Szerző: Bodnár Ádám

2014. január 22. 11:04

Két új Opteront jelentett be az AMD

A negyedéves eredményei mellett két új Opteront is bejelentett az AMD, ezzel megjelent a piacon a Warsaw chipgeneráció, ami csak nagyon kis előrelépést hoz az őszi modellekhez képest.

Tavaly nyáron tűnt fel az AMD roadmapjén a Warsaw, amely a nagy teljesítményre optimalizált Opteronok új generációját képviseli. A két- és négyfoglalatos szerverekbe szánt Opteron 6300-as generáció (kódnevén Abu Dhabi) még 2012-ben debütált, ennek frissítése a Warsaw, amely a most kiadott specifikációk szerint nem képvisel komoly technológiai előrelépést.

Kis lépés az AMD-nek...

Két új szerverchipek mutatott be a vállalat, amelyek továbbra is Opteron 6300-as modellszámot viselik - az új verziókat a modellszám után látható P betű különbözteti meg az Adu Dhabi kódnevű elődöktől. A kínálatban egyelőre két Warsaw generációs Opteron található, a 6338P és a 6370P. Előbbi 12 magos, 2,3 GHz-es névleges órajelű darab, magjai legfeljebb 2,8 GHz-ig gyorsulhatnak, amennyiben a chip belefér a fogyasztási keretbe. Az L3 cache mérete 16 megabájt. Az utóbbi modell 16 magot integrál, amelyek 2 GHz-es órajelen működnek és 2,5 GHz-ig gyorsulhatnak. Mindkét chip négycsatornás DDR3 memóriavezérlőt kapott.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A vállalat ugyan már rendelkezik a Piledrivernél újabb generációs processzormaggal (a Kaveriben debütált a Steamroller), az új Opteronok továbbra is a Piledriverre épülnek, így teljesítmény terén nem várható semmilyen előrelépés tőlük. A két chip legnagyobb újdonsága az alacsonyabb fogyasztás, mindkettőt 99 wattos TDP-vel hirdeti az AMD - a korábban forgalomba hozott 12 magos és 16 magos Opteronok legalább 115 wattos TDP-vel rendelkeztek, egyetlen kivételt a kimondottan alacsony fogyasztásra optimalizált, 85 wattos 6366HE modell jelent.

Az Opteronok korábbi gyengeségein nem változtatnak a Warsaw magos CPU-k, továbbra is megmarad az alacsony magonkénti teljesítmény, amely komoly versenyhátrányba hozza ezeket a processzorokat olyan feladatok futtatásakor, amelyek licencelési magonként történik - továbbra is maradtak a gazdaságosan megcélozható feladatok a nyílt forrású környezetekre épülő nagy cloudok és hosztingszolgáltatói rendszerek, valamint a mérnöki-tudományos telepítések, ahol a hardverbeszerzési és -üzemeltetési költségek dominálják a TCO-t, nem pedig a szoftverlicenccel kapcsolatos kiadások.

...de kis lépés a szervergyártóknak is

A Warsaw generációs processzorok továbbra is G34 foglalatba illeszkednek és a vállalat tájékoztatása szerint hardver- és szoftverszinten is kompatibilisek a korábbi 6300-as sorozatú Opteronokkal, így a szervergyártók könnyen be tudják építeni azokat az új gépeikbe. Az Opteron 6338P listaára 377 dollár, a 3670P verziót pedig 598 dolláros áron adja az AMD.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról