Szerző: Bodnár Ádám

2013. október 10. 16:22

Megjöttek a Haswell-alapú Pentiumok és Celeronok

Az Intel megkezdte a Haswell mikroarchitekúrára épülő Pentium és Celeron processzorok forgalmazását is. Ezek a lapkák a korábban már bemutatott Core család tagjahoz képes lényegesen kisebb tudásúak és teljesítményűek, leginkább alsó kategóriás laptopokba szánja őket a vállalat.

A kínálatba összesen hat új mobil processzor került be, három Pentium és három Celeron lapka. Mindegyik kétmagos és két utasításszál párhuzamos futtatására képes, ezekből a chipekből ugyanis hiányzik a Hyper-Threading, valamint a Core-családban elérhető funkciók többsége, például a QuickSync, a Turbo Boost, a vPro és a Wi-Di is. A pentiumok és Celeronok abban is különböznek a Core-sorozatú lapkáktól, hogy a korábbi generációs HD Graphics videovezérlőt kapták, 200 vagy 400 MHz-es legalacsonyabb órajelen, ami terhelés függvényében 850-1100 MHz-ig kúszhat fel. Közös jellemzője az új processzoroknak a 2 megabájt cache is.

A Celeron lapkák közül a 2955U a leglassabb, 1,4 GHz-es órajelen működik, a 2980U már 1,6 GHz-es - mindkét chip TDP értéke 15 watt. Az új Celeronok "legcombosabbja" a 2950M, ami már 2 GHz-es órajelen működik, de 37 wattot kér enni csúcsterhelésen. Az első két változatban a grafikus vezérlő 200 MHz-es alapórajelen működik és 1 GHz-re tud felpörögni, az utolsóban pedig 400 MHz, illetve 1,1 GHz a két szélső érték.

A mobil Pentium család új tagjai nem 2000-es, hanem 3000-es sorozatba tartoznak, a most piacra dobott processzorok a 3560Y, 3556U és 3560M modellszámot kapták. Az első, a 3560Y a legkisebb teljesítményű, mindössze 1,2 GHz-es órajelen működik, azonban a nevéből is látható módon ez a legalacsonyabb feszültségosztályba tartozik, ezért ennek a fogyasztása a legalacsonyabb, a TDP-je 11,5 watt mindössze, a nemrég bevezetett SDP (scenario based power) értéke pedig csupán 6 watt. Grafikus vezérlője 200 MHz-es, 850 MHz-es csúcsfrekvenciával.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A 3556U órajele 1,7 GHz-es,  3560M pedig 2,3 GHz-en működik. Előbbi chip 15 wattos TDP osztályba tartozik, utóbbinál pedig 35 wattos maximális fogyasztási adatot ad meg az Intel. A két chip között különbség még a GPU órajele is, a 3556U grafikus vezérlője 200 és 850 MHz közötti tartományokban működhet, a 3560M-é viszont 400 MHz-ről indul és 1,1 GHz-ig gyorsulhat. De mivel korábbi generációs grafikus vezérlőről van szó, valószínűleg nem lesz a gamerek kedvence ez a lapka sem.

Az új chipek közül csak kettő, a két leglassabb Celeron kerül kiskereskedelmi forgalomba, 130 dollár körüli bolti áron, a többit csak PC-gyártók vásárolhatják meg belépő szintű termékeik számára. Az Acer most bemutatott Chromebook C720 rendszerében is egy új Celeron teljesít szolgálatot, valószínűleg az ősszel további hasonló modellek követik más gyártóknál is.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról