Szerző: Gálffy Csaba

2013. január 8. 14:45

Jelentős fogyasztáscsökkentést hoz a Haswell

Okostelefonok, tabletek, ultrabookok. Ezekre a termékkategóriákra koncentrál 2013-ban az Intel. Idén már volumenben is eladna a cég atomos okostelefonokat, a Surface Pro pedig várhatóan megkapja a vadonatúj fejlesztésű, 7 wattos Core processzort.

Az Intel is hozott néhány újdonságot a jelenleg Las Vegasban folyó Consumer Electronics Show-ra (CES), köztük akad egészen váratlan és különleges bejelentés is. A cég az elmúlt időben szinte kizárólag az alacsony fogyasztásra összpontosít, ez a cél vezérli a gyártó új processzorainak tervezését gyakorlatilag minden szegmensben. Ennek legnagyobb hozadékait az idén bemutatkozó új termékek mutatják majd, az új Atom, a Haswell, vagy akár a hét wattos Core-alapú lapka is ezt példázza.

Mennyi az alja?

A következő hónapokban az Ivy Bridge alapokon létrehozott, 7 wattos jellemző hőkerettel (TDP) rendelkező processzor lesz a legérdekesebb új termék. Az Intel már korábban bejelentette, hogy 10 wattot fogyasztó Core-alapú processzoron dolgozik, a végleges modellnél ezt sikerült leszorítani 7 wattra. Ez egyébként a maximális hőkeret, vagyis normál használat mellett, részterhelés alatt ennél is jóval alacsonyabb lehet az áramfelvétel. A TDP elsősorban a hűtés megtervezése szempontjából fontos, a rendszernek el kell tudnia vezetni ezt a mennyiségű hőt - hét wattot azonban már egy passzív hűtéssel is le lehet küzdeni. A pletykák szerint erre a chipre épül majd a Microsoft x86-os táblagépe, a Surface Pro is, megerősített tény viszont, hogy a Lenovo és az Acer biztosan kihoz a lapkát tartalmazó eszközöket - előbbinek nevét és árát is ismerjük, a 11 hüvelykes IdeaPad Youga 11S 800 dollárba kerül majd, vagyis 70 dollárral lesz drágább, mint saját ARM-os ikertestvére.

Atom a népnek

A legváratlanabb bejelentés talán az új, belépő kategóriás Atom processzorok leleplezése volt. A Z2420 felépítése a nyilvánosságra került információk szerint gyakorlatilag megegyezik a gyorsabb Z2460-éval, annak 1,6-2 GHz-es órajele helyett azonban csak 1,2 GHz-en jár az egyetlen Saltwell processzormag, illetve a GPU (PowerVR SGX 540) órajele is valamivel alacsonyabb.

A belépő szintű Atomot kifejezetten a feltörekvő piacokra szánja az Intel, vagyis hajlandó a kisebb chipgyártókkal is megverekedni a piaci részesedésért az Amerikán és Európán túli piacokon. Az Intel által kiválasztott (vagy egyáltalán érdeklődést mutató) partnerek rövid listája is sokatmondó, a lapkára az Acer, a Lava International és a Safaricom épít majd (természetesen androidos) készülékeket, a forgalmazás majd Dél-Kelet-Ázsiára és Afrikára koncentrál majd.

Még idén jön a dobbantás

A Haswell mellett az Intel másik várva-várt terméke a megújuló Atom, amely egyszerre vált mikroarchitektúrát és gyártástechnológiát is, a 22 nanométeren készülő processzor így várhatóan egyszerre mutat csökkenő fogyasztást és megugró teljesítményt. Az Intel szerint a Bay Trail kódnevű lapkák magonként dupla teljesítményt hoznak majd a jelenlegi modellekhez képest, miközben a grafikus alrendszer szintjén is hatalmas előrelépést hoz majd, hogy az Ivy Bridge-ből származó, saját fejlesztésű GPU-t használ majd az új platform.

Érdekes módon az Intel egyelőre nem beszél az új Atomok okostelefonba szánt változatáról, a CES alkalmával csak a Clover Trail utódjáról árult el információkat a gyártó. A négymagos kivitelű, saját GPU-val párosított modell végre egyszerre támogatja majd az Androidot és a Windows 8-at, így közös platformja lehet mindkét rendszer használó tableteknek. Ez elméletileg megnyitja majd az utat az operációs rendszer teljes lecserélése vagy a dual boot előtt is - kérdés, hogy ezt támogatják-e majd a gyártók.

Az elmúlt hetekben számos találgatás indult be azzal kapcsolatban, hogy az új Atom mikor jelenhet meg a színen. A CES-en az Intel megerősítette, hogy még a karácsonyi szezonra a boltok polcaira kerülnek majd a következő generációs Atomot tartalmazó tabletek, tehát szeptember-november körül esedékes rajtra érdemes felkészülni. Az okostelefonokról a cég mélyen hallgat, ennek oka részben az lehet, hogy még nem készült el a saját fejlesztésű LTE-képes rádiós modem, enélkül pedig vajmi kevés esély van a csúcstelefonokba való bekerülésre.

Jól halad a Haswell

Az Intel természetesen nem felejtette el megemlíteni a második negyedév végén bemutatkozó új processzorgenerációját, a jelenleg Haswell névre hallgató családot. A gyártó szerint ezeket a lapkákat már az "alapoktól az ultrabookok számára tervezték" - tény, a Haswell fejlesztésében messze a legfontosabb szempont az energiatakarékosság volt, minden más másodlagos lett. Ennek megfelelően az Intel már most hajlandó kijelenteni, hogy generációváltás még soha nem hozott akkora fogyasztáscsökkenést a cég életében, mint amilyent az Ivy Bridge-Haswell váltás hoz valamikor nyáron.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Intel most Haswell referenciaplatformot is mutatott, a North Cape névre keresztelt gép amolyan ASUS-módra tabletből és dokkoló-billentyűzetből áll. Mindkét elem tartalmaz akkut, ennek ellenére összecsukva a gép mindössze 17 milliméter vastag - ami elismerésre méltó adat. A számítógépet az Intel szerint várhatóan gyártani is fogja majd valamelyik partner, a megjelenés dátumáról, az árról illetve a részletes specifikációkról azonban a cég egyelőre nem beszél.

A referenciaplatform azért is rendkívül érdekes, mert az elmúlt hónapokban az Intel nagyon agresszíven elkezdte a partnereit rászorítani a platformszintű fogyasztáscsökkentésre, az optimális fogyasztási adatokkal rendelkező részegységek kiválasztására - és megfelelő felprogramozására. Ezért az Intel referenciaplatformja nem csak tablet-dokkoló kialakítása miatt lesz érdekes, hanem a felhasznált részegységek, a tervezés folyamata is fontos átadható tapasztalatot hozott az Intel számára.

a címlapról