:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. augusztus 30. 10:12

IDC: már a fejlődő országokban is tabletet vesznek PC helyett

Csökkentette a tableteladásokra vonatkozó előrejelzését az IDC piackutató vállalat, azonban a legfrissebb prognózisban szereplő 227,4 milliós várakozás alig alacsonyabb a korábbi 229,3 milliós darabszámnál. A PC-piac idén viszont nagyot esik és soha nem lesz akkora már mint 2011-ben.

Nem volt nagy durranás tavasszal

A piacelemző cég szerint a második negyedévben némileg kevesebb táblagép fogyott a vártnál, ennek azonban egyértelműen a legfontosabb oka, hogy nem volt igazán nagy horderejű új termékbejelentés. Amint arra bizonyára mindenki emlékszik, az Apple korábban rendre tavasszal dobta piacra az új iPad modelleket, tavaly azonban a negyedik generációs iPad és az iPad mini premierje őszre esett, így aki ezekből vásárolni szeretett volna, a karácsonyi szezonban vagy az év legelején megtehette.

A vezető androidos gyártók (pl. Samsung, ASUS, Lenovo, Acer) sem mutattak az év elején semmi lehengerlőt, pedig lehetőségük éppen lett volna rá a januári CES-en, vagy a barcelonai MWC-n. Az IDC úgy véli, a vártnál kevesebb tablet fogyásának a másik oka, hogy az okostelefonok kijelzői egyre nagyobbak, és az 5, néha már 6 hüvelykes csúcsmodellek a tabletektől nyernek vásárlókat. Egyértelmű kategóriahatárokat egyébként itt már nehéz húzni, egy 5,5 hüvelykes Samsung Galaxy Note II-ről vagy egy 6 hüvelykes ASUS Fonepadról lehetetlen eldönteni, hogy telefonálásra alkalmas tablet vagy tabletként is használható telefon-e.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A 229,3 millióról 227,4 millióra csökkentett előrejelzés azonban továbbra is azt jelenti, a kategória hatalmas sebességgel bővül - 2012-höz képest majdnem 58 százalékos lesz a piac bővülése idén. 2017-re több mint 400 millió tablet eladását várja már az IDC, ami majdnem harmadával lesz magasabb az akkorra várt PC-eladásoknak (319 millió darab). A vállalat a PC-eladásokra vonatkozó idei előrejelzését is visszavágta tegnap. A legújabb prognózis szerint 2013-ban 349,2 millió PC-t értékesítenek, ami 9,7 százalékos visszaesés lesz tavalyhoz képest.

PC helyett a fejlődő országokban is tabletet vesznek inkább

A fejlődő piacokon is megáll a kereslet korábban tapasztalt lendületes növekedése. Sőt, az IDC szerint a fejlődő országokban gyorsabb ütemben esik vissza a PC-piac az idén mint a fejlett piacokon, Kínában például kétszámjegyű százalékos csökkenés várható az idén. A PC-k fő problémáját továbbra is az okostelefonok ésa tabetek jelentik, amelyek jóval alacsonyabb áron kínálnak hozzáférést az internethez és sok felhasználó számára elegendő funkcionalitást. Éppen ezért az alacsony diszkrecionális jövedelemmel rendelkező országokban egyre inkább jellemző, hogy a vásárlók nem PC-t választanak elsődleges eszköznek az internetezésre, hanem egy olcsó okostelefont vagy tabletet.

Jay Chou, az IDC elemzője szerint vége annak a korszaknak, amikor mindenki azt gondolta, a tabletek csak a fejlett piacon törik meg a PC-k uralmát. "A PC-k hardverének fejlődése, például az x86 processzorok energiahatékonyabbá válása biztató, és a Windows 8.1 is megoldhat néhány problémát, de a jelenlegi PC felhasználói élmény egyszerűen nem találkozik a felhasználók gyorsn változó elvárásaival [...], főleg, ahogy a tabletek ára egyre csökken és a teljesítményük pedig nő."

A PC-eladások 2014-ben is csökkenni fognak, 2015-ben azonban lesz némi fellendülés, de az IDC úgy látja, a személyi számítógépek forgalma soha többé nem éri el a 2011-es rekordszintet. Akkor világszerte 353 millió gépet adtak el a gyártók.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 06:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.