Szerző: Gálffy Csaba

2013. október 18. 14:55

Elkészült az OpenStack Havana

Folyamatosan egyre teljesebbé válik az OpenStack funkciókínálata. A szabad szoftveres rendszerrel saját (privát vagy publikus) cloud építhető, az OpenStack gyors ütemben érik.

Megkapta a végleges státuszt az OpenStack nyolcadik, Havana kódnévre keresztelt kiadása. A féléves periódusonként érkező új felhős platform számos nagyon fontos újítással érkezik, a kiadási jegyzékből alább szemezgettünk, a teljes változat itt érhető el.

A hálózati modul nevet váltott, Quantum helyett immár Neutron kódnéven készül. A modul még az előző kiadásban kapott kísérleti terheléselosztó képességet (Load Balancer as a Service), az új verzióban ez már támogatott funkció a kapcsolódó API-kkal együtt. A rendszer immár támogatja az adatközpontok közötti VPN felépítését is. Kísérleti stádiumban megjelent a tűzfal-mint-szolgáltatás, amely várhatóan a következő kiadásban lesz hivatalosan támogatott modul. A hálózatos modulok nagyrészt a VMware hozzájárulásából származnak, a cég az információk szerint a vShield végpontvédelem egyes elemeit dobta be a közösbe.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Heat orkesztrációs egység vadonatúj elem, a szoftver sablonok alapján képes felépíteni a virtuális gépek, hálózat és tárolók együttműködését, a modul képes az Amazon CloudFormations konfigurációs fájlait is befogadni, így a felépített saját rendszer azonnal migrálható privát felhőbe szükség esetén. A Heat integrálódik a központi vezérlőpulttal (Horizon) is, de a népszerű Puppet és Chef orkesztrációs szoftverekkel is együttműködik.

A Havana harmadik nagy dobása a Ceilometer, az integrált "fogyasztásmérő", amely a bérlők által felhasznált erőforrásokat tartja nyilván. Erre szükség van a felhő monitorozásához és a használat-alapú számlázáshoz is, így a Ceilometer egy nagyon fontos hiányt pótol az OpenStack portfólióban. A Ceilometer eredetileg számlázó alrendszerként indult, de mára széleskörű monitorozási és adatgyűjtési funkciókat is kapott, így például beállított forgatókönyvek alapján riasztásra is képes.

Az OpenStack következő kiadása Icehouse 2014.1 néven érkezik majd a jövő év első felében. Az OpenStack potenciáljáról és az új felhős szoftverplatformok által hozott átalakulásról itt írtunk hosszabban.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról