Szerző: Bodnár Ádám

2013. május 15. 11:19

Nagyon szeretne RISC gépein Linuxot látni az IBM

Komolyan gondolja az IBM a Linux és a Power rendszerek kombinációját, a vállalat ezért egy innovációs központot nyitott Kínában, ahol a helyi szoftverfejlesztőket igyekszik kiszolgálni tanácsadással, tesztelési lehetőséggel. A cég a lépéstől azt várja, felgyorsuljon a Linux terjedése a Power processzoros gépeken.

Innovációs központot nyitott az IBM, ahol a Linuxot futtató, POWER processzoros rendszerekre dolgozó fejlesztőket szeretné támogatni. A pekingi létesítménybe ellátogató fejlesztőket, partnereket, diákokat a vállalat workshopokkal, oktatással, tanácsadással, tesztelési lehetőséggel segíti, valamint marketingtámogatást nyújt az elkészült alkalmazások számára.

Az IBM elsősorban a modern, új generációs (cloud, big data, social, mobil) vállalati alkalmazások alatt látná szívesen Linuxot futtató POWER-alapú gépeit. Ezeken az alkalmazási területeken egyébként is elterjedtek a nyílt szoftverek és a Linux, a vállalat pedig nagy üzleti lehetőséget lát saját hardvereiben. Erre egyébként szüksége is van, a POWER-alapú szerverek, és általában a RISC-szerverek forgalma évek óta meredeken esik - az IBM POWER-gépek eladásai a legutóbbi negyedévben 32 százalékkal csökkentek 2012 azonos időszakához képest.

A vállalat idén tavasszal két, kifejezetten Linux futtatására szánt szervert mutatott be, a PowerLinux 7R1 és 7R2 modelleket. Előbbi egy 2U kivitelű egyfoglalatos gép, amelyet négy-, hat- vagy nyolcmagos POWER7+ processzorral lehet rendelni, legfeljebb 256 gigabájt memóriát és 6 SFF meghajtót támogat. A PowerLinux 7R2 már kétfoglalatos, nyolcmagos chipekkel rendelhető, a maximális memóriakapacitása pedig 512 gigabájt. A gépeken Red Hat Enterprise Linux 6.4 vagy SUSE Linux Enterprise Server 11 SP2 operációs rendszerek támogatottak.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az IBM a hasonló méretű Xeon-alapú szerverek szintjére árazza be a PowerLinux rendszereket, és azzal érvel versenyhelyzetben, hogy a POWER szerverek olcsóbbak. Hogy lehet ez? Az IBM szerint úgy, hogy a PowerLinux rendszerekhez olcsóbb az operációs rendszer és a virtualizációs szoftver licence, valamint a támogatás is kevesebbe kerül, így a szükséges szoftverekkel együtt számolva néhány ezer dolláros előnye is van a PowerLinux rendszereknek.

Ráadásul a POWER processzorok nagyobb teljesítményűek a Xeonoknál, így ár-teljesítmény arányban még jobban is jár velük a vásárló, mint a Xeonokkal, érvel az IBM. Az iparági szabványnak számító SPEC CPU2006 teszt alapján egy kétfoglalatos, összesen 16 darab 4,2 GHz-es POWER7+ magot csatasorba állító PowerLinux 7R2 szerver 617 int_rate és 509 fp_rate pontot ér el, ez nagyjából azonos egy kétfoglalatos, 16 maggal rendelkező Xeon konfiguráció eredményével - a HP ProLiant DL380p G8 eredménye rendre 668 és 491 pont például.

A Java futtatási teljesítményt mérő SPECjbb2005 tesztben viszont már közel 20 százalékos előnyben van a PowerLinux 7R2 a legerősebb kétfoglalatos Xeon-szerverekkel szemben, az SAP S/D tesztben a PowerLinux 7R2 eredménye pedig 45150 SAPS pont, ami nagyjából másfélszerese a kétfoglalatos Xeon-konfigurációkénak. Természetesen mint minden más esetben, a teljesítményt az ügyfél által futtatni kívánt kódok alatt mérve érdemes döntést hozni a használt architektúráról - az IBM innovációs központjai pont ilyen feladatokra jöttek létre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról