Szerző: Bodnár Ádám

2013. október 10. 16:22

Megjöttek a Haswell-alapú Pentiumok és Celeronok

Az Intel megkezdte a Haswell mikroarchitekúrára épülő Pentium és Celeron processzorok forgalmazását is. Ezek a lapkák a korábban már bemutatott Core család tagjahoz képes lényegesen kisebb tudásúak és teljesítményűek, leginkább alsó kategóriás laptopokba szánja őket a vállalat.

A kínálatba összesen hat új mobil processzor került be, három Pentium és három Celeron lapka. Mindegyik kétmagos és két utasításszál párhuzamos futtatására képes, ezekből a chipekből ugyanis hiányzik a Hyper-Threading, valamint a Core-családban elérhető funkciók többsége, például a QuickSync, a Turbo Boost, a vPro és a Wi-Di is. A pentiumok és Celeronok abban is különböznek a Core-sorozatú lapkáktól, hogy a korábbi generációs HD Graphics videovezérlőt kapták, 200 vagy 400 MHz-es legalacsonyabb órajelen, ami terhelés függvényében 850-1100 MHz-ig kúszhat fel. Közös jellemzője az új processzoroknak a 2 megabájt cache is.

A Celeron lapkák közül a 2955U a leglassabb, 1,4 GHz-es órajelen működik, a 2980U már 1,6 GHz-es - mindkét chip TDP értéke 15 watt. Az új Celeronok "legcombosabbja" a 2950M, ami már 2 GHz-es órajelen működik, de 37 wattot kér enni csúcsterhelésen. Az első két változatban a grafikus vezérlő 200 MHz-es alapórajelen működik és 1 GHz-re tud felpörögni, az utolsóban pedig 400 MHz, illetve 1,1 GHz a két szélső érték.

A mobil Pentium család új tagjai nem 2000-es, hanem 3000-es sorozatba tartoznak, a most piacra dobott processzorok a 3560Y, 3556U és 3560M modellszámot kapták. Az első, a 3560Y a legkisebb teljesítményű, mindössze 1,2 GHz-es órajelen működik, azonban a nevéből is látható módon ez a legalacsonyabb feszültségosztályba tartozik, ezért ennek a fogyasztása a legalacsonyabb, a TDP-je 11,5 watt mindössze, a nemrég bevezetett SDP (scenario based power) értéke pedig csupán 6 watt. Grafikus vezérlője 200 MHz-es, 850 MHz-es csúcsfrekvenciával.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A 3556U órajele 1,7 GHz-es,  3560M pedig 2,3 GHz-en működik. Előbbi chip 15 wattos TDP osztályba tartozik, utóbbinál pedig 35 wattos maximális fogyasztási adatot ad meg az Intel. A két chip között különbség még a GPU órajele is, a 3556U grafikus vezérlője 200 és 850 MHz közötti tartományokban működhet, a 3560M-é viszont 400 MHz-ről indul és 1,1 GHz-ig gyorsulhat. De mivel korábbi generációs grafikus vezérlőről van szó, valószínűleg nem lesz a gamerek kedvence ez a lapka sem.

Az új chipek közül csak kettő, a két leglassabb Celeron kerül kiskereskedelmi forgalomba, 130 dollár körüli bolti áron, a többit csak PC-gyártók vásárolhatják meg belépő szintű termékeik számára. Az Acer most bemutatott Chromebook C720 rendszerében is egy új Celeron teljesít szolgálatot, valószínűleg az ősszel további hasonló modellek követik más gyártóknál is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról