Szerző: Bodnár Ádám

2012. november 5. 12:52

Megjelentek az új generációs Opteronok

Egy héttel az asztali gépekbe szánt új generációs FX processzorok megjelenése után az AMD piacra dobta az új fejlesztésű, Piledriver magokkal felvértezett Opteronokat is. A 6300-as modellszámot viselő generáció célja megállítani az AMD térvesztését a szerverpiacon.

Tíz nap híján egy éve, hogy az AMD bemutatta régóta várt Bulldozer magos Opteronjait, az innovatív designtól a cég azt várta, szerverpiaci részesedése erősödik az Intel ellenében. A Bulldozer azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket ezen a téren, a chipek kétszeres magszámmal is csak megközelíteni tudták az akkor hozzáférhető Xeonokat, így olyan piacokra szűkült be a megcélozható piacuk, ahol a szoftverek nem a magok száma alapján licencelődnek, vagyis a kereskedelmi szerverfeladatok helyett a webhoszting és HPC területre.

Miben más?

Most frissítést kapott az Opteron termékcsalád és megérkezett a 6300-as chipgeneráció, amelyek a Bulldozer erőteljes továbbfejlesztésével létrehozott Piledriver kódnevű magokat kapták. A koncepció továbbra is változatlan, két processzormag megosztozik a frontenden és a lebegőpontos egységen, azonban minden területen történtek kisebb-nagyobb fejlesztések, amelyeknek köszönhetően ezek a lapkák azonos órajelen is érezhetően gyorsabbak az elődöknél. Az AMD mérnökei áttervezték az elágazásbecslő logikát és az utasítás-ütemezőt, finomhangolták a fixpontos és lebegőpontos egységeket, javítottak az L1 és L2 cache hatékonyságán, valamint a prefetchelő egységen is.

Az Abu Dhabi kódnevű új Opteron "látképe"

Emellett megjelent a 6300-as sorozatú Opteronokban négy új utasítás is. Az FMA3 egy lebegőpontos "fused multiply add" utasítás, amely leginkább tudományos szimulációkban és jelfeldolgozásban gyakori vektor- és mátrixműveletek futását gyorsítja, és egyébként kompatibilis az Intel "Haswell" generációs chipjeiben megjelenő FMA3 paranccsal. Új utasítás a BMI (Bit Manipluation Instruction) és TBI (Trailing Bit Instruction), amelyekkel egyes bitmanpulációs műveletek ("suffling") végrehajtási idejét lehet rövidíteni. A negyedik új parancs az F16c, amely a 32 bites egyszeres pontosságú és a 16 bites "half precision" formátumok közti konvertálásra való és az AMD szerint elsősorban multimédiás alkalmazásokban érdemes használni.

Az infrastruktúra az új magok körül viszont maradt a régi: az elsőszintű utasításcache mérete magpáronként 64 kilobájt, az adatcache pedig magonként 16 kilobájt. A másodszintű gyorsítótár magpáronként továbbra is 2 megabájt, a harmadszintű pedig 16 megabájt, ezen a magok osztoznak. A 6300-as sorozatú Opteronok négy memóriacsatornával rendelkeznek, újdonságként támogatottak az 1,25 V feszültségű modulok is, valamint az 1,87 GHz-es sebességű DDR3 modulok - egy foglalathoz 12 DIMM tartozhat, ami 384 gigabájt memóriát jelent. A HT linkek száma legfeljebb 4 lehet. Nem változott a rendszerplatform sem: az Opteron 6300-as generációjú chipek ugyanabba a Maranello platformba illeszkednek mint a tavaly piacra dobott 6200-as változatok, így a már megvásárolt G34 foglalatos szervereket egy BIOS-frissítés után rögtön lehet az új processzorokkal használni - az AMD pechjére viszont az installált bázis elég kicsi.

Az új generáció

Az AMD az architekturális fejlesztések mellett igyekezett arra is elegendő gondot fordítani, hogy a lapkákat a Globalfoundries 32 nanométeres technológiájához igazítsa. Az előző generáció esetében erre feltehetően időszűke miatt nem került sor, mára viszont az AMD és a Globalfoundries is elegendő adattal rendelkezik a kezdetben "köhögősen induló" félvezetőgyártási eljárásról a sikeres optimalizációhoz. Ennek az eredményeképp az új Opteron-generácó csúcsmodellje, a 6386SE 2,8 GHz-es névleges órajelen indul, ami egészen 3,6 GHz-ig is emelkedhet "turbóval" - ez máris 100 MHz-es növekedés a korábbi 6284SE csúcsváltozathoz képest, amelyet idén nyáron dobott piacra a cég, miután rendelkezésére állt megfelelő számú "válogatott" darab. A másik véglet a 6366HE, amely egy 16 magos 1,8 GHz-es darab 85 wattos TDP-vel, 3,1 GHz-es maximális "turbó" órajellel. Általánosságban elmondható, hogy az AMD új Opteronjai 100-200 MHz-cel magasabb órajelet bírnak el azonos fogyasztás mellett mint a korábbi változatok.

