:

Szerző: Dojcsák Dániel

2014. január 10. 14:52

Idegenek is írhatnak a Google+ felhasználóknak levelet

A telefonkönyvhöz hasonló módon hozzájuthatunk más emberek privát e-mailcíméhez, persze ha ehhez az adott fél is hozzájárul. Gyakran előfordul, hogy valakit ugyan jól ismerünk, de sosem váltottunk vele e-mailt és egy adott pillanatban mégis szükség lenne rá.

A webes szolgáltató a Google+ közösségi platformon keresztül ezentúl kiszolgálja majd a személyekhez tartozó e-mail címeket is, így lehetségessé válik úgy írni valakinek, hogy a címét nem ismertük korábban. Ez egy újabb félelmetesnek tűnő koncepció, de kicsit átgondolva nagyon is helyénvaló.

A Facebook és a Google+ profilunk beállítástól függően elérhető a keresőkben, a Skype-azonosítónkra is rá lehet keresni és minden egyéb szolgáltatásban ma már szinte automatikusan épülnek fel a kapcsolati hálóink. Ez alól a kivételek nem az alapján vannak, hogy melyik rendszer érzékenyebb, hanem valójában azok a kommunikációs platformok nem teszik lehetővé az automata összekapcsolást, amik régiek. Konkrétan a telefonszám és az e-mail cím a két legtipikusabb példa, amik szinte kivétel nélkül mindig személyhez kötődőek, viszont leszámítva a közvetlen átadást, sehogy nem lehet hatékonyan beszerezni az azonosítókat.

E-mail: újra versenyben

Az e-mail ugyan egy régi kommunikációs platform, de az univerzalitása miatt várhatóan sokáig nem fog még kikopni, sőt, például a Gmail által vezetett forradalomnak köszönhetően a cloudalapú levelezés, a többeszközös szinkronizáció, a hatékony spamszűrés, a beágyazott tartalommegjelenítés és a szegmentált inbox szinte újra feltalálta az internet egyik legrégebbi vívmányát. Az viszont a többi kommunikációs platformmal szemben komoly hátrányt jelentett, hogy a címlisták kezelése szigetszerű, szétszórt. Képzeljük el mi lenne, ha Facebookon nem lenne elég ismerni valakinek a nevét és felismerni a fotóját, hanem egy 15 karakteres egyedi azonosítóval lehetne csak elérni őt. Az e-mail esetében a sokoldalúságot az adja, hogy a címek nem egy központi rendszeren belül léteznek, hanem átjárhatóak szolgáltatások között is, ami a központi címkezelést ez lehetetlenné teszi.

A Google kísérlete most az, hogy ha a Google-fiókokhoz eddig is megadható névjegy-információkat rendszerszinten is hasznosítja. Ha valaki benne van a köreinkben, akkor a jövőben elég elkezdeni beírni a nevét a Gmailben és mehet a levél. A Google+ és Gmail integrációjának már eddig is voltak elemei, viszont talán ez az első olyan fejlesztés, ami komolyan motiváló lehet arra nézve, hogy az emberek rendbetegyék a szedett-vetett köreiket.

Alapértelmezetten a Google+ profilban megadott e-mail cím minden olyan személy számára elérhetővé válik így, akik a hálózatunkban vannak. Ha valaki nem szeretné, akkor ahogyan a telefonkönyvből, úgy a Google+ listájából is ki lehet kerülni, ezt a Gmail beállításainál lehet szabályozni. Választhatjuk, hogy senki ne tudjon írni nekünk, vagy csak az ismerőseink, esetleg bárki. Ha valaki nem rejtőzködik, akkor érdemes egy olyan címet beállítani, amin nem bánjuk, ha keresnek minket, szükség esetén le is tudjuk cserélni (tehát nem a mindenbe bekötött Google-fiókunk címe), így elérhetőek vagyunk. Érdemes tudni, hogy a Google Hangouts csevegőben bárki, aki ismeri a címünket, írhat nekünk üzenetet, ugyanígy Facebookon is, ha valakinek beírjuk a nevét, megtaláljuk a listában, akkor üzenhetünk neki, akkor is, ha nem az ismerősünk a rendszerben.

Legfőképp a spam miatt lehetett korábban ez egy necces téma, de mostanra a szolgáltatók könyörtelenül elbántak a kéretlen levelekkel, láthatóan minimalizálódott a milliószám kiküldött zombiüzenetek száma. A rendszer képes megkülönböztetni a fontos, kevésbé fontos és a tolakodó leveleket, így a köreinken kívüli emberektől jövő üzenetek sosem fogják ellepni a primary inboxot. Ezek a nemrégiben megjelent “social” fülön jelennek majd meg, pontosan ott, ahol a Facebook- vagy LinkedIn-értesítések.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Google+ nyomulása ez esetben kivételesen nem teljesen öncélú, valójában versenyképessé teszi újra az e-mailt, a személyes inbox közösségivé varázslásával. Másrészt az e-mailcím mint kapcsolódási pont kevésbé lesz fontos, kevésbé függünk majd a címünktől, illetve a címlistáktól. A funkció a következő napokban élesedik majd minden Google-fiókon, az idegeneknek való levélküldés viszont csak valamivel később, miután mindenkinek volt elég ideje átgondolni a beállításait.

A névjegykártyák korának vége

Hasonló logika mentán működik egyébként az Android KitKat verziótól elérhető Google Map- integráció a tárcsázóban. Ha elkezdünk begépelni egy cég vagy egy hely nevét, akkor a Maps profilja alapján képes feldobni a telefonszámot, megspórolva azt a lépést, amikor a térképben megkeressük, megnyitjuk a profilt és lekattintjuk a számot. Ugyanez működni fog személyekre is, egyelőre az a funkció még nem elérhető. A névjegykártyák kora ezennel hivatalosan is véget ért.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.