:

Szerző: Koi Tamás

2013. április 29. 10:33

A kütyük palotája: Veletech

Tegnap lezajlott a Mobilaréna és a Prohardver közös szervezésében a Veletech 2013 hardver- és mobilkiállítás, a Csodák Palotája kiállításnak korábban helyet adó Millenárison. A helyszínt a kitűnő kirándulóidő ellenére csaknem teljesen megtöltötték az okostelefonok, illetve különféle PC-s kiegészítők, valamint a modding iránt érdeklődők.

Tegnap a Prohardver és a Mobilaréna rendezésében lezajlott a második Veletech kiállítás, mely idén is az okostelefonokra, tabletekre, PC-s kiegészítőkre és a PC-s moddingra fókuszált, csak ezúttal a korábbiaknál sokkal grandiózusabb helyszínen: a Millenáris B csarnokában. Ez a csarnok adott helyet többek közt hosszú ideig a Csodák Palotája kiállításnak, bár a szervezők számára aligha ez jelentette a kiválasztási szempontot. A Veletech a tavalyi, óbudai helyszín kereteit egyértelműen kinőtte, az idei kiállításra viszont a tágasabb helyszínnek köszönhetően úgy jöhetett el nagyobb tömeg, hogy az első órára jellemző sorban állást leszámítva senkinek nem kellett odabent nyomorognia.

A Veletech idei programja alapvetően nem tért el a tavalyitól, vagyis a két szaklap, a Mobilaréna és a Prohardver olvasóközönségére támaszkodva szállított érdekes kiállításokat és rendezvényeket, versenyeket a helyszínre látogatóknak. A kakukktojás egyedül az Inforum által szervezett, a senior korosztályt megszólító előadássorozat-oktatás volt (ez egyébként már tavaly is a program része volt) - aki azt gondolná, hogy egy ilyen rendezvényre csak a nagymamák kísérik el az unokáikat, téved, mint ahogy alapvetően téves az az elmélet, hogy az idősebbek nem nyitottak a mai technológia vívmányokra.


Nem bonsai-kert, hanem PC

A helyszín adta magát az alapvetően két területre (mobilok és kiegészítők, valamint PC-k és modding) fókuszáló rendezvény különböző szekcióinak az elkülönítésére. Így míg a földszinten a kiállítók standjait járhatták a látogatók, a galérián az igazi hardcore modderek mutatták be a legkülönfélébb PC-s installációikat, melyeket adott esetben legalább akkora műgonddal készített el a tulajdonosuk, mintha éppenséggel egy saját lakást vagy tuningautót tervezett volna.


CPU-fagyasztás versenyszerűen

Ha már szóba került a tuning, az ASUS támogatásával igazi keményvonalas buherátorok versenyezhettek, hogy ki tudja egy adott konfigurációból a legnagyobb teljesítményt kipréselni. Végül az Intel I7-3770K processzorokat nagyjából 6,5 GHz-es órajelig tudták hajszolni a legjobbak, melyben a versenyzők segítségére volt egyebek mellett 45 liter folyékony nitrogén is. Az efféle extrém tuning otthon semmiképpen nem ajánlott, legalábbis huzamosabb ideig, helyszíni beszámolók szerint az utolsó versenyszámra az egyik konfiguráció már az utolsókat rúgta.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A földszinti kiállítók ennél mondhatni jóval földhöz ragadtabb témákkal készültek, a nagy mobilgyártók közül a Samsung, a Nokia, a Sony, a Huawei, a BlackBerry, az Alcatel és a HTC képviseltette magát - a cégek javarészt azokat a termékeiket vitték ki a Veletechre, melyeket az év korábbi szakaszaiban mutattak be. Voltak azért az expón olyan mobilok, melyeket korábban máshol még nem láthatott a közönség, sőt néhány kiállító sajtótájékoztatót is tartott, a Huawei terminálokra fókuszáló részlege például három középkategóriás okostelefonját, az Y210-est, az Y300-ast és a G510-est mutatta be itt.


Kevés volt az üres szék a gyártói előadásokon

A Veletech 2013-ra végül összességében mintegy kétezren voltak kíváncsiak tegnap a Millenárison. A szervezőknek ráadásul sikerült az, ami oly sokaknak nem: úgy tudtak nagy helyszínes tömegrendezvényt építeni, hogy közben megőrizték az esemény családias jellegét.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.