:

Szerző: Hlács Ferenc

2013. december 3. 15:54

Megjelent a CyanogenMod legújabb stabil verziója

Letölthető a CyanogenMod 10.2, vagyis az 4.3-as verzión alapuló alternatív Android stabil kiadása. Ezzel nemrég céggé alakult fejlesztőcsapat megkezdi a munkát a rendszer legújabb, 4.4-re azaz a KitKat-ra épülő verzióján. Az új szoftver többek között új biztonsági funkciókkal is kiegészül.

Elérhetővé vált a CyanogenMod (CM) legújabb, 10.2-es stabil kiadása. Az alternatív Android a Google szoftverét futtató legtöbb készülékre telepíthető és az eredeti rendszerhez képes számos plusz funkcióval egészül ki - noha installálása sok esetben garanciavesztéssel jár. A 4.3-as Androidon alapuló CyanogenMod verzió megjelenése egyúttal azt is jelenti, hogy a fejlesztőcsapat megkezdte a munkát a rendszer 11-es változatán, ami a legújabb, 4.4-es Androidra azaz a KitKat-ra épül.

A legfrissebb CM-ben a Privacy Guard is megújul. Az rendszerrel együtt érkező, immár 2.0-s verziószámú app segítségével megszabhatjuk, hogy az egyes alkalmazások milyen jogosultságokat kapnak, így amellett, hogy pontosan követhető vele a tevékenységük, abba is beleszólást ad, hogy milyen információkat osztunk meg velük. A Privacy Guard 2.0-ba az Android 4.3-ban debütált AppOps funkció is bekerül, amely lehetővé teszi, hogy a rendszer visszavonja a korábban kiosztott alkalmazásengedélyeket, így a CM 10.2-ben egyszerűen szabályozható, hogy melyik app mihez férhet hozzá, legyen szó névjegyekről vagy SMS-ekről

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A CM 10.2 stabil verziója első körben azokra a készülékekre érkezik meg, amelyek az RC1-es kezdeti változatot is megkapták, azaz a Nexus 4, HTC One és One X, Samsung Galaxy S és Captivate, valamint az Acer Iconia Tab A7000. A lista hamarosan további okostelefonokkal és tabletekkel is kiegészül.

Azzal, hogy a brigád megkezdte a munkát a rendszer legújabb verzióján, természetesen a 10.2-es “nightly-k” fejlesztése sem áll le, ezek a változatok folyamatosan a legújabb funkciókkal egészülnek ki - noha cserébe a feláldozzák a stabilitást - illetve továbbra is érkeznek majd a biztonsági frissítések is. Az Android 4.0 alapú CM nightly változataira azonban szomorúbb sors vár: a csapat leáll fejlesztésükkel, miután erőforrásait a szoftver 11-es verziójára akarja átcsoportosítani.

A tizenhét lelkes fejlesztőből verbuválódott csapat sokáig függetlenként működött, nemrég azonban 7 millió dolláros befektetéssel céggé alakult, és mára több mint nyolcmilliós felhasználói bázist tudhatnak magukénak, a szoftver emellett az kínai Oppo N1-es készülékén már alapértelmezett rendszerként is megtalálható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.