Szerző: Hlács Ferenc

2014. január 6. 13:15

CES előzetes: Google az autókban, Ultra HD mindenhol

A héten zajlik az idei CES, azaz a világ egyik legnagyobb konzumelektronikai kiállítása. Az eseményen rengeteg gyártó vonultatja majd fel legújabb termékeit, az okostelefonoktól és tabletektől a viselhető készülékeken át a 4K tévékig. A rendezvényen erőfitogtatásból biztosan nem lesz hiány, és néhány valódi újítás is feltűnhet.

Hivatalosan január 7-én veszi kezdetét veszi a 2014-es Consumer Electronics Show, azaz a CES, amelyen számtalan gyártó vonultatja majd fel legújabb termékeit. A kötelező újításokra biztosan számíthatunk, és egy-két valóban innovatív megoldás is feltűnhet. A megszokott mobil eszközök terén egészen biztosan megérkezik a zászlóshajók 2014 eleji flottája, csúcshardverrel felszerelve, egyre merészebb méretű kijelzőkkel, lassan végleg elmosva a határt a telefonok és tabletek között - egyes gyártók annyira nem bírtak magukkal, hogy már a kiállítás előtt bejelentették legújabb készülékeiket.

Az utóbbi hónapokban a kötelező körök mellett ezen a területen is találkozhattunk érdekes megoldásokkal, a legkirívóbbak talán a Samsung és az LG ívelt kijelzős okostelefonjai voltak. Ennek ellenére valószínűtlen, hogy túl sok gyártó indulna el ebben az irányba, miután a forma tényleges előnyöket nem tud felmutatni. Várhatóan a viselhető elektronika is nagyobb hangsúlyt kap, és bár az okosórák és okosszemüvegek komolyabb térhódítására idén még nem számítunk, bizonyára több hasonló készülék is feltűnik majd a kiállítók standjain.

Olcsóbb Ultra HD?

Az íves kijelzőkről azért nem kell teljesen lemondani, hiszen a telefonoknál egyelőre kérdéses hasznú forma a televíziógyártásban egyre népszerűbbnek tűnik - akárcsak az okostelefonok esetében, itt is az LG és a Samsung hajlítgatja leginkább a paneleket. Nemcsak szokatlan formájú, de ahogy az lenni szokott, hatalmas méretű készülékekre is számíthatunk, amelyeknél idén is a 4K dominál majd - igazán érdekes azonban az lesz, melyik gyártónak sikerül a nagy felbontású televíziókat a legkedvezőbb áron kínálni, de legalábbis  a lélektani 1000 dolláros alá szorítani. Egy ilyen, “olcsó” tévé bejelentésére már hallhattunk is utalást, meglepő módon a Polaroidtól. A tévék ráadásul tovább okosodnak, látunk majd webOS-szel felszerelt és talán még tizenes vagy kis szerencsével androidos darabot is.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

De a 4K nem csak a tévéknél dominál majd, azt az online streaming szolgáltatások is elkezdik magukévá tenni. A YouTube a kiállításon a Google saját, nyílt forráskódú VP9 codecét veti majd be az Ultra HD videók streameléséhez, amelyet a vállalat a H.265 szabvány alternatívájának szán. A VP9 már olyan hardvergyártók támogatását is elnyerte mint a Samsung, az Intel, a Sharp, az ARM, a Sony és az LG. De a Netflix ambíciói is hasonlók, a streamingszolgáltató House of Cards című sorozatának legújabb évadát már 4K-ban rögzíti, és a megfelelő internetkapcsolattal rendelkező területeken ebben a formában is továbbítja majd - ehhez pedig a nagy tévégyártók támogatását is élvezi.

A lakásban és az autóban is

Az okosotthon-vonal is bizonyára erős lesz, ahogy az eddig még igen egyszerű háztartási gépek is egyre eszesebbek lesznek. Valószínűleg sok több olyan mosógépet, hűtőt, sütőt vagy mosogatógépet és egyéb berendezést jelenik meg a CES-en, amely üzenetben értesíti gazdáját tevékenységéről, illetve okostelefonos alkalmazással is vezérelhető távolról. Ezen felül várhatóan az olcsó, szenzoros megfigyelőrendszerek is népszerűek lesznek, amelyekkel bárhonnan ellenőrizhető, hogy minden rendben van-e a házban távollétünkben.

Ha minden jól megy, nem csak a lakásba szánt újításokkal találkozunk majd, hiszen a Google és társai egyre jobban szeretnének bejutni az autókba is. Itt persze még nem a keresőóriás nagyratörő terveire és robotautó-flottájára kell gondolni, a vállalat ugyanakkor már a közeljövőben átveheti a járművek szórakoztatóelektronikai és navigációs részét. A Google és az Audi már folytat is tárgyalásokat ezzel kapcsolatban és a héten elő is állhatnak egy saját autós szórakoztató központtal. Ezt az is indokolná, hogy a rivális Apple jóval előrébb jár ezen a téren, több autóban már iPhone-dokkolót is találhatunk.

Okosabb sportszerek

A nemrég még egyszerű sporteszközökbe is egyre több elektronika kerül, és a 2014-es CES valószínűleg ezen a területen is tud majd újat mutatni. A viselhető eszközök ha a mindennapi használat során még nem is, a sportkedvelők körében mindenképp népszerűek, a teljesítmény-követésre szánt készülékek ráadásul egyre többet látnak: a GPS pozíciótól a pulzuson át egészen testhőmérsékletig. Az okosfunkciók ráadásul már más sportszerekbe, például teniszütőkbe vagy kosárlabdákba is bekerülnek. Az ilyen eszközök okostelefonra vagy tabletre továbbíthatják a dobások vagy ütések számát és sebességét. Lassan tehát kevés olyan hely marad ahova még nem férkőztek be a "connected" eszközök, a 2014-es CES pedig további érdekességeket is tartogat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról