Szerző: Bodnár Ádám

2013. december 11. 11:53

Jobb későn mint soha: az Oracle beszáll az OpenStackbe

Az Oracle az őszi OpenWorldön már beszélt arról, hogy nyilvános adattárolási és adatfeldolgozási szolgáltatását OpenStack-kompatibilissé teszi és azokat részben az OpenStackre is építi. A vállalat tegnap hivatalosan is belépett az OpenStack támogatói közé.

Egyre nagyobb népszerűséget ér el, és egyre több támogatót tud maga mögé állítani a nyílt forrású OpenStack felhőplatform. A három nagy Linux-disztribúció mellett mára a platform mögé felsorakozott a HP, az IBM, a Cisco, a Dell, a HItachi, az NEC, a NetApp, a VMware, a Bull, az Arista, továbbá változatos hardver- és szoftvergyártók. Több cloudszolgáltató is épít a szoftverre, például a RackSpace mellett a HP nyilvános cloudja is erre épül - az Oracle választása is azért esett a nyílt OpenStackre, hogy eloszlassa a szállítófüggőséggel kapcsolatos esetleges aggodalmakat.

Pincér! OpenStacket mindenkinek!

A mostani bejelentés nem csupán arról szól, hogy az OpenStack támogatóinak sorához csatlakozik az Oracle (ez évente 25 ezer dolláros adománnyal jár), hanem a cég a termékkínálatát is felkészíti az OpenStackkel törénő együttműködésére. Az infrastruktúratermékek (beleértve a Solarist, Linuxot, Oracle VM-et, Oracle Virtual Compute Appliance-et, Infrastructure as a Service-t, a ZS3, Pillar Axiom és StorageTek tárolókat) megkapják a szükséges OpenStack cloudmenedzsment-komponenseket, emellett a vállalat OpenStack-kompatibilissé teszi az Exalogic Elastic Cloud rendszert, valamint a Compute Cloud Service és Storage Colud Service szolgáltatásokat is.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja!

December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja! December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

A Solarison munkálkodó Markus Flierl blogbejegyzése szerint a cég fejlesztőcsapata közel jár az operációs rendszer OpenStack-integrációjának befejezéséhez. A vállalat a UNIX rendszert az OpenStack Nova nevű számítási, a Cinder objektumtárolási és a Neutron hálózati komponenseivel illeszti össze első körben, az elkészült kódokat pedig visszajuttatja az OpenStack közösségnek. A 2014-ben érkező fejlesztések révén a Solarisban a zónák és a kernel zónák is felügyelhetők lesznek OpenStackből.

Az őszi OpenWorldön egyébként az Oracle azt is bejelentette, a Nimbula Directort integrálja az Exalogic Elastic Clouddal, így az ügyfelek OpenStack-kompatibilis API-kon keresztül mozgathatják feladataikat a helyben telepített Exalogic rendszerekről az Oracle publikus felhőjébe (vagy más OpenStack-kompatibilis felhőbe). A vállalat kinyilvánított célja, hogy az ügyfelek OpenStacket is használhassanak Oracle termékekre épülő felhőjük kezelésére, ezzel megkapják a felhőplatform nyitottságából származó előnyöket, illetve az Oracle-termékek által biztosított képességeket.

Nehogy késő legyen

A Solaris megnyitása az OpenStack előtt talán a legfontosabb eleme ennek a bejelentésnek. Bár a UNIX-piac évek óta meredeken zsugorodik, az eladások mára majdnem a mainframe-ek szintjére estek vissza, a Solaris továbbra is hatalmas ügyfélbázissal és installált bázissal bír. Ezeket a felhasználókat az OpenStack bevonásával könnyen tudja "felhősíteni" az Oracle, ráadásul egycsapásra megteremti számukra az átjárhatóságot a saját publikus felhőjével is. A saját felső "OpenStackesítése" révén pedig a vállalat megteremti a lehetőséget arra, hogy más cégek szoftvereit használó szervezetek számára is alternatíva legyen az Oracle Cloud.

A Sun Microsystems egyik stratégiai melléfogása volt a Linux platform hanyagolása - mire a vállalat észbe kapott és a szabad operációs rendszer mellé állt, a Linux felé nyitott ügyfelek más gyártókra váltottak. Az OpenStack, ami bizonyos értelemben "az adatközpont-automatizáció Linuxának" tekinthető, egyelőre gyerekcipőben jár, ami a felhasználást illeti: azok a szervezetek, amelyek erre építenek, technológiailag az élen járnak, de most még kevés van belőlük. A rendszerben azonban benne van a potenciál az áttörésre és a széles körű elterjedésre, az Oracle pedig feltehetően szeretne ennek részese lenni, nehogy az ügyfelei ugyanúgy elidegenedjenek, mint annak idején a Sun-vásárlók.

Az OpenStacknek októberben jelent meg a legújabb verziója (kódneve Havana), az újdonságairól itt írt a HWSW.  A féléves kiadási cikluson levő szoftverből legközelebb tavasszal érkezik új változat Icehouse 2014.1 néven.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 29. 00:58

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.