:

Szerző: Hlács Ferenc

2013. szeptember 16. 15:42

GTA V: Saját rekordját döntheti meg a Rockstar

Egyetlen nap van hátra a GTA V megjelenéséig. A sorozat “minden idők legdrágább videojátékának” kikiáltott legújabb epizódjától a rekordbefektetésért cserébe - az előző részhez hasonlóan - rekordeladásokat várnak fejlesztői. Az Amazon készletei már most elfogytak.

A GTA V fejlesztésére és reklámozására összesen 265 millió dollárt költenek a The Scotsman szerint, amivel a sorozat legújabb epizódja sikerrel pályázhat a valaha készült legdrágább videojáték címére. Szakértők az első évre huszonöt millió eladott példányt jósolnak ami 1,57 milliárd dolláros bevételt jelent majd a cégnek. A játék sikerébe vetett töretlen bizalmat mi sem mutatja jobban, mint hogy a GTA sorozatot fejlesztő Rockstar anyavállalata, a Take-Two Interactive részvényei az elmúlt évben megduplázták értéküket. Az előző epizódból (PlayStation 3 és Xbox 360 verziók) az első nap 3,6 millió példányt, azt követő héten pedig további 6 milliót adtak el. Ezzel világszerte 500 millió dolláros bevételt hozott a GTA IV egyetlen hét alatt, ebből 310 milliót első nap, amivel a játék minden addigi eladási rekordot megdöntött a szórakoztatóiparban.

Óriási bejárható terület és igazi gengszter-vokál

A GTA legújabb részében csaknem 127 négyzetkilométer területet találunk, többek között a részletesen kidolgozott Los Santos városát, amely a mai Los Angeles erősen eltúlzott megfelelője, és ahol már a sorozat San Andreas című epizódjában is bóklászhattunk. A GTA sorozatban szinte hagyomány, hogy a helyszínek valós városokra épülnek, ilyen volt Liberty City, azaz New York, Vice City vagyis Miami, San Fierro azaz San Francisco és természetesen Las Vegas GTA-s verziója, Las Venturas. A készítők a multiplayerről sem feledkeztek meg, a Rockstar “egyedülálló” többjátékos módot ígér, amely két héttel a játék megjelenése után válik elérhetővé. A játékosok együtt rabolhatnak bankokat, versenyezhetnek, gyűjthetnek pénzt, szerezhetnek utcai hírnevet vagy egyszerűen leszámolhatnak egymással. A játékban ezen felül a karakterek és autók is teljes mértékben testreszabhatók.

04:51
 

Grand Theft Auto V: Official Gameplay Video

Még több videó

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az ötödik fő GTA epizódot fejlesztő háromszáz fős csapat Los Angelesről készült fényképek százezreit tanulmányozva igyekezett a lehető legvalósághűbb eredményt elérni. Aaron Garbut, a játék művészeti igazgatója többször is Kaliforniába utazott, hogy szolgálaton kívüli rendőrökkel, és helyi építészet-történészekkel konzultáljon. A hitelességért egyesek szerint a fejlesztők már túl messzire mentek, egyes karaktereknek ugyanis igazi alvilági bandatagok kölcsönözték a hangjukat, továbbá a játékban - a korábbi epizódoktól megszokott módon - sztriptízbárokba is ellátogathatunk, illetve marihuána is fogyasztható.

A Lemmingstől Liberty City-ig

A sorozat első részére még biztosan vannak akik emlékeznek, ám azt talán kevesebben tudják, hogy az előtt nem más játék taposta ki az utat, mint a legendás Lemmings, amely Európában kétszer lett az év játéka, és amellyel a skóciai Dundee-ból származó készítője Dave Jones bekerült a világ 25 leggazdagabb játékfejlesztője közé. A játék, amelyben az apró lényeket a biztonság felé kellett terelgetni, a Rockstar elődjének számító DMA Design alkotása. Itt vetette fel egy programozó, Mike Dailly, hogy mi lenne, ha egy várost töltenének meg élettel, emberekkel - és persze autókkal. Az elképzelést tett követte, a játék neve pedig Grand Theft Auto lett. Noha a sorozat azóta bejárta Amerikát, fejlesztői, az azóta Rockstar North néven futó csapat, továbbra is a skóciai Edinburgh-ban dolgoznak.

Brian Baglow, a Scottish Games Network-től (az ország játékszektorának ernyőszervezete) elmondta, a GTA Skócia valaha készült legnagyobb kulturális exportcikke, hozzátéve, a sorozat, mióta 17 éve elindult, nagyjából 135 millió eladott példánynál tart. Baglow maga is dolgozott a GTA-játékok első részén. A Rockstarnak azonban kisebb gondja akadt, amelyból ugyancsak arra engednek következtetni, hogy a GTA sorozat tartogat még rekordokat, ugyanis a bár a játék hivatalos megjelenésére még egy napot várni kell, az Amazon már ki is fogyott (Xbox 360 konzolra szánt) készleteiből, akárcsak egy francia kereskedő, amely a Facebookon adta hírül, hogy idő előtt árusítani kezdi a játékot.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.