Szerző: Bodnár Ádám

2013. december 23. 10:25

Microsoft Forefront: csak egy maradhat?

Úgy tűnik, nem múlik el december anélkül, hogy a Microsoft meg ne szüntetne pár Forefront-terméket. A vállalat tavaly szinte a teljes biztonsági portfólióját kinyírta, összesen két termék élte túl a mészárlást, a Unified Access Gateway és az Identity Manager. Most az UAG-nak is vége.

Tavaly decemberben megszűnt a Forefront Protection 2010 for Exchange Server, a Forefront Protection 2010 for SharePoint, a Forefront Security for Office Communications Server értékesítése, és a mészárlás áldozatául esett a Forefront Threat Management Gateway és a Forefront Threat Management Gateway Web Protection Services is. A vállalat szerint ezekre a termékekre már nem volt szükség, mivel a Forefront által védett termékekbe beépültek olyan biztonsági szolgáltatások, amelyek redundánssá teszik őket.

Vége a Unified Access Gatewaynek

Az akkori döntés két terméket hagyott a Forefront-portfólióban, amelyek közül az egyik most megszűnik. Egy friss blogbejegyzés szerint a Unified Access Gatewayből nem lesz már új főverzió és 2014. július 1-én kivezetik az árlistákból is a terméket, vagyis ezt követően nem is vásárolható meg többé.

A Unified Access Gateway megszüntetését a Microsoft a vásárlói visszajelzésekkel és a piaci változásokkal indokolja, ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a termék funkcionalitásának egy része elérhető a Windows Server 2012 R2-ben. A DirectAccess telepítés és házirend-kezelés már a Windows Server 2012-nek is része volt, a szerver operációs rendszer R2 verziójának a Remote Access szerepkör Web Application Proxy szolgáltatása pedig gondoskodik a biztonságos alkalmazáspublikációról és biztosítja a hozzáférést egy reverse proxyn keresztül. Az autentikáció az Active Directory Federation Servicesen keresztül érhető el.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az UAG legfrissebb verziója a 2010 Service Pack 4, amely épp a múlt hónapban jelent meg hivatalosan. Bár új főverzió nem érkezik a termékhez, mainstream támogatás elérhető az UAG-hoz egészen 2015 áprilisáig, kiterjesztett támogatás pedig 2020 áprilisig vehető igénybe. Az élő Software Assurance licenccel rendelkező szervezetek korlátozás nélkül telepíthetnek új UAG szervereket. A Microsoft blogbejegyzésében kitér arra, hogy az UAG szerverlicenccel rendelkező felhasználók Windows Server 2012 Standardre válthatják be licenceiket.

Lesz új Identity Manager

Egy másik hírrel is szolgált a Forefront-fronton a vállalat: az Identity Manager következő főverziója 2015-ben érkezik. A helyben telepített azonosságkezelési megoldást az utóbbi időben némileg háttérbe szorították a Windows Azure Active Directoryval kapcsolatos fejlesztések, a vállalat azonban láthatóan továbbra is gondol azokra a szervezetekre, amelyek az azonosságkezelési feladatokat helyben szeretnék futtatni. Mindazonáltal a blogbejegyzés szerint a következő Forefront Identity Managerben fókusz lesz a helyben telepített és felhős azonosságkezelési rendszerek integrációja, emellett főszerepet kap a felhasználó- és hozzáférés-kezelés, valamint az auditálhatóság.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról