Szerző: Hlács Ferenc

2013. október 8. 16:42

Böngészőbe száműzték a YouTube-ot Windows Phone-on

A felhasználók jártak a legrosszabbul a Microsoft és a Google Windows Phone-os YouTube app körüli háborúja után. A két vállalat csatározásából egyik fél sem került ki győztesen, a Microsoft pedig a renitens alkalmazás legújabb, 3.2-es verziójában végül visszaváltott a videomegosztó webes felületére.

Úgy látszik, véget ért a Google és a Microsoft csatája Windows Phone-os YouTube alkalmazás kapcsán, ám győztesnek egyik fél sem tekinthető. A Microsoft ugyanis az app legújabb, 3.2-es frissítésében visszaváltott a régi böngészős verzióra, ezzel megadva magát a Google blokkolás-hadjárata előtt. Windows Phone-on tehát a YouTube-ra vezető linkek, és az alkalmazás ikonja is az m.youtube.com weboldalra vezetnek majd, és sajnos a régebbi verzió megtartásával sem kerülhető ki a váltás, azt megnyitva a felhasználót hibaüzenet fogadja. A Windows Phone-tulajdonosok ezért, hacsak nem érik be a végtelenségig leegyszerűsített webes felülettel, olyan harmadik féltől származó alkalmazásokat lesznek kénytelenek letölteni mint a Metrotube, a myTube vagy a PrimeTube, noha ezek közül csak az utolsó ingyenes.

Elmaradt a közös munka

A két vállalat háborúja május elején kezdődött, amikor a Microsoft feltöltötte alkalmazásboltjába a YouTube app 3.0-s verzióját, amely számos hasznos funkciót tartalmazott, ilyen volt a lejátszási listák, csatornák és keresési kifejezések kitűzése az élő csempék közé, a YouTube profil beállítása a My YouTube oldalról, lejátszási listák, feltöltések, videolisták kezelése, közösségi oldalakon és üzenetekben történő megosztás, a gyermekek számára biztonságos videókat biztosító Kid’s Corner opció és olyan extra funkciók mint a videók letöltése, valamint a hirdetések eltüntetése.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Különösen az utóbbi kettő kelthette fel a Google érdeklődését, amely az app megjelenése után pár nappal küldött levelében május 22-ig adott határidőt a Microsoftnak annak blokkolására, vagy eltávolítására az alkalmazásboltból. A vállalat arra hivatkozott, hogy a Microsoft megsérti a YouTube felhasználási feltételeit. A két cég ezután azt ígérte, közösen dolgoznak tovább a megoldáson. A Microsoft ezután augusztusban állt elő az alkalmazás új verziójával, ami ismét csak néhány napot élt meg, a Google ugyanis arra hivatkozva, hogy az a várakozásokkal ellentétben nem HTML5 alapú, újfent blokkolta az appot. A Microsoft szerint azért nem tudott megfelelni ennek a feltételnek, mert a HTML5-ös változat létrehozása túl időigényes lett volna, emellett az androidos és iOS-es verziók sem azon alapulnak.

A felhasználók veszítettek

A Google ezen felül számos további területen is kifogásolta a Windows Phone-os alkalmazás működését. A vállalat szerint a YouTube app nem a tartalomtulajdonosok érdekeit szolgáló hirdetéseket jelenít meg, emellett nem felel meg a felhasználási feltételeknek és rossz minőségű. A Microsoft ugyanakkor azt állította, a hirdetések megjelenítésénél minden adatot felhasznál amelyet a Google biztosít számára, a felhasználási feltételek megszegésén valójában a HTML5 alap hiányát érti (amelyet maga sem tart be) a minőséget érintő vádat pedig a felhasználók visszajelzései cáfolják meg.

Időközben ugyanakkor maga a Google is bejelentette, hogy androidos YouTube alkalmazásán offline is megtekinthetők lesznek a kiválasztott videók - igaz, csak adott ideig a letöltést követően. A csatározás mostani eredményéből azonban amellett, hogy a Windows Phone felhasználók is rosszul járnak, egyik cég sem profitálhat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról