:

Szerző: Gálffy Csaba

2013. május 17. 06:58

Előrehozta a Tegra 4i gyártását az NVIDIA

Átrendezi az idei Tegrák rajtját az NVIDIA, előbbre ugrik az olcsóbb modellekbe szánt Tegra 4i és néhány hónappal hátrébb a csúcsmodell Tegra 4.

Megváltoztatta Tegra sorozatú processzorainak ütemtervét az NVIDIA. A középkategóriát célzó Tegra 4i piaci rajtját fél évvel előrehozták, cserébe a csúcsmodell Tegra 4 három hónapot csúszik az eredetileg tervezett forgatókönyvhöz képest. A lépést az indokolja, hogy a Tegra 4i a vártnál sokkal korábban lett gyártásérett, a Tegra 4-et használó csúcstelefonok pedig úgyis később jelennek meg.

Átrendezett ütemterv

"Úgy döntöttünk, hogy feláldozzuk a Tegra 4 ütemtervét és csúsztatjuk egy negyedévvel, hogy a Tegra 4i-t több mint két negyedévvel előbbre hozhassuk. A Tegra 4i sorozatgyártása már elindult, ez egy jó döntés volt. Ugyan beáldoztuk a Tegra 4 egy negyedéves bevételét, cserébe két negyedévvel korábban indulnak a Tegra 4i szállításai" - mondta egy elemzői konferenciahíváson a vállalat vezetője. A Tegra 4 viszonylagos csúszása ugyanakkor azt jelenti, hogy a tegrás üzletág a vártnál jóval alacsonyabb bevételt termel majd. Az új terv szerint a Tegra 4 július környékén, a Tegra 4i pedig nyár végén, ősz elején kerül a gyártókhoz.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Tegra 4i gyakorlatilag egy LTE-modemmel ellátott, továbbfejlesztett Tegra 3-nak felel meg, műszaki szempontból nem mutat rokonságot a következő generációs magokat használó Tegra 4-gyel. A Tegra 4i előnye azonban a jóval alacsonyabb fogyasztás, így kisebb, olcsóbb telefonokban is helyet kaphat. Ezzel szemben a Tegra 4 várhatóan csak nagyméretű, csúcskategóriás telefonokban és tabletekben lesz elérhető.

Kicsi és nagy Tegra a csőben

A Tegra 4-gyel az NVIDIA is továbblépett a Cortex-A9-től és már az ARM legújabb fejlesztésére, a Cortex-A15 magokra épített új lapkát. A Tegra 4 megtartotta az előző generációból megismert 4+1 magos elrendezést, alapesetben tehát itt is az ötödik, alacsony fogyasztásra optimalizált processzormag működik, a többiek csak akkor kelnek életre, ha a rendszernek szüksége van a nagyobb teljesítményre. A processzor a TSMC 28 nanométeres HPL technológiájával készül, amely a bérgyártó nagy teljesítmény mellett alacsony szivárgási áramra optimalizált eljárása.

A Tegra 4i ugyanúgy a 4+1 magos felépítést használja mint a Tegra 3 és a Tegra 4, azonban nem kapta meg a Tegra 4 modern, ARM Cortex-A15 végrehajtó egységeit, maradtak a már igencsak korosodó Cortex-A9 magok, ezek első implementációját még 2010 januárjában jelentette be az NXP. Az NVIDIA az ARM Holdings által tervezett magok legutolsó, R4 kódnevű változatát használja.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 04:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.