Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

LG okostévéken támad fel a webOS

Hlács Ferenc, 2013. december 30. 14:32
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Palm által fejlesztett, majd a HP által a céggel együtt megvásárolt webOS operációs rendszert futtató okostelevízió piacra dobását tervezi az LG. A dél-koreai cég várhatóan a januári CES kiállításon rántja majd le a leplet a szoftverrel érkező első tévékről, és nem kizárt, hogy azt később más készülékeken is alkalmazza majd.

hirdetés

Hamarosan webOS-t futtató okostelevízióról rántja le a leplet az LG. Az operációs rendszert eredetileg a Palm fejlesztette ki, és okostelefonokra, valamint tabletekre szánta. A vállalatot aztán Hewlett-Packard vásárolta meg 2010-ben, aki néhány készüléket, köztük telefonokat és egy tabletet is piacra dobott a rendszerrel. A platform ugyanakkor nem bizonyult elég népszerűnek, így le is álltak a fejlesztésével. A webOS-t végül a dél-koreai LG vette meg 2013 februárjában, hogy okostévék fedélzetén alkalmazza.

A HP kudarcai ellenére az LG bizakodó a platformmal a kapcsolatban, amelyet azért vásárolt meg, mert több más gyártóhoz hasonlóan saját operációs rendszert akart. A Wall Street Journal szerint a vállalat a szoftverrel felszerelt első tévéjét januárban, a Las Vegas-i Consumer Electronics Show (CES) kiállításon mutatja be. Az, hogy pontosan milyen lesz majd a tévékre költözött rendszer egyelőre nem derült ki, ám a WSJ forrásai szerint megmarad a korábbról is ismert kártyás felület, amellyel egyszerűen lehet több alkalmazás között navigálni: a UI az iOS 7 multitasking felületére emlékeztet.

Az LG a webOS-t később potenciálisan több készüléken is bevetheti, akár tableteken vagy okostelefonokon is - a tévék esetében azonban ésszerűbb a lépés, hiszen míg a telefonos operációs rendszerek piacán a Google Androidja dominál, az okostévés szoftvereknél nem beszélhetünk hasonló vezetőről. Nem az LG ugyanakkor az egyetlen cég amely saját rendszeren dolgozik, a rivális Samsung például már régóta fejleszti Tizen névre hallgató megoldását, amelyet ugyancsak tévékre és okostelefonokra szán és valószínűleg 2014-ben mutat be.

A vállalat a Samsung után a világ második legnagyobb tévégyártójaként igyekszik folyamatosan új megoldásokkal előállni, hogy a bevételének csaknem 40 százalékáért felelős ágazatát népszerűsítse. Ezen törekvéseinek nemcsak a webOS és a televíziók házassága lesz az eredménye, a cég ugyanis várhatóan egy hatalmas, 2,66 méteres képátlójú, hajlított kijelzős tévét is bemutat majd a januári CES-en.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.