Szerző: Hlács Ferenc

2013. szeptember 18. 15:01

Offline videókkal egészül ki a Youtube-app

Hamarosan offline is nézhetünk videókat a YouTube mobil alkalmazásával, amely az egyes tartalmakat rövid időre tárolja készülékünkön. Azt hogy ez pontosan mennyi időt jelent, novemberben derül ki, amikor az új funkció csatlakozik az apphoz nemrég érkezett frissítésekhez.

Új funkcióval egészíti ki mobilos alkalmazását a YouTube: a videómegosztó oldalon található tartalmak hamarosan offline is megtekinthetők lesznek. A frissítés, amely várhatóan novembertől lesz elérhető, nem teszi lehetővé a videók hosszútávú tárolását, ugyanakkor hasznos lehet, ha kedvenc YouTube-csatornánk reggel otthon elkezdett videóját a munkába menet folytathatjuk, mobilnet használata nélkül, vagy akár kezdhetünk új lejátszást a korábban kijelölt tartalmakból. Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mennyi ideig lesznek tárolhatók az egyes videók a készülékeken, a funkció mindenesetre kétségtelenül hasznos lesz a szerényebb lefedettséggel, kis sávszélességgel rendelkező területeken.

Bár a YouTube-videók letöltésére számos alkalmazás lehetőséget kínál, az jelenleg ütközik az oldal szabályzatával. A novemberben érkező frissítés ezért komoly előrelépést jelent, hiszen eddig a felhasználóknak semmilyen - szabályos - módjuk nem volt rá, hogy internetkapcsolat nélkül tekintsék meg a kívánt videókat. A videómegosztó 2012 júniusa óta kísérletezik az offline megtekintés lehetőségével, akkor egy frissítésben már részben bele is kóstolhattunk a megoldásba. Az akkor bejelentett funkció azokat a videókat kezdte betölteni, amelyeket az adott felhasználó számára érdekesnek gondolt keresési előzményei alapján, azonban a lejátszás indításánál még szükség volt internetkapcsolatra.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Nem a hivatalos YouTube app azonban az első, ahol felmerült a videók letöltésének gondolata, azt ugyanis a Microsoft korábban saját, Windows Phone 8-ra fejlesztett alkalmazásába is beépítette. A Google azonban nem hagyta annyiban a dolgot, és szabályzatára hivatkozva töröltette az appot a Windows Phone online boltjából, noha az a felhasználók körében rendkívül népszerű volt, több hasonló YouTube alkalmazással együtt, amit a Microsofttal a videómegosztó tulajdonosa különböző okok miatt eltávolíttatott. Úgy tűnik, az ötlet mégsem volt teljesen elvetélt, hiszen novembertől az androidos készülékeken is találkozhatunk vele.

Az utóbbi hónapokban a YouTube számos frissítéssel előállt, amelyeknek köszönhetően többek között a videók már az ajánlott tartalmak között böngészve is tovább nézhetők, elég azokat a képernyő sarkába húzni. Emellett már a mobil alkalmazásban is kereshetünk egyes csatornák lejátszási listákat, továbbá az okostévékkel, a Chromecasttal, illetve a PlayStation 3-mal való együttműködés is könnyebb lett, a megtekinteni kívánt videókról a telefonon jelenik meg előnézet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról