Szerző: Bodnár Ádám

2013. július 31. 14:53

Erőteljes linuxos szerver az IBM-től

Egyre bővíti linuxos szervereinek portfólióját az IBM, a korábban bejelentett PowerLinux 7R1 és 7R2 mellé megérkezett a négyfoglalatos 7R4 modell is, amely az x86-os rendszerekkel próbál versenyre kelni.

A UNIX-piac évek óta tartó meredek csökkenése is szerepet játszhat abban, az IBM miért szeretné felfuttatni a linuxos gépeinek eladásait. A fejlesztési költségeket terítenie kell, ennek köszönhetően viszont jó áron tudja adni ezeket a rendszereket azoknak, akik igénylik a Power processzorok nagy teljesítményét vagy az olyan RAS képességeket mint például a Processor Instruction Retry vagy az Alternative Processor Recovery - előbbi azonos processzoron próbálja meg újra végrehajtani a hibásan lefutó utasítást, utóbbi pedig egy másik chipen folytatja a végrehajtást.

UNIX helyett Linux?

Az IBM tavaly ősszel kezdte el forgalmazni Power7+ processzoros rendszereit, amelyek időközben PowerLinux kiadásban is megjelentek. Az új chip elődjéhez hasonlóan 8 magot tartalmaz, amelyek egyenként 4 szál párhuzamos végrehajtására képesek, a gyártástechnológiai fejlesztésnek (45 helyett 32 nanométeres csíkszélesség) köszönhetően a harmadszintű cache mérete azonban 80 megabájtra emelkedett. A félvezetőtechnológia fejlesztése emellett lehetővé tette az órajelek látványos emelését is: míg a Power7-ből a leggyorsabb verziók 3,7 GHz-en jártak, a Power7+ esetében 4,3 GHz a csúcs. Emellett feladatspecifikus gyorsítóáramkörök beépítésére is lehetősége volt az IBM mérnökeinek.

A PowerLinux rendszerek hardvere azonos az AIX vagy IBM i (korábban i OS) operációs rendszert futtató Power gépekével, azonban ezeken kizárólag Linux fut. Ennek köszönhetően a gépek ára is alacsonyabb, mivel a vevőnek nem kell kifizetnie az IBM operációs rendszer és esetleg a virtualizációs réteg, valamint más szoftverek licencköltségét és támogatását - így egy PowerLinux szerver nagyjából harmadával olcsóbb mint egy azonos hardver AIX vagy IBM i szoftverrel.

A Nagy Kék számításai szerint egy ilyen linuxos rendszer árban teljesen versenyképes a hasonló konfigurációjú x86 dobozokkal, ha a teljes birtoklási költséget vesszük figyelembe. A fenti táblázat szerint a géphez ingyen járó, magonként 20 VM-ig skálázódó IBM PowerVM for Linux virtualizációs réteg támogatása annyival olcsóbb a VMware-hez képest, hogy ez ellensúlyozni tudja a PowerLinux 7R4 magasabb hardverköltségét, ami három éves távlatban egy ProLiant G8-éhoz hasonló  összköltséget eredményez, miközben a publikált benchmarkok alapján erőteljesebbnek ígérkezik annál, ha például online tranzakciókezelés vagy Java alkalmazásfuttatás a feladat.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A megtérülési számításokból persze nem lehet kihagyni például az adatbázist, a magonként licencelődő Oracle esetén jelenleg a Xeonok adják a legjobb teljesítmény/maglicenc mutatót. Az IBM azonban a rendszer bemutatásakor sietett leszögezni, hogy Linuxon rendelkezésre állnak más relációs adatbázisok is, például az IBM DB2, amely 98 százalékban Oracle-kompatibilis, ami aligha vigasztalja majd azokat a szervezeteket, amelyek alkalmazásai a maradék 2 százalékba tartoznak. A cég emellett előhúzta az EnterpriseDB-t is, amely mostantól hitelesített az összes PowerLinux rendszeren és kimondottan az Oracle DB nyílt forrású alternatívája kíván lenni PL/SQL kompatibilitással.

4 foglalat, 32 mag, 128 szál elég lesz?

A most bemutatott négyfoglalatos PowerLinux 7R4 a Power 580 alapjaira épül, a gépben alapáron két darab Power7 processzor dolgozik, de a számuk meg is duplázható, ebben az esetben 32 erőteljes mag és 128 programszál áll a felhasználó rendelkezésére. A beépíthető rendszermemória fizikai mérete 1 terabájt legfeljebb, 16 gigabájtos modulokkal feltöltve a DDR3 DIMM aljzatokat, de a processzorba épített Active Memory Expansion (AME) valós idejű memóriatömörítés segítségével közel kétszeres effektív kapacitás érhető el, ami jól jöhet, ha valaki konszolidációs platformként tekint a gépre.

Az 5U magas házba beépíthető diszkek száma 6 darab, amennyiben a mára széles körben elterjedt 2,5" meghajtókra esik a választás. I/O-fronton említésre méltó a 6 PCI Express 2.0 foglalat, valamint a 20 Gbps sávszélességű GX aljzat, amely segítségével egy további külső I/O fiók csatlakoztatható a szerverhez, amely révén további PCI Express aljzatok és diszkfiókok adhatók hozzá - ilyen bővítőből többfélét is kínál az IBM. A PowerLinux 7R4 augusztus második felétől lesz kapható, megjelenésével párhuzamosan az IBM azt is közölte, a jövőben több Power-alapú gépét is kínálni fogja linuxos konfigurációban, ami feltehetően a felsőbb kategóriás, akár nyolc vagy tizenhat foglalatos "nagyvasakat" jelenti.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról