Szerző: Bodnár Ádám

2014. január 13. 13:22

Megszórja patchekkel a felhasználóit az Oracle

Történetének egyik legnagyobb frissítőkeddjére készül az Oracle, a vállalat közel másfélszáz javítást ad ki szoftvereihez. Egyedül a Javában 36 sebezhetőséget foltoz a cég, amelyek közül 34 alkalmas távoli kódfuttatásra.

A Microsoftnál viszonylag csendes lesz a januári frissítőkedd, az Oracle azonban eddigi történetének egyik legnagyobb frissítéscunamiját zúdítja a felhasználóira, a vállalat nem kevesebb mint 147 javítást ad ki január 14-én. A hatalmas patchmennyiséget csak részben indokolja, hogy az Oracle az elmúlt évek során vállalatok, és ezzel szoftvertermékek hosszú sorát tette a magáévá.

Az Oracle nem havonta, csak negyedévente ad ki rendszeres biztonsági frissítéseket, a cég oldalán pedig már elérhető a januári adaggal kapcsolatos előzetes értesítés, amely termékcsoportonként listázza a javítások számát, illetve hogy a frissítések közül hány foltoz azonosítás nélkül távoli kódfuttatásra alkalmas sebezhetőséget. Az Oracle adatbázisok (11g, 11g R2, 12c) 5 javítást kapnak, ezek közül 1 foltoz távoli kódfuttatásra alkalmas, kritikus sérülékenységet. A kiterjedt middleware-portfólió már sokkal "lyukasabb", 22 sérülékenységre érkezik patch, ezek közül pedig 19(!) javít ki kritikus biztonsági hibát.

Forrás: www.wumo.com

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x)

Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x) Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

A cég egyik legtöbbet foltozott terméke a Java, ez most sem lesz másképp. Az előzetes értesítés alapján az Oracle Java SE-hez nem kevesebb mint 36 biztonsági frissítést ad ki a cég, ezek közül pedig 34(!) olyan sebezhetőséget foltoz, amelyet kihasználva távolról, felhasználói azonosítás nélkül futtatható tetszőleges kód az áldozat gépén. A Java SE komponensek közül a Java SE, a Java SE Embedded, a JavaFX, valamint a JRockit futtatókörnyezet egyaránt érintett az első negyedéves frissítési hullámban. A népszerű nyílt forrású adatbázis, a MySQL is kap patcheket az Oracle-től, mégpedig mindjárt 18 darabot, amelyek közül 3 foltoz kritikus sebezhetőséget.

A vállalat termékcsoportonként hozza nyilvánosságra, hány frissítés érkezik a szoftverekhez, illetve hogy az adott csoporton belül milyen CVSS (Common Vulnerability Scoring System) besorolású a legveszélyesebb hiba. A cég erre egy tízig tartó skálát használ, amelyen 10.0 jelenti a legnagyobb veszélyt, a távoli, autentikáció nélküli tetszőleges kódfuttatást. A ZDNet egy áttekinthető táblázatban hozza ezeket az információkat, Oracle-környezetek üzemeltetőinek érdemes ezt megtekinteni, hogy a javítások ütemezését elkezdhessék tervezni.

2021. október 25-én 8 alkalmas, 24 órás online képzést indít a HWSW, mely a világ legnagyobb felhős platformjába nyújt alapos bevezetést, gyakorlatorientált keretek kötött.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 19. 14:21

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.