Na jó, de mennyire gyors?

Az Opteron 6300-as sorozatú processzorokkal készült nyilvános teszteredmények száma egyelőre limitált, a vállalat saját weboldalán azonban közölt néhány adatot, amelyek képet adnak a nyers számítási teljesítményről, a mérnöki-tudományos feladatok alatt mutatott sebességről, valamint a Java futtatás sebességéről és a Java alatt mutatott energiahatékonyságról.

Az iparágban standardként használt SPEC CPU2006 teszteredmények alapján két- és négyfoglalatos konfigurációban a 2,5 GHz-es, 115 watt TDP értékű Opteron 6380 7-8 százalékkal erősebb a 2,4 GHz-es, szintén 115 wattos Opteron 6278-nál, amely az előző generáció legerősebb "mainstream" chipje volt. Az AMD által mutatott számok szerint nincs érdemi különbség a fix- és lebegőpontos teljesítmény változása között, a legnagyobb eltérés 8,2 százalék, a legkisebb pedig 7,1 százalékos. Az órajelkülönbség 4,1 százalékos a két chip között, további 4 százalékot jelentenek tehát az architekturális fejlesztések eme metrika szerint.

(100% = Opteron 6278)

A vállalat számos mérnöki-tudományos alkalmazás alatt végzett teszt eredményét is közölte, itt az Opteron 6380 eredményét az Opteron 6276-éhoz viszonyította, ami egy 2,3 GHz-es 16 magos processzor, 115 wattos TDP értékkel. Itt már jóval nagyobbak az eltérések, ami a 8,6 százalékkal magasabb órajel mellett a gyorsabb memória támogatásának, na meg az új utasítások beépítésének is köszönhető. A molekuláris dinamikát modellező LAMMPS az új generációs Opteronon futtatva 60-70 százalékkal gyorsult, de a jellemző különbség a két processzor között inkább 10-20 százalékos.

(100% = Opteron 6276)

Publikált az AMD egy SPECjbb2005 eredményt is, amely Java üzleti feladatok alatt mutatja meg a rendszerek teljesítményét, valamint egy SPECpower_ssj benchmark mutatót is, amely Java szerverfeladat futtatása alatt méri az energiahatékonyságot. Az új chip feltehetően az elágazásbecslőn végzett fejlesztéseknek és a hatékonyabb cache-kezelésnek köszönheti a látványos javulást, amely kétfoglalatos konfigurációban 24, négyfoglalatos rendszerben pedig  31 százalék. A SPEC oldalán azonban még nem érhető el az eredmény, így nem tudni, a szoftverkörnyezetben milyen változások történtek, a teljesítménynövekedéshez például újabb Java-verzió is hozzájárulhatott.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A látványosan nagyobb Java sebességnek köszönheti ugrásszerű növekedését az energiahatékonyságot mérő SPECpower_ssj2008 tesztben az új Opteron. Az új lapka az energiahatékonyságban viszonylag kis javulást mutató elődjénél 40 százalékkal jobb (4040 művelet/watt) eredményt ért el ebben a tesztben kétfoglalatos konfigurációban, ami a látványosan magasabb teljesítmény mellett annak is köszönhető, hogy a szerver csúcsterhelésen 308 wattot fogyasztott, míg a korábbi Opteront tartalmazó konfiguráció 320-at. Az új chippel szerelt gép üresjárati fogyasztása is kedvezőbb, 77,9 watt a 82,6 wattal szemben.

Kereskedelmi szerverfeladatok (például SAP SD, TPC, SPECvirt vagy VMware Vmark) alatt végzett további tesztek viszont egyelőre nem nyilvánosak, így nem lehet megítélni, a tavaly óta elvégzett fejlesztések révén az Opteronok alkalmasabbak lettek-e arra, hogy a jellemzően magszám alapján licencelt vállalati alkalmazásokat rájuk bízzák a cégek. Másképp fogalmazva a kérdés az, sikerült-e kitágítani az Opteronok megcélozható piacát, vagy végleg beszorulnak a hosztingszolgáltatók és a HPC telepítések területére. Erre feltehetően a következő hetekben választ kapunk, ahogy az új szerverekkel elvégzett tesztek eredményeit publikálják a cégek a hitelesítő szervezetek oldalain.

Mikor lehet megvenni?

Az AMD tájékoztatása szerint a legnagyobb szervergyártók közül a HP és Dell még az év vége előtt megjelenik a piacon Opteron 6300-as sorozatú processzorokra épülő rendszereivel, de a lapkák már hozzáférhetők a hosztingpiacot és a HPC területet megcélzó Cray, SGI és SuperMicro gépeiben.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról