:

Szerző: Hlács Ferenc

2013. június 5. 14:27

A MacBook Air vérére szomjazik a Sony

A MacBook Air vetélytársának szánt érintőkijelzős ultrabookokat mutatott be a japán gyártó. A Sony VAIO szériájának új Pro 11 és Pro 13 nevű modelljei nemcsak elődjeiknél, de az Apple ultravékony notebookjainál is könnyebbek, Haswell processzorral érkeznek, és áruk is versenyképes.

A Sony bejelentette új VAIO Pro ultrabookjait, amelyek átveszik a gyártósorokról lekerült Z-szériás ultravékony készülékeik helyét a vállalat zászlóshajói között. A cég nem is próbálja titkolni, hogy új notebook az Apple MacBook Air sorozatának laptopjai elől hivatottak elcsábítani a vásárlókat. Travis First a VAIO termékmenedzsere úgy fogalmazott: “háborúba indulunk a MacBook Air ellen”. Nem is esélytelenül, hiszen Sony új számítógépei 2013-as csúcsmodellekhez méltó hardveres felszereltségük mellett, jóval könnyebbek a rivális gyártó termékeinél.

A készülék két verziója, a 11 hüvelykes képátlójú VAIO Pro 11 és a nevének megfelelően 13 hüvelykes Pro 13, 0,87 és 1,06 kilogrammot nyomnak, a cég pedig egyenesen azt állítja, hogy ezek a valaha készült legkönnyebb érintőkijelzős ultrabookok. A korábbi Z sorozat darabjaihoz hasonlóan mindkét laptop burkolata tetőtől talpig szénszálas, ami amellett, hogy szinte súlytalan, a kevésbé professzionális megjelenéssel kapcsolatos félelmeket is eloszlatja. A vállalat elmondása alapján a két modell egy töltéssel jóval tovább bírja mint előző szériás felmenői, ezen kívül a használati idő egy a notebook aljára csatlakoztatható széles lapakkumulátorral megduplázható - a karcsú külső rovására - így a kisebb változat 14, a nagyobb pedig 13 óra üzemidőt ígér.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A sebességre sem lehet panasz, a gépekbe ugyanis Haswell generációs Intel Core processzorok kerültek, a Pro 13 pedig PCIe csatlakozású SSD-vel is kérhető. Mindkét változat kapható lesz Core i5 vagy Core i7 chippel, továbbá minden modell 1080p-s FullHD IPS kijelzőt, NFC-érzékelőt és megvilágított billentyűzetet is kap, különálló GPU és optikai meghajtó azonban egyikbe sem kerül, előbbi után talán az ultrabook-gamer niche tagjai hullathatnak krokodilkönnyeket (noha az Intel szerint a Haswell processzorok a grafikus teljesítményre éhes játékokkal is megbirkóznak), optikai lemezeket pedig már amúgy is kevesen gyömöszölnek laptopjukba.

A Sony idei csúcskészülékei, az annak idején 2000 dollárért startoló Z szériánál jóval barátságosabb áron, a VAIO Pro 11 esetében 1150, a Pro 13-nál pedig legkevesebb 1250 dollárért lehet a miénk, természetesen ez az összeg a teljesítménnyel arányosan növekszik. Az új generációs ultrabookok június 9-től vásárolhatók meg, fekete és ezüst színekben. Az Apple és a Sony ultrakönnyű notebookok terén vívott háborújának idei győztesét azonban még korai lenne kikiáltani. A Tim Cook vezette vállalat, jövő héten kezdődő fejlesztői konferenciája körül keringő pletykák szerint ugyanis, cég napokon belül MacBook Air, és MacBook Pro laptopjainak sorozatát is új modellekkel egészítheti ki, amelyek specifikációi egyelőre ismeretlenek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.