Szerző: Bodnár Ádám

2013. május 2. 11:32

Intel Iris: nagyot lép előre a grafika terén a Haswell

Az Intel processzorba integrált GPU-it jobbára egy legyintéssel intézték el azok, akik számára valóban fontos volt a nagy grafikus teljesítmény. A vállalat egy új márkanév, az Iris bevezetésével kívánja jelezni, ideje vele is számolni, ha számítanak az fps-ek.

A Haswell processzorgeneráció két területen lép sokat előre az előd Ivy Bridge-hez képest, az egyik az energiahatékonyság, a másik pedig a grafikus teljesítmény. De hogy mennyivel is nő pontosan a grafikus teljesítmény, arról korábban nem beszélt a vállalat - egészen mostanáig.

Új márka: Iris

A GPU - a processzormagokhoz hasonlóan - nem esett át alapvető architekturális változtatásokon, csak a végrehajtóegységek számát növelte meg az Intel. Amint az ismert, a Sandy és Ivy Bridge kétféle GPU-val érhető el, a nagyobb teljesítményű GT2-ben 16 végrehajtóegység, a GT1-ben pedig 6 található, ehhez képest a Haswellbe legalább 16, legfeljebb 40 kerül kiviteltől függően.Korábban már kiderült, hogy a csúcsmodellek beágyazott memóriát is kapnak majd, ami további jótékony hatással lehet a grafikus teljesítményre - a GT3e a hírek szerint 128 megabájt tokra integrált L4 gyorstárat kap.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az Intel a teljesítménynövekedésre egy új márkanév bevezetésével is fel kívánja hívni a figyelmet, a legütősebb Haswell GPU-k neve Iris lesz, amely a számítógépes grafika iránt érdeklődőkben szép emlékeket idézhet fel például a Silicon Graphics Iris munkaállomások, vagy az IrisGL API képében - utóbbi egyébként az OpenGL Silicon Graphics által fejlesztett, zárt elődje.

Az iris márkanevet csak a legnagyobb teljesítményű GPU-k kapják meg, a Haswell esetében ez az erősebb GT3 és GT3e változatokat jelenti - ezeket az Intel a jobb megkülönböztethetőség kedvéért Iris Graphics 5100, illetve Iris Pro Graphics 5200 néven illeti. Az ennél gyengébb, architektúrában azonos, de kevesebb végrehajtóegységgel és alacsonyabb órajellel rendelkező grafikus vezérlők neve továbbra is HD Graphics marad.

De mennyire gyors?

Az Intel ma közzétett néhány előzetes teljesítménybecslést is a Haswellbe integrált GPU-ra vonatkozóan. A vállalat szerint a kétmagos ultrabookos Haswell némileg kisebb fogyasztás mellett hoz 20-50 százalékkal nagyobb teljesítményt grafikaintenzív tesztek (pl. 3Dmark) alatt mint az elődje, az erősebb grafikus vezérlővel szerelt, magasabb fogyasztási osztályba tartozó mobil processzor esetében viszont már 50-100 százalékos a különbség az új verzió javára. A négymagos verziók esetében az előny közel 200 százalék - csak a négymagos verziókban lesz elérhető a legnagyobb grafikus teljesítményt nyújtó Iris Pro.

A publikált adatok alapján a Haswellbe integrált vezérlő teljesítménye valóban szintet lép - persze hogy ezt tényleg megteszi-e, azzal meg kell várni az első "igazi" teszteket. De amennyiben a számok közel járnak a valósághoz, a GPU-gyártók egy újabb szegmensből szorulhatnak ki, az Intel a Haswell erősebb GPU-ival már a középkategóriás mobil GPU-kkal kerülhet egy szintre. A vállalat állítása szerint a tavaly bemuatott NVIDIA GeForce GT 650M szintjét kell majd megütnie az új videovezérlőnek, június elején kiderül, ez sikerült-e.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról