik, a szabadalom monetizációját követően a bejegyző mérnökök egészséges jutalékot kapnak, így (a cég reményei szerint) nem csak mennyiségben, de minőségben is kimagasló a szellemi tulajdon.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.