:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. január 10. 09:53

2013: a történelem legnagyobb PC-piaci visszaesése

2013-ban a történelem eddigi legnagyobb visszaesését produkálták a PC-eladások. A Gartner és az IDC azonban bizakodó, 2014-re némi növekedést várnak.

Az év végi hajrá, a karácsonyi ünnepek és a megmaradt céges IT-büdzsék elköltésének lehetősége sem tudta érdemben változtatni a PC-eladások dinamikáját, sorozatban ez volt a hetedik negyedév, hogy a piac zsugorodott. A két nagy elemző, a Gartner és az IDC szerint 2014 viszont már némi növekedést hozhat.

Folytatódott a csökkenés

2013 negyedik negyedévében világszerte 82,2 millió PC fogyott az IDC szerint, az eltérő módszerre dolgozó Gartner pedig 82,6 millió gép eladását jelentette. Az IDC számai alapján a forgalom 5,6 százalékkal zsugorodott 2012 negyedik negyedévéhez képest, ami a várt 6 százalékosnál kisebb ütemű csökkenést jelent - a Gartner a piac 6,9 százalékos visszaesésről beszél. "A PC-piac közel volt az előrejelzésekhez, de sajnos nem tudta megváltoztatni a trendeket" - mondta Loren Loverde, az IDC PC-piaci elemzője.

PC-eladások az IDC szerint

Az okok a szokásosak, az okostelefonok és a tabletek térnyerése elszívja a levegőt a jóval drágább, nehezebben és kényelmetlenebbül kezelhető PC-k elől. Sok országban a lakosság első internetes élményeit okostelefonon szerzi, első számítógépes élményeit pedig tableten és egyre többen vannak, akik nem is vásárolnak PC-t, mivel a két másik készülék ki tudja elégíteni igényeiket. Ezért főleg a fejlődő piacokon a PC-eladások nem hozzák azokat a várakozásokat, amelyeket korábban a piaci elemzők megfogalmaztak.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az egész évben 314,6 millió PC fogyott világszerte (IDC), amely 10 százalékos visszaesést jelent. Az elemzőcég szerint ez a történelem legnagyobb csökkenése a PC-k piacán, az ezredfordulón, a dotkom-lufi kipukkanása során, sem pedig a 2008-as pénzügyi krízist követően nem estek vissza ennyire az eladások. A Gartner szerint tavaly összesen 315,9 millió PC fogyott, 10 százalékkal kevesebb mint egy évvel korábban.

Magabiztosan vezet a Lenovo

A Lenovo megerősítette vezető pozícióját, a vállalat a csökkenő piacon is 9 százalékkal tudta növelni eladásait, ezzel piaci részesedése 18,6 százalékra nőtt, derül ki az IDC számaiból. A második helyen a HP állt, a kaliforniai gyártó a piaci átlagnál magasabb, 8,5 százalékos visszaesést produkált, ezzel a részesedése 16,8 százalékra csökkent. Meglepően jól szerepelt a Dell, amely 5,8 százalékkal tudta növelni PC-eladásait, ezáltal a részesedése 12,2 százalékra emelkedett.

PC-eladások a Gartner szerint

Az öt legnagyobb gyártó közé az Acer és az ASUS fért még be. A két cég, amely elsősorban lakossági gépeivel arat sikert, egyaránt nagyot esett vissza, az IDC statisztikái alapján az Acer 21 százalékkal, az ASUS pedig 11 százalékkal kevesebb gépet tudott eladni mint egy évvel korábban. Mindkét tajvani gyártó kitartóan kísérletezik új PC-formátumokkal, tabletté alakítható hibrid gépekkel, azonban eddig nem találták meg a receptet a forgalom felpörgetésére. A nemrégiben még a PC-piac trónját ostromló Acer részesedése 7 százalék alá csúszott, az ASUS-é pedig a 6 százalékot közelíti.

Az eladási adatok kapcsán figyelemre méltó, hogy a Lenovo éves szinten is átvette a vezetést a piacon, 2013-ban a legtöbb gépet a hongkongi vállalat adta el, több mint 53 milliót, míg a második helyezett HP 52 millió gépet szállított le.

2014 jobb lehet

Abban mindkét elemzőcég egyetért, hogy valószínűleg ez volt a mélypont és jövőre már némi növekedés valószínű. Ezt elsősorban a vállalati szegmens húzza majd, a Windows XP támogatásának áprilisban esedékes megszűnése miatt sok szervezet dönt majd úgy az év elején, hogy lecseréli legrégebbi operációs rendszerét és az azokat futtató PC-it.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 15:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.