Szerző: Bodnár Ádám

2013. december 11. 11:53

Jobb későn mint soha: az Oracle beszáll az OpenStackbe

Az Oracle az őszi OpenWorldön már beszélt arról, hogy nyilvános adattárolási és adatfeldolgozási szolgáltatását OpenStack-kompatibilissé teszi és azokat részben az OpenStackre is építi. A vállalat tegnap hivatalosan is belépett az OpenStack támogatói közé.

Egyre nagyobb népszerűséget ér el, és egyre több támogatót tud maga mögé állítani a nyílt forrású OpenStack felhőplatform. A három nagy Linux-disztribúció mellett mára a platform mögé felsorakozott a HP, az IBM, a Cisco, a Dell, a HItachi, az NEC, a NetApp, a VMware, a Bull, az Arista, továbbá változatos hardver- és szoftvergyártók. Több cloudszolgáltató is épít a szoftverre, például a RackSpace mellett a HP nyilvános cloudja is erre épül - az Oracle választása is azért esett a nyílt OpenStackre, hogy eloszlassa a szállítófüggőséggel kapcsolatos esetleges aggodalmakat.

Pincér! OpenStacket mindenkinek!

A mostani bejelentés nem csupán arról szól, hogy az OpenStack támogatóinak sorához csatlakozik az Oracle (ez évente 25 ezer dolláros adománnyal jár), hanem a cég a termékkínálatát is felkészíti az OpenStackkel törénő együttműködésére. Az infrastruktúratermékek (beleértve a Solarist, Linuxot, Oracle VM-et, Oracle Virtual Compute Appliance-et, Infrastructure as a Service-t, a ZS3, Pillar Axiom és StorageTek tárolókat) megkapják a szükséges OpenStack cloudmenedzsment-komponenseket, emellett a vállalat OpenStack-kompatibilissé teszi az Exalogic Elastic Cloud rendszert, valamint a Compute Cloud Service és Storage Colud Service szolgáltatásokat is.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A Solarison munkálkodó Markus Flierl blogbejegyzése szerint a cég fejlesztőcsapata közel jár az operációs rendszer OpenStack-integrációjának befejezéséhez. A vállalat a UNIX rendszert az OpenStack Nova nevű számítási, a Cinder objektumtárolási és a Neutron hálózati komponenseivel illeszti össze első körben, az elkészült kódokat pedig visszajuttatja az OpenStack közösségnek. A 2014-ben érkező fejlesztések révén a Solarisban a zónák és a kernel zónák is felügyelhetők lesznek OpenStackből.

Az őszi OpenWorldön egyébként az Oracle azt is bejelentette, a Nimbula Directort integrálja az Exalogic Elastic Clouddal, így az ügyfelek OpenStack-kompatibilis API-kon keresztül mozgathatják feladataikat a helyben telepített Exalogic rendszerekről az Oracle publikus felhőjébe (vagy más OpenStack-kompatibilis felhőbe). A vállalat kinyilvánított célja, hogy az ügyfelek OpenStacket is használhassanak Oracle termékekre épülő felhőjük kezelésére, ezzel megkapják a felhőplatform nyitottságából származó előnyöket, illetve az Oracle-termékek által biztosított képességeket.

Nehogy késő legyen

A Solaris megnyitása az OpenStack előtt talán a legfontosabb eleme ennek a bejelentésnek. Bár a UNIX-piac évek óta meredeken zsugorodik, az eladások mára majdnem a mainframe-ek szintjére estek vissza, a Solaris továbbra is hatalmas ügyfélbázissal és installált bázissal bír. Ezeket a felhasználókat az OpenStack bevonásával könnyen tudja "felhősíteni" az Oracle, ráadásul egycsapásra megteremti számukra az átjárhatóságot a saját publikus felhőjével is. A saját felső "OpenStackesítése" révén pedig a vállalat megteremti a lehetőséget arra, hogy más cégek szoftvereit használó szervezetek számára is alternatíva legyen az Oracle Cloud.

A Sun Microsystems egyik stratégiai melléfogása volt a Linux platform hanyagolása - mire a vállalat észbe kapott és a szabad operációs rendszer mellé állt, a Linux felé nyitott ügyfelek más gyártókra váltottak. Az OpenStack, ami bizonyos értelemben "az adatközpont-automatizáció Linuxának" tekinthető, egyelőre gyerekcipőben jár, ami a felhasználást illeti: azok a szervezetek, amelyek erre építenek, technológiailag az élen járnak, de most még kevés van belőlük. A rendszerben azonban benne van a potenciál az áttörésre és a széles körű elterjedésre, az Oracle pedig feltehetően szeretne ennek részese lenni, nehogy az ügyfelei ugyanúgy elidegenedjenek, mint annak idején a Sun-vásárlók.

Az OpenStacknek októberben jelent meg a legújabb verziója (kódneve Havana), az újdonságairól itt írt a HWSW.  A féléves kiadási cikluson levő szoftverből legközelebb tavasszal érkezik új változat Icehouse 2014.1 néven.

a címlapról