:

Szerző: Hlács Ferenc

2013. szeptember 23. 10:35

130-cal száguldanak Budapesten az elektromos gokartok

Környezetbarát, alternatív hajtású járművekkel versenyeztek az egyetemi csapatok a harmadik MVM Energia Futamon Budapesten. A rendezvénnyel szervezői és a résztvevők a környezettudatos energiatermelés és felhasználás fontosságára hívták fel a figyelmet.

Idén harmadszorra rendezték meg az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. gondozásában induló Energia Futamot, az Európai Mobilitási Hét kiemelt hazai rendezvényét. A versenyen több mint ötven alternatív hajtású, környezetbarát jármű állt rajthoz kilenc kategóriában a Lánchíd pesti hídfőjénél. A rendezvénnyel az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. az üvegházhatású gázok kibocsátása nélküli energiatermelés és felhasználás fontosságára hívta fel a figyelmet. A versenyen, amit több ezer néző kísért figyelemmel, napenergiával, sűrített levegővel, akkumulátorral és emberi erővel hajtott járművek, átalakított, környezetbarát szériaautók, különleges prototípusok, versenyautók, valamint elektromos gokartok indultak

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A járműveket az ország öt, komoly műszaki hagyományokkal rendelkező egyetemének fiatal mérnökei fejlesztették, és itt nem komótos villanyautókra kell gondolni. A BME Formula Racing Team FREC-003 224 kilogrammos elektromos versenyautója mintegy óránkénti 130 kilométeres végsebességre képes, amely alkotói szerint akár 200 fölé is kitolható, hatótávolsága 22 kilométer, üzemeltetési költsége pedig kilométerenként mindössze tíz forint. Költséghatékonyság terén a Green-Scooter Team GSM-800 elektromos motorkerékpárja is kifejezetten figyelemre méltó, hiszen 80 km/h-s végsebességre képes, és üzemeltetése kilométerenként egy forintba kerül.

Horváth Péter az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója szerint a társaságcsoport igyekszik jó példát mutatni a klímavédelem terén, példaként az MVM Hungarowind szélerőműparkját és a 2011-ben bevezetett, garantáltan megújuló forrásból származó Zöldáram termékeket említette. A verseny Famous Futamán hírességek is a volán mögé ültek, hogy a környezettudatos gondolkozást népszerűsítsék. A szoros küzdelmet Kovács Kokó István olimpiai és világbajnok ökölvívó nyerte. Az MVM 2011-ben rendezte meg először az Energia Futamot, akkor még az Andrássy úton, ezzel Budapest lett az első európai főváros, ahol alternatív hajtású járműveknek szerveztek versenyt.

A versennyel kapcsolatos további információk, eredmények és hírek az altrace.com oldalon találhatóak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 15:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.